Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Russian warship, go fuck yourself!” Ukrainske grænsevagter, der trodsede russisk krigsskib, er alligevel ikke dræbt

Faktatjek 3. mar 2022  -  3 min læsetid
This describes the image
En demonstrant holder et skilt, der referer til den ukrainske kystvagts dialog med det russiske krigsskib. Billedet er fra en demonstration i München den 26. februar 2022.  Foto: Sachelle Babbar/Zuma/Ritzau Scanpix
  • En video, hvor en ukrainsk kystvagt på øen Zmiinyi, også kaldet Slangeøen, nægter at overgive sig, er flittigt blevet delt på sociale medier

  • I videoen siger den ukrainske kystvagt "Russian warship, go fuck yourself" til det nærliggende russiske krigsskib, som truer med at bombardere øen, såfremt ukrainerne ikke overgiver sig 

  • Radiokommunikationen blev afbrudt, og selv den ukrainske præsident gik ud fra, at soldaterne på øen var blevet dræbt under bombardementet 

  • Men den ukrainske flåde kan nu oplyse, at kystvagterne fra Slangeøen stadig er i live. De er angiveligt blevet taget til fange af Rusland

     

“Russian warship, go fuck yourself!”

Sådan lød beskeden fra en af de 13 ukrainske soldater, der nægtede at overgive sig til et russisk krigsskib på øen Zmiinyi, som også kaldes for Slangeøen. 

Lydklippet er blevet delt og omtalt flittigt på sociale medier og i nyhedsudsendelser som en symbolsk protest mod krig og en hyldest til de modige ukrainere, der trodsede påbuddet om at nedlægge deres våben.

Kontakten mellem den ukrainske kystvagt og de udstationerede ukrainere på øen Zmiinyi blev prompte afbrudt. Man konkluderede derfor, at det russiske krigsskib havde bombet og dræbt de ukrainske soldater. 

Men nu forsikrer den ukrainske flåde på deres officielle facebookside om, at de ukrainske marinesoldater er i live. De er angiveligt blevet taget til fange af det russiske militær og sendt til Sevastopol, som er en by på halvøen Krim, der har været besat af Rusland siden 2014. 

This describes the image
Det ukrainske forsvarsministerium oplyser på Facebook, at de ukrainske soldater, der befandt sig på Snake Island er i live, selv om de blev rapporteret døde i medier verden over. De er i russisk varetægt. Opslaget er oversat til dansk af Facebooks maskinoversættelse. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Først melder præsidenten soldaterne dræbte…

På førstedagen for den russiske invasion af Ukraine, torsdag 24. februar 2022, meddelte den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij i en tv-transmitteret tale, at flere soldater på Slangeøen i Sortehavet var blevet dræbt. 

“Da de forsvarede Zmiinyi-øen, døde alle vores grænsevagter en heroisk død. Men de har ikke overgivet sig. De vil alle posthumt blive tildelt titlen som Ukraines helte,” lød beskeden fra Volodymyr Zelenskij i talen til sit folk. 

En dag senere blev den omtalte optagelse af hændelsen på øen offentliggjort af et ukrainsk medie, hvorefter flere danske og internationale medier satte engelske undertekster på. I den forbindelse blev antallet af dræbte ukrainske militærfolk sat til 13, som medier citerede ukrainske embedsmænd for.

… men kystvagterne fra Slangeøen er ikke døde

Men den 28. februar slog den ukrainske flåde på sin facebookside så fast, at kystvagterne, der var udstationeret på Slangeøen, ikke er døde. De er derimod taget til fange af russiske besættere, der har indtaget øen. Det kan dog ikke verificeres, hvor mange personer, der er blevet taget til fange.

I følge den ukrainske flåde er øens infrastruktur blevet fuldstændig ødelagt af de invaderende russere. Blandt andet er antennerne blevet ødelagt, hvilket forklarer, at kommunikationen med de udstationerede kystvagter abrupt ophørte den 24. februar. 

Zmiinyi eller “Slangeøen” har en strategisk vigtig placering i Sortehavet. Den ligger på Ukraines sydvestkyst tæt ved grænsen til Rumænien og er desuden placeret 300 kilometer vest for Krim. 

Opdateret 3. mar 2022