Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, den største oversvømmelse i tysk by fandt ikke sted for over 100 år siden

Faktatjek 27. aug 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
En bygning i den tyske by Bad Schandau bruges på Facebook som bevis for, at sommerens oversvømmelser i Tyskland ikke skyldes klimaforandringer. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hochwassermarke_Bad_Schandau.jpg
  • På Facebook deles et billede af en bygning fra en tysk by, hvor vandstanden ved forskellige oversvømmelser er markeret på en mur

  • Billedet skulle angiveligt bevise, at oversvømmelserne ikke skyldes klimaforandringer, fordi de værste oversvømmelser fandt sted i 17- og 1800-tallet

  • Men billedet fortæller ikke hele sandheden

  • Oversvømmelsen med den højeste vandstand forekom i 2002, men den markering kan man ikke se på billedet

I juli blev store dele af Tyskland ramt af et voldsomt regnvejr, som førte til omfattende oversvømmelser. Det fik flere politikere til at konkludere, at oversvømmelserne skyldtes klimaforandringer.

Sidenhen har et studie fra den internationale forskergruppe World Weather Attribution (WWA) konkluderet, at klimaforandringerne som følge af global opvarmning har været med til at forværre oversvømmelserne.

Men på Facebook stiller brugere sig nu mere tvivlende.

“Inden du køber ind på den der med, at ‘klimaforandringerne’ er skyld i oversvømmelserne i Tyskland, skal du måske lige se på billedet her?” skriver en facebookbruger i et opslag, der er delt mere end tusind gange.Et af facebookopslagene med billedet, der angiveligt skulle bevise, at oversvømmelserne ikke skyldes klimaforandringer. Billedet er sløret her på grund af manglende rettigheder. Men længere nede i artiklen ses et billede af samme mur, der optræder i opslagene. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Billedet, der henvises til i opslaget, har også turneret blandt udenlandske facebookbrugere, der hævder det som bevis på, at oversvømmelserne ikke skyldes klimaforandringer.

På billedet ses en rød bygning, hvor der på husmuren er markeret vandhøjde og årstal for tidligere oversvømmelser.

Og skal man tro billedet, fandt de værste oversvømmelser sted helt tilbage i 17- og 1800-tallet, mens oversvømmelserne i dette århundrede ikke har været nær så voldsomme. Og det får altså brugerne bag opslagene til at konkludere, at klimaforandringerne ikke er skyld i de nylige oversvømmelser.

Men billedet snyder. Det er taget, så man ikke kan se de øverste vandstandsmarkeringer. Og oversvømmelsen med den højeste vandstand skal man faktisk kun knap 20 år tilbage for at finde.

Vandstanden var højest i 2002

Søger man efter billedet, der optræder i opslagene på Google, kan man finde flere hjemmesider, hvor et næsten identisk billede optræder. Men på de billeder kan man se, at der er markeringer længere oppe ad husmuren, end hvad fremgår af det delte facebookbillede.

Desuden kan man aflæse, at oversvømmelsen med den højeste vandstand slet ikke fandt sted i 1800-tallet, men i august 2002. Den information er dog helt udeladt fra billedet, der deles på Facebook.

Selvom billederne fra Google-søgningen ikke er helt identiske med billedet på Facebook, er der tale om den samme bygning.

et billede fra det tyske teleselskab Deutsche Telekoms hjemmeside kan man nemlig se, at billederne blot viser forskellige vinkler af bygningen. Nogle billeder viser bygningens front, mens andre viser siden af bygningen.

Artiklen fortsætter under billedetBillede, der forestiller samme mur, som optræder på billedet i facebookopslagene. Her kan vandstanden fra 2002 ses. (Foto: Frank Leienbach Photographie/ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hochwassermarke_Bad_Schandau.jpg)


Google-søgningen afslører desuden, at billedet er taget i den tyske by Bad Schandau, og på nogle af billederne kan man se, at der i bygningens vindue står “Idee + spiel”.

Søger man på Google efter “Idee + spiel” og “Bad Schandau”, finder man adressen på en spilbutik i Bad Schandau. På billederne af bygningen kan man se, at der på muren står et ti-tal, og adressen, vi finder frem til, er da også Bergmannstraße 10.

Søger man efter adressen på Google Earth, finder man ganske rigtigt bygningen fra billedet. Både farven på bygningen og de omkringliggende bygninger samt fortovet stemmer nemlig overens med billedet af vandstandsmarkeringerne.

Tysk by ofte ramt af oversvømmelser

Bad Schandau ligger tæt ved den tyske flod Elben, og byen har flere gange været ramt af oversvømmelser, når floden er gået over sine bredder.

Særligt voldsom var eksempelvis oversvømmelsen i 1845, hvor en usædvanlig kold vinter med meget sne førte til, at Elben gik over sine bredder i marts, da tøvejret satte ind.

I august 2002 betød et voldsomt regnvejr, at Elben endnu en gang gik over sine bredder, og i Dresden, der ligesom Bad Schandau ligger tæt ved Elben, blev der 17. august 2002 sat rekord med en vandstand på 940 cm.

Oversvømmelser har altså været en del af flere tyske byers historie i mange år, som billedet af bygningen i Bad Schandau også viser.

Opdateret 8. sep 2022