Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, McDonald’s vasker ikke bøfferne i salmiakspiritus for at gøre dem spiselige

Faktatjek 29. sep 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Kødet på McDonald's-restauranterne er af så lav kvalitet, at det skal vaskes med ammoniakvand, inden det kan spises af mennesker. Sådan lyder påstanden i viralt facebookopslag. Men ammoniakvand er aldrig blevet brugt af McDonald's i Danmark, og for snart ti år siden besluttede McDonald's i USA at indstille brugen af tilsætningsstoffet til deres burgerkød.  Foto: Oliver Berg/AP/Ritzau Scanpix
  • Kødet i burgerne på McDonald’s bliver “vasket” med sundhedsskadeligt ammoniumhydroxid - også kendt som ammoniakvand eller salmiakspiritus - lyder det i et vældig populært facebookopslag med mere end 22.000 delinger

  • Ifølge opslaget er angrebet på McDonald’s endda sendt af sted af den kendte, britiske tv-kok Jamie Oliver

  • Men kødet i danske McDonald’s-burgere er ikke blevet vasket med ammoniakvand, og ifølge Fødevarestyrelsen er det slet ikke tilladt at tilsætte ammoniakvand til fersk kød

  • I USA blev ammoniakvand rigtignok brugt i fremstillingen af kødet på fastfoodkædens restauranter indtil 2012

Hvis du mange gange har nydt at sætte tænderne i en hamburger fra fastfoodkæden McDonald’s, kan du have fået et surt opstød, mens du for nylig rullede gennem dine facebooknyheder.

Ifølge et yderst populært opslag med flere end 22.000 delinger, er kødet i burgerne nemlig af så ringe kvalitet, at det skal "vaskes" med et sundhedsskadeligt tilsætningsstof - ammoniumhydroxid - for overhovedet at være spiseligt for mennesker. Var det ikke vasket, ville det kun kunne sælges som hundemad, lyder det. 

Ammoniumhydroxid, der måske bedre kendes som ammoniakvand eller salmiakspiritus, er et tilsætningsstof, der typisk bruges til at neutralisere syre i en lang række fødevarer. Hvis det er tilsat en fødevare, vil det fremgå af ingredienslisten som E 527.

Ifølge opslaget kommer anklagen mod McDonald’s fra ingen ringere end den britiske kendis-kok Jamie Oliver.

Den danske afdeling af McDonald’s afviser, at de behandler deres kød med ammoniumhydroxid. Stoffet vurderes at være ufarligt, men faktisk er det slet ikke tilladt at anvende stoffet til fersk kød, oplyser Fødevarestyrelsen. 

 

Fra hundeæde til menneskeføde

Roden til opslaget skal skal findes i tv-showet ‘Jamie Oliver’s Food Revolution’ fra 2011, hvor den britiske kok over en række programmer forsøger at hjælpe amerikanske børn til et sundere liv.

Som skræmmeeksempel på mad, børnene skal undgå, fremhæver briten i en episode kødet i McDonald's burgere. I episoden tager kokken en stor klump restkød, som han overhælder med ammoniumhydroxid for at vise, hvordan det uspiselige kød bliver gjort spiseligt.

”I bund og grund tager vi et produkt, der i sin billigste form ville blive solgt til hunde, og efter denne proces kan vi give det til mennesker,” siger Jamie Oliver i episoden.

Og på McDonald’s i USA i 2011 var det øjensynligt nogenlunde sådan, man behandlede kødet.

Året efter Jamie Olivers udsendelse løb over skærmen, udsendte McDonald’s i USA nemlig en pressemeddelelse om, at de ville stoppe med at bruge kød, der var behandlet med ammoniumhydroxid. 

Tjekdet
I en episode af tv-programmet ‘Jamie Oliver’s Food Revolution’ viser den britiske tv-kok, Jamie Oliver, hvordan restkød behandles med ammoniumhydroxid. Sidenhen stoppede McDonald’s i USA med at bruge kød, der var behandlet med stoffet. Foto: CBS

I Danmark har McDonald’s aldrig brugt tilsætningsstoffet til deres kød, oplyser fastfoodkæden til TjekDet. Hverken før eller efter Jamie Olivers tv-udsendelse.

“McDonald’s i Danmark har aldrig nogensinde anvendt oksekød vasket med ammoniumhydroxid. Vores oksekødsbøffer er kun tilsat salt og peber,” skriver Pia Tobberup, kommunikationschef ved McDonald’s Danmark.

I Danmark er det da heller ikke tilladt at anvende ammoniumhydroxid til fersk kød, oplyser Fødevarestyrelsen til TjekDet.

I flere udenlandske udgaver af facebookopslaget står der, at Jamie Oliver har vundet en “juridisk kamp” mod McDonald’s. Det samme fremgik af det danske opslag, indtil brugeren bag fjernede formuleringen. 

Men der har aldrig fundet en retssag sted mellem McDonald’s og Jamie Oliver om kædens brug af ammoniumhydroxid, oplyste en repræsentant for tv-kokken i februar 2021 til det franske nyhedsbureau AFP, da nyhedsbureauet undersøgte påstanden.

“McDonald’s er usundt”

TjekDet har spurgt brugeren bag det danske opslag, Alex Ikilikian, hvorfra han ved, at der bliver serveret kød behandlet med ammoniumhydroxid på de danske McDonald’s-fastfoodrestauranter. Og det ved han da heller ikke, svarer han.

Men det mener han heller ikke, er det essentielle.

“Det vigtigste er hovedbudskabet om, at McDonald’s er usundt. Jeg er ikke så meget for fastfood, fordi det er usundt for mennesker og fører til livstilssygdomme,” siger han.

Men hvis det ikke handler om ammoniumhydroxid, men om at McDonald's er usundt, hvorfor skriver du så ikke bare det?

“Jeg vil da godt fjerne det med ammoniumhydroxid. Jeg har absolut ikke lyst til at sprede nogen form for misinformation. Så længe mit budskab om, at der ikke er gode råstoffer i, består.”

Alex Ikilikian har efter TjekDets henvendelse rettet sit opslag, så det nu fremgår, at McDonald’s oplyser, at de ikke længere bruger ammoniumhydroxid i deres mad.

Opdateret 13. okt 2021

Vil du vide mere?