Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør

Faktatjek 12. nov 2019  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Jeanne Kornum/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Laura Andersen

Vinterkulden er for alvor ved at gøre sit indtog i Danmark. Vi har haft vinterens første nattefrost, og folk pakker sig ind fra top til tå, når de træder ud af deres hjem for at møde en ny dag.

Men i Danmark har vi også en gruppe af mennesker, der må tilbringe natten uden tag over hovedet. De hjemløse sover udenfor og er dermed særdeles udsatte i den kommende tid.

Men der er godt nyt for de hjemløse, der befinder sig i københavnsområdet. Et opslag, der er delt vidt og bredt på Facebook, lover nemlig, at hjemløse kan komme til Kristuskirken på Nørrebro i København og få en seng for natten.

"Til alle hjemløse (og til dig, som kommer forbi én eller kender én). Man kan i Kristuskirken på Baggesensgade 7, 2200 København N (Grace) overnatte i de næste 3 måneder (Alle er velkomne - også dem uden CPR-nummer)," fremgår det af opslaget.

"Der er helt fantastiske gode soveforhold, der er te og kaffe, morgenmad og varmt tøj til fri afbenyttelse. Der er også aftensmad. Åbner kl. 21 hver dag! Giv beskeden videre – og især til en, som fryser! Hunde er desværre ikke velkomne," fortsætter opslaget, der i skrivende stund er delt over to tusind gange.

Problemet er bare, at teksten bag opslaget er gammel og ikke længere har hold i virkeligheden. Faktisk er det slet ikke offentliggjort, hvor nødherberget kommer til at være i år, oplyser GraceKbh, der står bag nødherberget for hjemløse i København.

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempel på en facebookbruger, der har delt opslaget.

Kommer til at åbne på ny adresse

De seneste otte år har GraceKbh åbnet et nødherberg for hjemløse i Kristuskirken på Nørrebro. GraceKbh er en organisation, der hovedsageligt er drevet af frivillige, og som tilbyder forskellige former for hjælp og mad til hjemløse.

Der kommer højst sandsynligt til at åbne et nødherberg i den vinter, som vi står overfor, men det kommer til at være et nyt sted, understreger Sofie Weinreich Engell, der er leder af Grace i København.

"Det er et gammelt opslag. Vi forventer at åbne nødherberg i år også, men det bliver på en anden adresse, og vi afventer stadig den sidste godkendelse fra Københavns Kommune, før vi kan offentliggøre det," siger hun.

Dermed kan de hjemløse i København igen se frem til en vinter, hvor det er muligt at få en varm seng og tag over hovedet om natten.

Artiklen fortsætter under billedet

Kristuskirken er en frikirke på Nørrebro i København. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

I teksten på Facebook lyder det umiddelbart, som om der er ubegrænset plads til de hjemløse. Men i de seneste år har der været plads til 40 overnattende. Og GraceKbh håber, at de igen kan have plads til 40 hjemløse i den kommende vinter.

"Standarden er 40, men nogle enkelte år har vi været nødt til at nøjes med 20. Vi forventer også at åbne til 40 i år, vi skal bare lige have helt styr på de sidste godkendelser fra kommunen," lyder det fra Sofie Weinreich Engell.

Og hvis du møder op foran Kristuskirken i aften klokken 21, bliver du slemt skuffet.

"Så møder du en lukket kirke," siger Sofie Weinreich Engell.

Men selvom Gracekbh endnu ikke har åbnet for deres nødherberg denne vinter, er der dog fortsat håb for at få en seng om natten for de hjemløse i København. Københavns Kommune har nemlig en række andre tilbud til hjemløse i København, der har brug for et tag over hovedet om natten.

Et andet velmenende opslag, der har cirkuleret i flere omgange på sociale medier, hævder, at Rigshospitalets Traumecenter efterlyser brugt tøj. Tøjet vil blive uddelt til hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr, lyder det i opslaget. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær, oplyser hospitalet, der ikke har bedt om donationerne og slet ikke har plads til at opbevare det.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023