Forældet video fra Sundhedsstyrelsen udnyttes til at skabe tvivl om mundbind
-
Hverken WHO eller Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge mundbind mod corona, lyder det i en række artikler og opslag på sociale medier
-
Men myndighedernes citater er forældede og taget ud af kontekst
-
Alligevel bliver de delt ivrigt blandt coronaskeptikere som et argument mod brug af mundbind
Regeringen har indført påbud om at have mundbind på i den offentlige transport, men på sociale medier florerer en række historier om, at sundhedsmyndigheder fraråder at bruge selv samme mundbind.
For eksempel Facebook svømmer i opslag med artikler, billeder og videoer, der fortæller, at hverken WHO eller Sundhedsstyrelsen bifalder at gå med mundbind.
Opslagene bliver i flere tilfælde delt som bevis for, at der ikke er sundhedsmæssig grund til at have mundbind på. De hjælper nemlig angiveligt intet mod coronavirus.
Men opslagene deler forældede informationer fra sundhedsmyndighederne.
For eksempel er en video, som Sundhedsstyrelsen i marts adresserede til børn, skåret til, så den i en udgave på Facebook ser aktuel ud.
I videoen siger Sundhedsstyrelsen, at de “kan sige helt klart nej” til, at det hjælper at gå med maske for munden.
Men samme video er delt igen i slutningen af august med teksten “Nå, OK. Så ved vi det”, og har siden da nået op mod 2.000 delinger på Facebook.
I en video til børn og deres forældre siger Sundhedsstyrelsen tilbage i marts nej til, at masker hjælper mod coronavirus. (Foto: Skærmbillede fra videoen)
Sundhedsstyrelsen har pillet videoen ned fra sine sider efter at være blevet opmærksomme på, at videoen med det nu forældede budskab har fået nyt liv.
“Vi har fjernet den pågældende film fra vores hjemmeside, da vi kunne se, at en redigeret, forkortet version blev delt på Facebook af en privatperson. I den version af filmen kan man ikke se, at den er forældet, eller at dele er blevet redigeret ud. Vi kan se, at den redigerede, forkortede version har givet anledning til misforståelser,” skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til TjekDet.
Alligevel florerer videoen stadig på sociale medier og lader tro, at Sundhedsstyrelsen fraråder brug af mundbind.
Siden marts er der ifølge Sundhedsstyrelsen lavet studier, der dokumenterer, at mundbind i en eller anden udstrækning virker mod coronavirus. Det samme siger forskere, der dog samtidig understreger, at det er svært at udpege præcist, hvor effektive mundbindene er.
Artikel turnerer igen
Også en artikel fra fra Berlingske har fået nyt liv i forbindelse med, at regeringen har indført krav om mundbind i offentlige transport.
Tilbage i april bragte avisen artiklen med overskriften “Danske myndigheder står fast: Mundbind hjælper ikke mod corona”.
LÆS OGSÅ: Nyt studie beviser ikke, at mundbind ikke virker
På det tidspunkt havde Verdenssundhedsorganisation (WHO) skiftet kurs og åbnet for, at mundbind ville kunne mindske coronasmitte. Alligevel holdt Sundhedsstyrelsen fast i, at de ikke ville anbefale ikke-smittede borgere at bruge mundbind.
Men den 31. juli skiftede også Sundhedsstyrelsen kurs og anbefalede nu at bruge mundbind i den offentlige transport på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.
Siden er artiklen fra Berlingske, hvor Sundhedsstyrelsen afviser at anbefale mundbind, dog spredt hastigt på sociale medier. Alene på Facebook er artiklen nu delt mere end 5.500 gange.
Citat ude af kontekst
Et billede fra en udsendelse fra den amerikanske tv-station Fox News har oplevet samme tur på sociale medier.
På billedet er en folkesundhedsekspert fra WHO citeret for at sige, at kun sundhedsprofessionelle og personer med symptomer bør have mundbind på.
Citatet fra WHO's sundhedsekspert er fra marts. Alligevel bliver det igen delt i coronaskeptiske kredse. (Foto: Skærmbillede)
Men citatet fra WHO er fra marts.
Og i begyndelsen af juni udsendte WHO nye retningslinjer, så de nu anbefaler alle at have mundbind på, hvor det kan være svært at holde afstand.
LÆS OGSÅ: Har skeptikere fundet smutvejen til at undgå mundbind i bus, tog og taxa?
Billedet med det forældede citat fra WHO er siden delt vidt og bredt. I en facebookgruppe, der erklærer modstand mod mundbind, er billedet endda dateret til 20. august.
Partiet JFK21 har også brugt det forældede citat i en pamflet om mundbind, der er delt ud på gymnasier og foran Danmarks Radio i København, ligesom pamfletten er sendt i omløb på sociale medier.