Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er plastikposer virkelig bedre for miljøet?

Faktatjek 16. mar 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De seneste par dage har adskillige danske medier kunnet fortælle, at du nok bør skifte indkøbsposer af stof ud med plastikposer. Det skyldes simpelthen, at plastikposerne - mod forventning - er mere miljørigtige, lyder budskabet.

Medierne hentede den nye viden i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen, og styrelsen har den fra en ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Men kan det virkelig være rigtigt, at rapporten når frem til, at det er mest miljøvenligt at blive ved med at købe plastikposer, når man køber ind?

Nej, det er forkert. For rapportens konklusion taler ikke for at forbruge plastikposer i massevis, men for at genbruge de poser, man nu engang har, indtil de er slidt op. Og det skriver Miljøstyrelsen også i sin pressemeddelelse.

"Det er godt for miljøet, hvis vi genbruger vores bæreposer så mange gange som muligt, uanset materialet," står der i meddelelsen.

Anders Damgaard, der er seniorforsker ved DTU Miljø og som står bag rapporten, er egentlig ikke uenig i ordlyden af mediernes overskrifter. Det mangler bare at blive sat i kontekst.

"Hvis man har været ude at købe en masse bomuldsposer, så er det jo en god ide at blive ved med at bruge dem, når nu man har købt dem," siger Anders Damgaard til DR-radioprogrammet Orientering.

Polyester er det bedste

Men har man på en indkøbstur glemt sit vanlige indkøbsnet, så er miljøbelastningen mindre ved at købe en bærepose i plastik til at fragte varerne hjem end at købe en ny mulepose i økologisk bomuld.

"Pointen er, at poser af et materiale som naturligt bomuld - der lyder, som om det automatisk er bæredygtigt - skal genbruges rigtig mange gange," siger Anders Damgaard.

Hvis man vil sætte det mindste aftryk på miljøet, når man skal fragte indkøbene hjem fra supermarkedet, så anbefaler Anders Damgaard at anskaffe sig en pose i polyester.

"Polyesterposerne, som man kan købe flere steder, er utrolig lette, så der er ikke gået meget materiale til dem, og de kan bruges rigtig mange gange. De ser faktisk rigtig gode ud," siger Anders Damgaard.

Flere Facebookbrugere skriver i mediernes kommentarspor, at plastikposerne til gengæld er skadelige for miljøet, når de havner i naturen. Men en rapport fra Europa-Kommissionen fra 2011 konkluderede, at stort set alle plastikposer i Danmark havner på forbrændingen og bliver brugt til ny energi.

Tidligere er TjekDet nået frem til, at det ikke nødvendigvis var til fordel for miljøet, at supermarkedskæden Lidl skiftede plastikposerne ud med indkøbsposer af papir.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023