Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Pamflet bruger Sundhedsstyrelsens logo til at sprede usandheder om mundbind

Faktatjek 21. aug 2020  -  3 min læsetid
This describes the image
Partiet JFK21 påstår, at mundbind er farlige. Forskere afviser. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
  • Mundbind kan være dødelige at have på, fordi de skaber for meget CO2 i blodet, påstår partiet JFK21 og facebookopslag.

  • Men påstanden er ikke dokumenteret, siger forskere.

  • Der er ingen grund til at bekymre sig om at have de anbefalede mundbind på, tilføjer forskerne.

  • Sundhedsstyrelsen oplyser, at de har politianmeldt partiet JFK21 for brug af styrelsens logo.

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

De mundbind, som snart bliver lovpligtige at bære i al offentlig transport, kan give så meget CO2 i blodet, at man i værste fald kan dø af det.

Sådan lyder det i en pamflet fra det danske, politiske parti JFK21 - Jorden Frihed Kundskab. Pamfletten, der på den ene side bærer Sundhedsstyrelsens officielle logo, i er de seneste dage blevet delt ud af repræsentanter fra partiet og online via partiets sociale medier

Samtidig florerer flere facebookopslag med lignende budskaber. Tilsammen er opslagene delt op mod 1.000 gange på det sociale medie. 

Artiklen fortsætter under billedet.
This describes the image
Uddrag af pamfletten om mundbind, som JFK21 har delt ud.

Angiveligt skulle mundbindene være farlige, fordi man med bind for munden ikke skulle være i stand til at ånde ordentligt ud. 

Det kan man få vand i lungerne af, hævder facebookopslag, mens JFK21 og andre facebookopslag mener, at mundbindene forårsager tilstanden hyperkapni, hvor man har for meget CO2 i blodet.

Hvad er hyperkapni?

Hyperkapni er en tilstand, hvor man har for meget CO2 i blodet. Alle mennesker har CO2 i sig, som dannes når cellerne forbrænder ilt. Ud fra cellerne bliver det transporteret med blodet til lungerne, hvor det bliver luftet ud. Kroppen er nøje reguleret til, at man trækker vejret nok til at få luftet CO2 ud.

 

Hyperkapni kan blandt andet forårsage stakåndethed, hovedpine og kan i værste tilfælde være livstruende. Hyperkapni optræder typisk hos mennesker med lidelser, der skaber særlige forudsætninger for ophobning af CO2 i kroppen - herunder lungesygdomme.

 

Kilde: Christian B. Laursen, overlæge og forskningsleder på Klinisk Institut på Syddansk Universitet
 

Men påstandene har ikke noget på sig, fastslår forskere, TjekDet har talt med.

“Det er ikke muligt at få hyperkapni grundet mundbind. Man indånder ikke større mængder CO2, når man har mundbind på. Der er mere CO2 i udåndingsluften end i indåndingsluften, så det er kun, hvis man ikke kan komme af med sin udåndingsluft, at det kan begynde at hobe sig op. Desuden er de mundbind, man ofte bruger i forbindelse med COVID-19, de samme mundbind, som kirurger kan bruge i forbindelse med timelange operationer helt uden problemer,” siger overlæge og forskningsleder på Klinisk Institut på Syddansk Universitet Christian B. Laursen.

Ilten kan sagtens trænge ind og CO2’en åndes frit ud gennem de mundbind, der anbefales mod covid-19, siger han.

Ingen vand i lungerne

Det samme konstaterer professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard. Han mener ikke, at man skal til at tage hverken pamfletten eller facebookopslagene alvorligt.

Samtidig afviser han, at mundbind kan blive så fugtige af at ånde på dem, at det kan give vand i lungerne, som et facebookopslag ellers hævder.

Torben Sigsgaard fremhæver dog, at mundbind kan give en følelse af problemer med at trække vejret, hvis man lider af bestemte sygdomme. Derfor er nogle også undtaget anbefalingen om at bruge mundbind. 

“Hvis personer med KOL (lungesygdom, red.) bruger mundbind, kan de føle sig kvalt, fordi de ikke har særlig stor reservekapacitet i lungerne,” siger han og tilføjer, at det for raske personer ikke er noget problem at bære mundbind.

Styrelse politianmelder

JFK21 har på den uddelte pamflet påklistret Sundhedsstyrelsens logo i venstre hjørne. Og noget af informationen på pamfletten er da også hentet fra styrelsens hjemmeside. Men det fremgår ikke tydeligt, hvilke dele af pamflettens indhold der stammer fra styrelsen, og hvilke dele JFK21 står bag, mener Sundhedsstyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.
This describes the image
JFK21 bruger Sundhedsstyrelsens logo på pamfletten. Men det er svært at skelne Sundhedsstyrelsens budskaber fra partiets, mener styrelsen.

Og det har fået styrelsen til at melde JFK21 til politiet:

“Vi er meget opmærksomme på, at der ikke kan skabes tvivl om den kommunikation, vi som myndighed giver til borgerne, og vi er altid opmærksomme på at beskytte Sundhedsstyrelsens navn og logo. Da vi er midt i et udbrud med ny coronavirus, hvor Sundhedsstyrelsens kommunikation om mundbind har til formål at forebygge smittespredning, tager vi denne sag meget alvorligt,” skriver styrelsen i en mail.

Sundhedsstyrelsen har desuden advaret befolkningen om pamfletterne via styrelsens facebookside.

TjekDet har foreholdt JFK21’s partiformand, Mads Palsvig, at forskerne afviser hans påstand om mundbind og hyperkapni. Men han hævder fortsat, at mundbind er farlige.

"Man kan ikke komme af med udåndingsluften i maskerne. Når man indånder i et mundbind, kommer der fugt. Det svarer til, at du er mange mennesker inde i et lukket rum uden vinduer. Så begynder du at indånde mere og mere, og du får mere og mere ilt. Man indånder mere af den luft, man lige har udåndet, og luften bevæger sig ikke," siger han.

Mads Palsvig mener desuden, at der bag QR-koden på pamfletten er dokumentation for, at mundbind skulle give hyperkapni. Scanner man koden, bliver man godt nok ledt til en oversigt med flere videnskabelige artikler. Men ifølge forskere, der har gennemgået oversigten for TjekDet, dokumenterer artiklerne ikke, at mundbind giver hyperkapni.

Mads Palsvig mener desuden ikke, at partiets brug af Sundhedsstyrelsens logo er i strid med lovgivningen.

"Logoet er brugt for at betegne, at vi citerer SS (Sundhedsstyrelsen, red.). Det er helt normalt og fuldstændig lovligt. Jeg noterer, at SS er mere fortørnede over, at vi har brugt deres logo, end de bekymrer sig om at varetage befolkningens sundhed," skriver han i en mail.

TjekDet har henvendt sig til brugeren bag facebookopslagene. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar.

Opdateret 6. feb 2021