Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Eksperter punkterer centralt tal i velfærdsdebatten: At der vil mangle hele 40.000 sosu’er er misvisende og urealistisk

Faktatjek 3. mar 2021  -  7 min læsetid
This describes the image
Der vil bestemt være brug for flere sosu'er i fremtiden. Men det altså ikke hele 40.000, der vil mangle. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
  • Om bare få år vil der mangle 40.000 sosu'er til at tage sig af det stigende antal ældre. Sådan lyder det igen og igen i medierne og fra danske politikere

  • Men tallet, som sosu’ernes eget fagforbund FOA står bag, er stærkt overdrevet. Der vil bestemt mangle sosu’er i fremtiden, men ikke hele 40.000 af slagsen, siger forskere

  • FOA medgiver, at det er upræcist at sige, at der vil mangle 40.000 sosu’er. Tallet skal i stedet forstås sådan, at der over ti år bør ansættes 40.000 sosu’er, siger fagforbundet.

I Danmark vil der i 2028 mangle hele 40.000 sosu-ansatte til at tage sig af vores ældre.

Sådan har det lydt i både medier og fra politikere i efterhånden et par år. Tallet har sosu’ernes fagforbund FOA udregnet. Og igen og igen bliver det brugt som udtryk for den barske konsekvens af, at pengene ikke kan følge med en befolkning, der bliver ældre.

Senest for en måned siden blev tallet bragt op i DR2-programmet Deadline, hvor Enhedslistens Mai Villadsen diskuterer netop hjemmehjælpere:

“Vi skal også have langt flere i hjemmeplejen. Vi kommer til at mangle 40.000 hænder i ældreplejen over de næste år,” siger Mai Villadsen, der siden er valgt som partiets nye politiske ordfører. 

Det er ikke første gang, Enhedslisten bruger tallet. Men stemmer det? Vil der virkelig mangle hele 40.000 sosu’er i 2028?

Nej, det er helt utænkeligt, siger fire forskere på området. De har kigget på FOA’s analyse for TjekDet, og de er enige om, at der bestemt vil mangle sosu’er i 2028. Men det vil slet ikke blive i størrelsesordenen 40.000.

I analysen har FOA for eksempel ikke antaget, at der vil blive ansat en eneste person i en sosu-stilling over en periode på ti år. Til gengæld har fagforbundet regnet med, at omkring 20.000 sosu’er går på pension i samme periode.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Mai Villadsen er ny politisk ordfører for Enhedslisten. Ifølge hende vil der over de næste år mangel 40.000 sosu'er. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I hvert fald ikke 40.000

Tallet stammer fra en analyse, hvor FOA regner sig frem til, at der i perioden 2018 til 2028 skal ansættes i alt 41.001 sosu’er, hvis niveauet på velfærd i 2028 ikke skal falde.

20.113 af sosu’erne vil i den periode gå på pension. Og i takt med at der i perioden kommer flere ældre, vil der blive brug for yderligere 20.888 sosu’er. 

Ifølge FOA skal der altså ansættes godt 40.000 sosu’er i løbet af de ti år, før velfærden til ældre kan være intakt i 2028.

Men det er ikke i nærheden af at betyde, at der i 2028 vil mangle 40.000 sosu’er.

“Man kan ikke bruge tallet på den måde i den offentlige debat, for det er det akkumulerede tal over ti år, og hvor der blandt andet ikke er taget højde for tilgang af nyuddannede. Det er ikke retvisende,” siger Trine Kjær, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), forestiller sig ikke, at der over en periode på ti år ikke bliver ansat en eneste sosu.

“Det er ikke sådan, at der i dag er nul, der vælger at blive sosu. Det vil måske være mellem 5.000 og 8.000, vi kommer til at mangle, men i hvert fald ikke 40.000. Det tal ville jeg ikke bruge,” siger han og understreger, at de 5.000 til 8.000 er et hurtigt skøn.

Tallet kan svinge

FOA fremskriver altså, at der fra 2018 til 2028 skal tiltrækkes 40.000 sosu’er. Og sådan bruger FOA faktisk også tallet i de fleste tilfælde. 

Men tallet er noget usikkert, siger Sidsel Vinge, der hos VIVE har forsket i det kommunale sundhedsvæsen.

Det kan for eksempel nemt vise sig, at endnu flere sosu’er vil gå på pension, end FOA har taget højde for. For det er en barsk tjans at være sosu, og de vil derfor ikke nødvendigvis kunne følge med den stigende pensionsalder.

