Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, Danmark hverken købte eller solgte covid-19-udstyr for år tilbage

Faktatjek 15. sep 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere brugere giver i facebookopslag udtryk for deres harme over, at den danske stat tilsyneladende har solgt covid-19-udstyr til udlandet siden 2018. Men der er faktisk en forklaring på, at det ser sådan ud på Verdensbankens hjemmeside. Foto: Indranil Mukherjee/AFP/Ritzau Scanpix
  • Allerede i 2018 solgte eller købte den danske stat covid-19-testudstyr, påstår facebookbrugere i flere opslag

  • Men opslagene afslører ikke, at Danmark eksporterede eller importerede covid-19-udstyr allerede i 2018 eller før

  • Årsagen til spekulationerne er en navneændring i april i Verdensbankens tolddatabase, WITS, med medicinsk udstyr, der opdateres bagudrettet

  • Navneændringen er siden blevet trukket tilbage, fordi den gav anledning til konspirationsteorier

“Vi er alle blevet taget ved næsen og big time manipuleret. Vores stat sælger allerede i 2018 corona-udstyr til andre lande”.

Sådan indleder en facebookbruger et opslag på det sociale medie. Ifølge brugeren viser Verdensbankens tolddatabase, WITS, tilsyneladende, at den danske stat allerede i 2018 solgte covid-19-tests til andre lande. 

Derfor kan der ikke længere herske tvivl om, at coronapandemien er iscenesat, konkluderer brugeren bag opslaget, der selv anvender betegnelsen “denne såkaldte plandemi.”

Samme billeder og bekymringer finder man også i utallige andre facebookopslag i både ind- og udland. I et enkelt opslag er en facebookbruger endda bekymret for, at Danmark skulle have bestilt covid-19-tests.

Det danske facebookopslag viser et skærmbillede fra Verdensbankens hjemmeside, hvor det angiveligt står sort på hvidt, at Danmark eksporterede covid-19-testudstyr tilbage i 2018. 

Men billederne beviser ikke, at Danmark solgte covid-19-udstyr allerede i 2018. 

For Verdensbanken, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdenstoldorganisationen (WCO), som blandt andet står bag WITS-databasen, har blot ændret produktbeskrivelserne på det medicinske udstyr, efterhånden som covid-19-krisen har udviklet sig.

Og de ændringer har sat gang i spekulationer, fordi ændringerne træder i kraft bagudrettet i databasen. 

Artiklen fortsætter under billedet


 

I et facebookopslag er der et skærmbillede fra Verdensbankens hjemmeside, hvor det umiskendeligt ligner, at Danmark allerede i 2018 solgte covid-19-udstyr til udlandet. Oversigten over det medicinske udstyr opdateres bagudrettet, og det har sat spekulationerne i gang. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Navneændring er skyld i forvirringen

Navneændringen i WITS-databasen blev foretaget 9. april i år af Verdenstoldorganisationen (WCO) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Hensigten var at gøre det nemmere for andre lande at finde frem til, hvilke produkter der kunne blive nødvendige i bekæmpelsen af covid-19.

Derfor ændrede WHO og WCO blandt andet navnet på covid-19-relaterede testinstrumenter sammen med en række andre produkter som respiratorer og desinfektionsmidler, der bruges i mange andre sammenhænge end covid-19. 

Navneændringen slår også igennem i databasen på de pågældende produkter i årene før 2020, og derfor får man nemt det indtryk, at Danmark har eksporteret covid-19-tests i 2018.

Så da Verdensbanken, der også er involveret i WITS-databasen, får nys om, at navneændringen fejlagtigt havde fået brugere på sociale medier til at konspirere om, at coronapandemien skulle være iscenesat, trækker de navneændringen tilbage. 

Produkter fra tiden før covid-19 er altså ikke længere angivet i relation til covid-19, når man søger på dem i databasen. I stedet er de af Verdensbanken blevet ændret til en mere generel formulering, der ikke nævner covid-19.

Dog er det stadig muligt at se, hvilke generelle produkter i WITS-databasen, der relaterer sig til covid-19. Disse er opgjort på en særskilt side med netop det formål. 

Men det er altså billeder fra databasen, før navneændringen blev trukket tilbage, der stadig cirkulerer på nettet.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Det øverste billede er fra WITS-databasen efter den første navneændring 9. april, mens det nederste billede er taget efter Verdensbankens tilbagetrækning af navneændringen 8. september. Inden tilbagetrækningen af navneændringen stod der, at udstyret var covid-19-testudstyr (øverste billede), men det er nu blevet ændret til noget mere generelt (nederste billede). (Foto: Skærmbillede fra WITS)


Findes på flere sprog

Det er ikke kun i dansk kontekst, at brugere på sociale medier har delt deres undren over informationen på Verdensbankens hjemmeside. Skærmbillederne er løbet som en steppebrand på sociale medier.

Der er således eksempler på facebook- og twitterbrugere, som på italiensk, spansk, fransk og arabisk mener at have fundet bevis for, at coronapandemien er iscenesat af en international sammensværgelse med henvisning til Verdensbankens database.

Også engelsksprogede opslag florerer på sociale medier. Her nævnes både Finland, Østrig og Australien som lande, der enten har importeret eller eksporteret covid-19-udstyr så tidligt som 2017.  
     
Sagen er også blevet faktatjekket i af britiske, franske og norske faktatjekmedier.

Opdateret torsdag den 19. november 2020

Det fremgik tidligere af artiklen, at facebookbrugere kun er bekymret for, at Danmark skulle have eksporteret covid-19-tests. TjekDet har præciseret, så det nu fremgår, at et enkelt opslag også viser bekymring for, at Danmark angiveligt importerede covid-19-tests. Opslaget linker dog til tre billeder, der hvor der står eksport. 

Opdateret 23. apr 2021