Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Overlevet kræft dag”: Et smukt budskab delt på vidt forskellige dage

Faktatjek 17. jun 2019  -  2 min læsetid
This describes the image

"I dag er overlevet kræft dag... kopier og indsæt dette til din status for at vise støtte, respekt og kærlighed."

Flere brugere Facebook deler det smukke budskab med hjerter i regnbuens farver og opfordringer til at videredele teksten.

Men selvom de mange facebookbrugere hver især taler om én bestemt mærkedag, lægger de ikke deres opslag op på samme dag. Én bruger har kopieret og delt teksten den 9. juni 2016, én den 19. oktober 2017, én den 26. februar 2017 og andre facebookbrugere har delt den på en række andre datoer. Der er angiveligt flere holdninger til, hvornår det er "overlevet kræft dag."

Men Danmarks største sygdomsbekæmpende organisation, Kræftens Bekæmpelse, kender ikke umiddelbart til en mærkedag, som skulle hedde "overlevet kræft dag." Derfor kan de heller ikke sige noget om, hvilken dag brugerne burde dele opslaget.

"Den eneste internationale mærkedag, som Kræftens Bekæmpelse som organisation markerer, er World Cancer Day den 4. februar," skriver presse- og kommunikationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse Arne Notkin i en mail.

Og så holder organisationen en række forskellige arrangementer i forbindelse med kampagner: for eksempel "lyserød lørdag", som sætter fokus på brystkræft, og "slå et slag for kuglerne", som sætter fokus på kræft hos mænd. De arrangementer bliver holdt på forskellige datoer hvert år.

Flere mærkedage for kræft i USA

Tager vi et smut over Atlanten, er det midlertidigt ikke svært at finde mærkedage for kræft.

Én af de mærkedage, som amerikanske medier og Det Hvide Hus skriver om, er netop National Cancer Survivors Day, som lægger sig meget op ad det, man på dansk kunne kalde en "overlevet kræft dag".

Ifølge deres hjemmeside bliver den mærkedag fejret hvert år den første søndag i juni. I år blev den 32 udgave altså fejret søndag den 2. juni.

På National Cancer Survivors Days hjemmeside beskriver de begivenheden således:

"Det er en FEJRING af dem, der har overlevet, en INSPIRATION for de nyligt diagnosticerede, en fælles OPBAKNING til familier, og en måde at RÆKKE UD til samfundet."

 

 

2016: 5. juni

2017: 4. juni

2018: 3. juni

2019: 2. juni

2020: 7. juni

2021: 6. juni

I år var 32. gang, de afholdte mærkedagen

Kilde: NCSD

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023