This describes the image
Sidsel Vinge er nu tidligere projektchef hos VIVE, hvor hun har beskæftiget sig med det kommunale sundhedsvæsen. Foto: VIVE


Derudover antager FOA, at udgiften per ældre borger vil være den samme i hele perioden. Men udgifterne vil formentlig blive mindre.

“FOA forudsætter, at intet vil blive mere effektivt, og at vi ikke får velfærdsteknologi til at aflaste fysisk arbejdskraft. FOA antager, at en 68-årig har brug for lige så mange sosu-timer til den tid, men det er ikke realistisk,” siger Sidsel Vinge.

Det er Trine Kjær enig i. Hun peger på, at der i 2028 vil være flere ældre. Men de ældre vil også være friskere og ikke kræve den samme mængde hjemmehjælp som tidligere.

God eller dårlig analyse?

Men har vi så at gøre med en dårlig analyse fra FOA’s side?

Det er forskerne ikke helt enige om.

Jakob Kjellberg mener for eksempel, at analysen er et fint udgangspunkt for en diskussion om et reelt problem. Med analysen gør FOA ikke noget, som andre fagforeninger ikke ville gøre, når de klager deres nød og beder om flere midler til medlemmerne. Desuden er det i analysen tydeligt, hvilke forudsætninger FOA gør, når de kommer frem til de 40.000 sosu’er.

Sidsel Vinge er anderledes kritisk:

“Man kan ikke kun regne på, hvor mange der forlader arbejdsmarkedet. Vi er nødt til også at se på, hvor mange der kommer ud af de her uddannelser i den samme periode. De tal mangler altså i analysen,” siger hun.

“Der er lige under 4.000 sosu-uddannede per år, og det tal er faldende. De indgår selvfølgelig ikke alle sammen i plejesektoren. Men der vil være en tilgang,” siger hun.

Morten Balle Hansen, der er professor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, kalder analysen en "overdramatisering":

"FOA's rapport er solid ud fra de præmisser, der er medtaget. Men dels er der ikke taget højde for sund aldring. Altså at stigningen i behovet for pleje ikke vil være lige så stort som stigningen i antal af personer over. Dels er den øgede uddannelsesindsats på området ikke medregnet,” siger han.

Artiklen fortsætter under tweetet

FOA hævder på Twitter, at der i 2029 vil mangle 40.000 sosu'er.


“Måske lidt upræcist”

Så hvorfor udelader FOA, at der over de ti år formentlig vil blive ansat adskillige tusinde sosu'er?

"Vi har slet ikke regnet med, hvad tilgangen vil være, fordi vi bruger den til at se, hvad behovet for at tiltrække er," siger Kasper Manniche, der er cheføkonom hos FOA.

Men er det i den sammenhæng ikke meget relevant at finde ud af, hvor mange I regner med vil komme til?

"Jo, og nu da vi taler om det, kunne det sagtens være en analyse, vi skulle lave, så vi kunne svare på, hvordan det samlede problem egentlig ser ud. Det har forskerne en god pointe i."

FOA siger, de kun bruger tallet som udtryk for, hvor mange sosu’er der skal tiltrækkes. Men på Twitter har FOA i flere tilfælde alligevel skrevet, at der om få år vil mangle 40.000 sosu’er.

"Når jeg ser det tweet fra os, så synes jeg i hvert fald, det måske er lidt upræcist. For når jeg kigger i vores pressemeddelelse, så synes jeg ret præcist, at vi skriver, at det er et behov på 40.000 som følge af udviklingen. Men kigger man kun på tweetet, så er det upræcist," siger Kasper Manniche.

Enhedslisten har ikke været interesseret i at stille op til interview. Til gengæld har partiets presseafdeling sendt TjekDet en mail.

Af den må man forstå, at partiet - i modsætning til forskere på området - mener, at det er retvisende at hævde, at der vil komme til at mangle 40.000 sosu’er. 

“Når Mai Villadsen siger, at vi kommer til at mangle 40.000 hænder i ældreplejen over de næste år, så skal det forstås sådan, at vi undervejs frem mod 2028 kommer til at mangle samlet set cirka 40.000 ansatte i ældreplejen, jævnfør FOA’s prognose. Det er også derfor, hun (Mai Villadsen, red.) siger ”over de næste år”. Mange af disse stillinger vil selvfølgelig løbende blive besat. Sagt med andre ord skal vi altså ansætte cirka 40.000 i ældreplejen over de næste år,” skriver Enhedslisten i en mail.

Opdateret 29. aug 2022