Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvem er brugerne af danske 'alternative medier'?

Forskning 8. apr 2024  -  1 min læsetid
Tjekdet
Foto: Docstockmedia/Shutterstock

De nordiske lande har oplevet en stigning i partiske alternative medier, der positionerer sig som korrektioner af mainstream-medierne, men der er kun lidt viden om, hvor mange der bruger dem, og hvem de er.

Sådan lyder indledningen til en forskningsartikel, som Miriam Brems, der er ph.d., postdoc på Aarhus Universitet. Hun forsker i borgeres brug af nye typer af (nyheds)medier og deres indvirkning på demokratiet.

Med udgangspunkt i originale undersøgelsesdata fra et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning præsenterer artiklen det første studie af brugen af venstre- og højreorienterede alternative medier i Danmark.

Resultaterne viser, at brugerne generelt er mere tilbøjelige til at være ældre, mænd og bo i ugunstige dele af landet, men at alternative medier appellerer på tværs af alle uddannelsesniveauer og by-landskel.

Resultaterne viser også positive sammenhænge med brugen af nationale dagblade og høj politisk interesse.

Desuden er brugen af alternative medier forbundet med at tage ideologiske positioner længere til venstre eller højre. Dog indikerer resultaterne ikke, at brugerne generelt indtager ekstreme positioner.

Ifølge forfatteren tilføjer studiet en betydelig nuance til billedet af alternative nyhedsbrugere og finder også, at alternative medier med forskellige grader af alternativitet tiltrækker lignende brugere.

Find forskningsartiklen her.