Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

McDonald’s vasker ikke bøfferne i salmiak

Artikel 31. jan 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Adskillige facebookbrugere deler et kædebrev, hvoraf det fremgår, at fastfoodkæden McDonald's 'vasker' deres kød i salmiakspiritus. Men det er ikke korrekt.  Foto: May James/Reuters/Ritzau Scanpix
  • McDonald's taber en juridisk kamp til den britiske tv-kok Jamie Oliver, hedder det i opslag på blandt andet Facebook

  • Angiveligt har kokken afsløret, at fastfoodkæden bruger 'ammoniakbrint' i deres kød

  • Stoffet skulle give kødet en 'frisk' farve eller gøre det mere langtidsholdbart

  • Men der er flere påstande i opslaget, der ikke er korrekte

  • Dels er der ikke noget, der hedder ammoniakbrint. Der menes formodentlig salmiakspiritus, men det bruger McDonalds ikke til at 'vaske' deres bøffer. Desuden har der slet ikke været en retssag mellem kæden og kokken, som opslaget ellers hævder 

Den britiske tv-kok Jamie Oliver har vundet en juridisk kamp mod verdens største fastfoodkæde McDonald's. Kokken har bevist, hvordan hamburgere fremstilles af fedtdele af kød, der er vasket med ammoniakbrint, og derefter bruges som "kødtærte" til at fylde hamburgeren, lyder det blandt andet i et vidt delt kædebrev på Facebook.

Budskabet har fået adskillige forargede danskere til tasterne.

"Så kan de lære det", "Føj" og "Hvor er det ulækkert", er nogle af reaktionerne på de mange opslag.

Men sandhedsværdien i budskabet holder ikke vand.

Dels er der ikke noget, der hedder 'ammoniakbrint', men afsenderen mener formodentlig i virkeligheden ammoniumhydroxid. Dels bruger McDonald's slet ikke stoffet til at 'vaske' deres kød. Og den omtalte retssag har aldrig fundet sted, oplyser en repræsentant for tv-kokken.

This describes the image
Her er et eksempel på kædebrevet. Facebookbrugere har kopieret teksten fra andre opslag og indsat den i nye egne opslag. Der fremgår ikke en afsender af teksten, hvorfor det ikke er muligt at spore, hvem der har sat det i omløb. Men formuleringer tyder på, at der er tale om oversættelse fra et udenlandsk opslag, ligesom der er ord i teksten, som ikke findes på dansk. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Uforståelige formuleringer peger mod udlandet

Kædebrevet indeholder adskillige ord, som ikke findes på dansk og formuleringer, som ikke giver mening. Det skyldes sandsynligvis, at teksten stammer fra et engelsksproget opslag, der har været udsat for en dårlig oversættelse til dansk.

Men hovedbudskabet i opslagene er, at kødet i burgerne er af så ringe kvalitet, at det skal "vaskes" med det sundhedsskadelige tilsætningsstof - ammoniumhydroxid - for overhovedet at være spiseligt for mennesker. Var det ikke vasket, ville det kun kunne sælges som hundemad, må man forstå.

Ammoniumhydroxid, der måske bedre kendes som ammoniakvand eller salmiakspiritus, er et tilsætningsstof, der typisk bruges til at neutralisere syre i en lang række fødevarer. Hvis det er tilsat en fødevare, vil det fremgå af ingredienslisten som E 527.

Den danske afdeling af McDonald’s afviser, at de behandler deres kød med ammoniumhydroxid. Stoffet vurderes at være ufarligt, men faktisk er det slet ikke tilladt at anvende stoffet til fersk kød, oplyser Fødevarestyrelsen. 

Fra hundeæde til menneskeføde

Roden til opslaget skal skal findes i tv-showet ‘Jamie Oliver’s Food Revolution’ fra 2011, hvor den britiske kok gennem en række programmer forsøger at hjælpe amerikanske børn til et sundere liv.

Som skræmmeeksempel på mad, børnene skal undgå, fremhæver briten i en episode kødet i McDonald's burgere. I episoden tager kokken en stor klump restkød, som han overhælder med ammoniumhydroxid for at vise, hvordan det uspiselige kød bliver gjort spiseligt.

”I bund og grund tager vi et produkt, der i sin billigste form ville blive solgt til hunde, og efter denne proces kan vi give det til mennesker,” siger Jamie Oliver i episoden.

Og på McDonald’s i USA i 2011 var det øjensynligt nogenlunde sådan, man behandlede kødet.

Året efter Jamie Olivers udsendelse løb over skærmen, udsendte McDonald’s i USA nemlig en pressemeddelelse om, at de ville stoppe med at bruge kød, der var behandlet med ammoniumhydroxid. 

This describes the image
I en episode af tv-programmet ‘Jamie Oliver’s Food Revolution’ viser den britiske tv-kok, Jamie Oliver, hvordan restkød behandles med ammoniumhydroxid. Sidenhen stoppede McDonald’s i USA med at bruge kød, der var behandlet med stoffet.  Foto: CBS


I Danmark har McDonald’s aldrig brugt tilsætningsstoffet til deres kød, oplyser fastfoodkæden til TjekDet, da vi første gang faktatjekkede påstandene om brugen af stoffet og retssagen. Hverken før eller efter Jamie Olivers tv-udsendelse.

“McDonald’s i Danmark har aldrig nogensinde anvendt oksekød vasket med ammoniumhydroxid. Vores oksekødsbøffer er kun tilsat salt og peber,” skriver Pia Tobberup, kommunikationschef ved McDonald’s Danmark.

I Danmark er det da heller ikke tilladt at anvende ammoniumhydroxid til fersk kød, oplyser Fødevarestyrelsen til TjekDet.

Opdateret 31. jan 2022