Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har skeptikere fundet smutvejen til at undgå mundbind i bus, tog og taxa?

Faktatjek 27. aug 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet
Kravet om mundbind i den kollektive trafik trådte i kraft lørdag den 22. august. Det omfatter både bus, tog, metro, taxa og færge. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
  • Adskillige facebookbrugere påstår, at man kan slippe for at bruge mundbind eller visir i den kollektive trafik ved blot at bedyre, at de giver besvær med at trække vejret

  • Og tilsyneladende er der noget om snakken

  • Både personale i den kollektive trafik og politiet siger, at de næppe vil kræve dokumentation for eventuelt vejrtrækningsbesvær, og derfor er det tvivlsomt, om mundbindsnægtere overhovedet vil få en bøde

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Facebook bugner i disse dage med mundbindsskeptikere, som deler 'gode' råd med hinanden om, hvordan man kan undgå at bruge mundbind eller visir i bus, tog eller taxa uden at blive smidt af eller få en bøde.

Ifølge de mange opslag skal man blot sige, at man får vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser af at bruge mundbind, hvis personalet i den kollektive trafik henvender sig.

Skulle personalet betvivle den forklaring, kan man blot henvise til paragraf 4, nr. 5 i bekendtgørelsen om krav om mundbind, skriver flere på sociale medier.

Paragraffen fastslår, at mundbind eller visir kan “fjernes helt eller delvist, hvis der er en anerkendelsesværdig årsag til det.” 

En af årsagerne - nr. 5 - lyder ifølge bekendtgørelsen, at man ikke behøver have mundbind eller visir på, hvis det “giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.”

Men er det virkelig så nemt, at man bare kan påstå at få vejrtrækningsbesvær af mundbind og så slippe for yderligere tiltale, når man rejser i den kollektive trafik? 

Tilsyneladende er svaret ja.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
I facebookgrupper med navne som 'Folkebevægelsen For Frihed', 'Kend Din Grundlov' og 'Vi siger nej til tvungen brug af mundbind' deler mundbindsskeptikere råd til at undgå mundbind eller visir i den kollektive trafik uden repressalier. Flere henviser til paragraf 4, nr. 5 i bekendtgørelsen om mundbind.  Foto: Skærmbilleder fra Facebook

Ekspert: Ikke meget hjælp i bekendtgørelsen

Flere facebookbrugere fortæller på det sociale medie, at de har benyttet den kollektive trafik uden mundbind ved at henvise til netop paragraf 4, nr. 5. 

Ifølge bekendtgørelsens ordlyd er der dog ikke tvivl om, at man skal have problemer med at trække vejret, før man må undlade at bruge mundbind, vurderer lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet Kent Kristensen. 

LÆS OGSÅ: Nyt studie beviser ikke, at mundbind ikke virker

Men det er op til personalet at foretage det skøn, og i mange situationer vil det være svært at bedømme, om betingelserne for ikke at bruge mundbind er opfyldt. 

“Problemet er, at der ikke er nogen dokumentationskrav. Det betyder, at det er overladt til kontrolløren at afgøre, og her er der ikke meget hjælp at hente i bekendtgørelsen,” skriver Kent Kristensen i en mail til TjekDet.

Personale må bare stole på passagererne  

Metro Service, der har kontrollørerne i Københavns Metro ansat, er bekendt med mindst én situation, hvor en passager har henvist til paragraf 4, nr. 5. Og kontrollørerne kan ikke gøre meget andet end at følge retningslinjerne, oplyser kommunikationskoordinator i Metro Service Thor R. Wilkens.

”Vi forsøger at efterleve de nu gældende regler på bedste vis, hvilket betyder, at vi ikke kan bede om lægeerklæring eller dokumentation for manglende mundbind eller visir,” skriver han i en mail til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Flere facebookbrugere beretter på det sociale medie om, hvordan de har undgået at have mundbind på i den kollektive trafik ved blot at henvise til paragraf 4, nr. 5 i mundbindsbekendtgørelsen eller ved at påstå, at mundbind giver dem besvær med vejrtrækningen. Foto: Screenshots fra Facebook

Samme forklaring giver DSB og Movia. De vil naturligvis bede rejsende forlade transportmidlet, hvis de nægter at tage mundbind på, men hvis de har en god forklaring på at lade være - som eksempelvis besvær ved at trække vejret - kan personalet ikke gøre meget andet end at stole på den rejsendes forklaring. 

Ingen af de to selskabers ansatte vil derfor bede passagerer om at fremvise for eksempel lægeerklæring på, at de er fritaget for kravet om mundbind.  

Heller ikke i taxaer, der også er omfattet af kravet om mundbind, vil chaufførerne nægte passagerer en tur uden mundbind, hvis de mener at få vejrtrækningsproblemer. Det siger Trine Wollenberg, der er vicedirektør i Dansk PersonTransport, som er bus- og taxivognmændenes brancheforening.

“Der ligger ikke i bekendtgørelsen noget krav om, at vores medlemmer (chaufførerne, red.) skal kræve dokumentation. Så foregår det på den måde, at hvis en passager ikke har mundbind på, skal chaufføren sige, at man skal have det på, og hvis passageren siger, at vedkommende er undtaget for mundbind, skal man principielt tage dette for gode varer,” siger hun.

