Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Omfattende bitcoin-svindel fortsætter: Thomas Gravesen er seneste navn i rækken

Faktatjek 1. aug 2019  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

Thomas Gravesen tjente som professionel fodboldspiller i Real Madrid, Everton og på det danske landshold styrtende med penge.

Og faktisk lader det til at være gået så godt, at han i sit fodboldotium har investeret intet mindre end 500 millioner kroner i en investeringsplatform for kryptovalutaen Bitcoin.

"Ved at afsløre dette system føler jeg nu, at jeg på en eller anden måde kan give igen til det danske folk," er Thomas Gravesen blandt andet citeret for at sige i en artikel om sin investering.

"Systemet" fungerer ifølge artiklen på den måde, at man investerer 1.600 kroner i platformen, som så automatisk sikrer en hurtig fortjeneste ved at købe bitcoins billigt og sælge dem dyrt – uden at man behøver at løfte en finger.

Artiklen, der er layoutet i et forsøg på at ligne en Berlingske Business-artikel, beretter, at Thomas Gravesen har været inde hos Jes Dorph-Petersen i Go’ Morgen Danmark for at fortælle, hvordan det fungerer. Jes Dorph-Petersen var så imponeret, at han undervejs i interviewet besluttede sig for at investere i platformen på live tv – og det gav sørme et afkast på 1.400 kroner på tre minutter!

Men artiklen er falsk, og historien har intet på sig, oplyser hans agent, John Sivebæk, til TjekDet.

"Det er noget værre vrøvl. Han har ikke investeret i nogen bitcoinplatform," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Ved første øjekast ligner det, at den falske artikel er udgivet af Berlingske Business. I visse tilfælde ser artiklen i øvrigt anderledes ud, end det fremgår her, selvom URL'en ikke ændrer sig.

Langt fra første gang

Formålet med artiklen er ikke til at tage fejl af: Folkene bag forsøger at lokke penge op af lommerne på godtroende danskere.

Hele fem gange i løbet af artiklen er der links til en side, hvor man kan tilmelde sig platformen ved at indtaste sine kontooplysninger. Sidste år besluttede TjekDet sig for at afprøve løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man rent faktisk tilmelder sig "platformen".

Investeringsplatformen er med al sandsynlighed det rene fup, og den type svindelforsøg har længe floreret i forskellige varianter.

TjekDet har i de seneste måneder afsløret fupartikler, hvor kendte danskere som Lars Larsen, Karsten Ree, Kjeld Kirk Kristiansen, Dovne Robert, Rasmus Paludan, Jørgen Leth og Mads Steffensen alle ufrivilligt medvirker.

Ofte er der variation i artiklerne, men denne gang er teksten identisk med to tidligere artikler, som også omhandler pensionerede fodboldspillere, nemlig Laudrup-brødrene Michael og Brian. Den eneste forskel er, at navnet og topbilledet er ændret, så det passer på Thomas Gravesen, men ellers er tekst og layout fuldstændigt identisk.

Artiklen fortsætter under billedet

Via flere links i den falske artikel bliver man ledt ind på denne side, hvor man kan tilmelde sig den angiveligt risikofrie investering.

Forsøger at ligne Berlingske

Fupmagerne har gjort sig umage med at få historien til at se ægte ud, men alligevel er der flere måder at spotte på, at artiklen er opdigtet.

Adskillige danske medier har tidligere fået misbrugt deres logo og design, og i artiklen om Thomas Gravesen ser det for eksempel ud, som om den er skrevet af Berlingske Business. Men holder vi øje med www-adressen (URL'en), befinder vi os ikke på Berlingskes hjemmeside, men derimod på adressen https://logosite.club/.

I et lignende tidligere svindelnummer blev dagbladet B.T.s logo misbrugt, men også her var det tydeligt, at man befandt sig et helt andet sted, da www-adressen oplyses at være https://limevow.com.

Fælles for begge hjemmesider med fupartiklerne er også, at alle links typisk tager dig samme sted hen, nemlig til forhandlersiden, hvor man tilmelder sig "investeringsplatformen" ved at oplyse sine kontooplysninger.

Generelt gælder reglen, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det fup.

Er du allerede faldet i fælden, og har du oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023