Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er din Big Mac blevet markant mindre siden 1980’erne?

Faktatjek 1. jan 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Big Maccen har været på McDonald's menu siden 1967, hvor burgeren første gang blev introduceret i Pittsburgh i USA. Senere kom den så på menuen først i hele landet og siden på McDonald's restauranter over hele verden. Foto: Shutterstock
  • I flere virale opslag på sociale medier påstås det, at Big Mac’en fra McDonald’s skulle være skrumpet med 40 procent siden 1980

  • Som dokumentation bruges et billede af en Big Mac, som angiveligt skulle være fra 1980’erne

  • Men TjekDets research viser, at der ikke er noget, som tyder på, at den populære burger er skrumpet i de seneste årtier

En sikker vinder blandt tømmermændsramte danskere den 1. januar er McDonalds - og mange sværger sikkert til en af deres signaturburgere -  nemlig Big Mac'en.

Men var du blevet mere mæt, hvis du havde sat tænderne i en Big Mac tilbage i 1980’erne? Det påstås i hvert fald i flere opslag på Facebook, som i disse dage ses af tusinder af brugere.

I opslagene hævdes det, at burgeren er skrumpet markant i størrelse, samtidig med, at den er steget markant i pris. Påstanden er udbredt i både danske og engelske Facebook-opslag.

Et af de engelske opslag har 29.000 delinger, mens et andet er delt mere end 9.000 gange.

I nogle af opslagene påstås det, at burgeren er blevet 40 procent mindre. Til dokumentation bruger de mange opslag samme billede, hvor man kan se to Big Mac’s. Den ene skulle angiveligt være fra 1980’erne, mens den anden er fra 2024. Skal man tro på billedet, så er der altså en markant størrelsesforskel.

Null

Billedet her går igen i talrige opslag, hvor det altså hævdes, at McDonald's Big Mac er skrumpet betydeligt siden de glade 80'ere (Foto: Skærmbillede af Facebook).

Men selvom der i dag måske skal to Big Mac’s til at kurere dine tømmermænd, så havde det ikke været anderledes i 1980’erne.

Ifølge TjekDets research er der nemlig ikke noget, som tyder på, at Big Mac’en er skrumpet siden 1980’erne. Den er dog steget i pris - omend ikke særlig meget, hvis man tager inflationen i betragtning.

Prisstigningen

Ifølge en artikel fra Pennsylvania Center for the Book blev Big Mac’en først introduceret i 1960’erne af Jim Delligatti, som ejede en række McDonald's-restauranter i Pittsburgh, USA.

I 1968 kom Big Mac’en så på menukortet på alle McDonald's-restauranter i USA. Og prisen? Den var såmænd 45 cent.

Bruger man en inflationsomregner til at beregne , hvad 45 cent i 1968 svarer til i dag, så er svaret lige over 4 dollar.

I dag koster en Big Mac i USA 5,69 dollar - svarende til lige over 40 danske kroner, mens normalprisen i Danmark er 39 kroner for en af de populære burgere.

Fra land til land er der stort set ikke forskel på, hvordan en Big Mac ser ud. Det er grunden til, at mediet “The Economist” siden 1986 har udgivet  “Big Mac-indekset" som en måde at sammenligne prisniveauer på tværs af landegrænser og valutaer.

I 2024 har  “The Economist” udregnet, at Schweiz har verdens dyreste Big Mac med en pris på 8,17 dollar - svarende til omkring 58 danske kroner.

Null

Men hvad med størrelsen?

En ting er prisen, men hvad er der sket med størrelsen af Big Mac’en? 

I nogle af opslagene på sociale medier påstås det, at burgeren er blevet 40 procent mindre siden 1980. 

Spørger man hos McDonald’s presseafdeling i Danmark, så afviser de blankt, at Big Mac’en har ændret størrelse.

“Størrelsen på Big Mac’s har ikke ændret sig siden McDonald’s kom til Danmark i 1981. Det må vi slet ikke,” lyder det fra Mads Jensen, som er kommunikationsmedarbejder hos McDonald’s.

I dag fremgår det på McDonald’s’ danske hjemmeside, at en Big Mac indeholder 510 kalorier. Ser man på den amerikanske ditto, så indeholder den 590 kalorier.

Men på hverken den danske eller amerikanske hjemmeside kan man se, hvor meget en Big Mac vejer. 

Derfor købte TjekDet tre Big Mac’s på tre forskellige McDonald's-restauranter i København og her var vægten 200 gram, 206 gram og 222 gram.

Ved at bruge Wayback Machine, som er et internet arkiveringsværktøj, er det lykkedes TjekDet, at finde indholdsbeskrivelsen for en Big Mac i Danmark tilbage i 2001.

Dengang vejede en Big Mac 209 gram og indeholdt 2137 kj, hvilket svarer til 511 kalorier. 

I både vægt og kalorier er Big Mac’en altså stort set den samme i dag, som den var for mere end 20 år siden, så I skal ikke føle jer snydt, når I sætter tænderne i en Big Mac anno 2025.

Antallet af kalorier har dog varieret en lille smule.

I 2019 fremgik det på McDonald’s’ hjemmeside, at der var 503 kalorier i en Big Mac, mens der i 2022 var 487 kalorier - og som tidligere nævnt - er der i dag 510 kalorier i en af de populære burgere.

Tjekdet
I 2020 havde McDonalds i Danmark en omsætning på 2,7 milliarder kroner, skriver McDonald's på sin egen hjemmeside. Foto: Shutterstock

Flere kalorier i

Alting er større i USA lyder en kæk vending, men når det gælder Big Mac’s er der altså ikke den store forskel på Danmark og USA.

For Big Mac’s i USA er der væsentligt flere indholdsbetegnelser at grave frem for de seneste årtier, og her er der heller ikke noget, som tyder på, at Big Mac’en er skrumpet i størrelse.

Den største forskel fra Danmark er antallet af kalorier, som generelt er højere i USA end i Danmark. 

I 1996 kan vi se, at der var 530 kalorier i en amerikansk Big Mac, så faktisk er der flere kalorier i burgeren anno 2025 end dengang - nemlig 590 kalorier.

I 2003 kan vi se, at burgeren vejede 216 gram, hvilket altså stemmer nogenlunde overens med de resultater, som TjekDet fik. 

Selvom vi ikke kan gå længere tilbage end 1996 for USA og 2001 for Danmark, så er der altså ikke nogen dokumentation for at den populære burger skulle være blevet mindre

Opdateret 15. jan 2025