Paragraf 4 i bekendtgørelse om krav om mundbind

Uanset §§ 1 og 2 kan mundbind eller visir fjernes helt eller delvist, hvis der er en anerkendelsesværdig årsag til det, herunder i følgende situationer:

1) Under kortvarig indtagelse af mad og drikke, såfremt dette er tilladt i henhold til ordensregler for det pågældende transportmiddel, station m.v.

2) Under indtagelse af medicin.

3) Under ophold i eget køretøj under færgeoverfart, såfremt dette er tilladt i henhold til færgeselskabets ordensregler.

4) Under samtale med personer, der mundaflæser.

5) Hvis mundbindet eller visiret giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.

6) Hvis politiet skal foretage identifikation

 

Kilde: Retsinformation.dk

Ingen sager om paragraffen hos politiet

Men hvis en passager nægter at tage mundbind på i den kollektive trafik uden at begrunde hvorfor, vil personalet tilkalde politiet, som står klar på næste station. 

Politiet kan dog som udgangspunkt ikke gøre andet end personalet, hvis passageren efter at være blevet smidt af påstår, at mundbindet giver besvær med vejrtrækningen. 

“Der står ingen steder, at man skal kunne bevise sine vejrtrækningsproblemer. Vi lever jo i et tillidsbaseret samfund, og hvis en rejsende siger, at han eller hun har vejrtrækningsproblemer, så har vi jo svært ved at modbevise det. Men det vil altid bero på et konkret politimæssigt skøn,” siger Søren Otto Nielsen, der er fungerende vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Han nævner som eksempel, at hvis en person uden mundbind kommer løbende i høj fart for at nå et tog og efterfølgende påstår at lide af vejrtrækningsbesvær, så kan det være svært for politiet at tro på. Og så kan de måske vælge at udstede en bøde.

I weekenden blev en kvinde på Næstved Station tildelt bøde for at nægte at tage mundbind på i toget, men hun gav ifølge Søren Otto Nielsen ikke en begrundelse for ikke at ville bære mundbind.

Artiklen fortsætter under videoen

Den 23. august lagde facebookbrugeren Dennis Holm en video på det sociale medie, hvor han diskuterer med en kontrollør i Københavns Metro, om han er fritaget for at bruge mundbind. Videoen har fået mere end 100.000 visninger på få dage. Dennis Holm var tirsdag aften i TV 2-programmet Go' Aften Live for at fortælle om sin skepsis over for mundbind, men det interview blev hurtigt afbrudt, da Dennis Holm kastede sig ud i en enetale, hvor han blandt andet opfordrede danskerne til at få noget selvrespekt og "tage vores frihed tilbage".


Hos Fyns Politi har man allerede haft tre sager, der vil udløse bøde. Men heller ikke i nogen af dem har de sigtede henvist til vejrtrækningsbesvær eller paragraf 4, nr. 5, fortæller Fyns Politi til TjekDet.

De vil ikke tage stilling til, hvordan politikredsen vil reagere på rejsende, der påstår at få vejrtrækningsproblemer af mundbind, før situationen eventuelt opstår.

“Det er først, når vi kommer ud for det tilfælde, at vi vil gå ind og sige, at der skal vi lige prøve at finde ud af, om der skal kræves lægeerklæring eller andet bevis,” oplyser Fyns Politi.

LÆS OGSÅ: Viral grafik bruger udokumenterede tal om risikoen ved mundbind

Ifølge Rigspolitiet, der understøtter arbejdet i samtlige af landets 14 politikredse, havde der mandag ikke været andre sager end de fire nævnte, hvor pendlere er blevet sigtet for at nægte at bære mundbind. Tallet opgøres hver mandag.

Rigspolitiet skriver på deres hjemmeside, at hvis man af de årsager, der er beskrevet i bekendtgørelsen om krav om mundbind, ikke kan bære mundbind eller visir, behøver man ikke dokumentere det med en lægeerklæring. I det tilfælde vil tvivlen komme den rejsende til gode.

Sundhedsministeriet: Langt de fleste overholder kravet

TjekDet har foreholdt Sundheds- og Ældreministeriet, at det rygtes på sociale medier, at man blot kan henvise til bekendtgørelsens paragraf 4, nr. 5 for at undgå at bære mundbind i den kollektive trafik.

Vi har også spurgt, hvad sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener om, at personer kan misbruge paragraffen til at undgå at bruge mundbind.

"Hvis man ikke kan bære mundbind eller visir i den offentlige transport for eksempel som følge af sygdom, så er der ikke krav om dokumentation for eksempel i form af lægeerklæring eller lignende. Tvivlen kommer altså den rejsende til gode. Ligesom det er muligt, at man kan fjerne mundbindet, hvis man pludselig bliver dårlig, har brug for at indtage medicin mv. De foreløbige tilbagemeldinger på anvendelsen af mundbind og visir i den kollektive transport viser, at langt de fleste overholder kravet,” skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en mail.

Opdateret 29. okt 2020