Nyt studie beviser ikke, at mundbind ikke virker
-
Coronabenægtere på sociale medier bruger studie som bevis for, at mundbind intet kan stille op mod coronavirus
-
Men påstanden holder ikke
-
En forsker bag studiet afviser nemlig den udlægning og siger, at studiet ikke udelukker, at mundbind virker mod smittespredning
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.
Et nyt studie skulle bekræfte, at mundbind ikke beskytter det fjerneste mod coronavirus, ligesom bindene ikke forhindrer spredning.
Sådan lyder i hvert fald et rygte på sociale medier, hvor corona-skeptikere på stribe fremhæver det nye studie.
Men studiets konklusion bliver fordrejet. For selv om forskerne bag studiet ikke finder nogen storslået effekt af at bruge mundbind, så betyder det altså ikke, at de når frem til, at mundbind slet ikke virker.
I en dansk kontekst er studiet delt af en Robert Hintze, der på Facebook har opbygget sig en følgeskare af coronaskeptikere.
Om studiet skriver han, at det er "udført af den højeste sundhedsautoritet i USA", og at konklusion lyder, at mundbind hverken beskytter mod smitte eller forhindrer smittespredning.
Stammer fra Hong Kong
Men faktisk er det slet ikke den amerikanske sundhedsmyndighed Centers for Disease Control and Prevention (CDC), der har udarbejdet studiet.
I stedet er det en gruppe forskere fra Hong Kong Universitet, der står bag.
Men studiet er blevet trykt i det videnskabelige tidsskrift Emerging Infectious Diseases, der bliver udgivet af CDC.
I Robert Hintzes facebookopslag står også, at studiet er udarbejdet på vegne af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
Og forskerne skriver rigtignok, at studiet er støttet af WHO og kan tjene som viden til retningslinjer om brug af ikke-medicinske midler i influenzapandemier.
Tolker forkert
Værre går det dog, når facebookopslaget udlægger studiets konklusion.
Professor ved Hong Kong Universitet Benjamin Cowling, der står bag studiet, har ikke reageret på TjekDets henvendelse.
Men til det amerikanske faktatjekmedie Politifact udtaler han, at det er en "forkert tolkning" at tro, studiet viser, at mundbind partout ikke virker mod coronavirus.
Og til et andet amerikansk faktatjekmedie, Factcheck.org, siger Benjamin Cowling, at "det er forkert at hævde, at vores studie viser, at der ingen effekt er ved at bruge mundbind. Vi kan kun udelukke meget store effekter."
Professoren tilføjer til Factcheck.org, at de ikke kan udelukke, at brug af mundbind kan reducere smittespredning med for eksempel 10 eller 20 procent, hvilket også vil være nyttigt.
Mundbind hjælper
Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, siger også, studiet ikke udelukker, at mundbind er med til at begrænse spredning af coronavirus.
"Artiklen siger ikke, at der er bevis for, at der ingen effekt er ved at gå med mundbind" siger han.
Hvad den præcise gevinst er ved at iklæde sig mundbind, er dog svært at vide med sikkerhed, siger Jan Pravsgaard Christensen.
"Der er en effekt ved at bruge mundbind. Særligt når mange mennesker står tæt sammen som i offentlig transport. Hvor stor effekten er, afhænger af, hvem man spørger. Nogen finder frem til at brug af mundbind kan reducere smitten med 60 procent. Andre 10 procent," siger han.
Han påpeger, at mundbindene skal være af den CE-mærkede medicinske slags, før man kan regne med, at bindene er med til at forhindre smitte.
Robert Hinze har ikke reageret på TjekDets henvendelse.