Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk Føtex-konkurrence franarrer facebookbrugere deres kontooplysninger

Fup og spam 13. dec 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
En facebookside med navnet 'Føtex Fans' udlodder gaveposer til facebookbrugere, der deler, kommenterer og giver deres kontooplysninger. Men konkurrencen er falsk, og formålet er at franarre deltagerne penge. Foto: Skærmbillede af facebookopslag
  • En facebookside ved navn ‘Føtex Fans’ udlodder gaveposer til Føtex i et facebookopslag

  • For at deltage skal man blot dele og kommentere opslaget samt angive personlige oplysninger på en hjemmeside

  • Men konkurrencen er fup, og formålet er formentlig at franarre deltagerne deres kontooplysninger

Juletiden er over os, og i den anledning udlodder Føtex særlige gaveposer til en række heldige vindere på Facebook.

Det kan man i al fald læse i et populært opslag på facebooksiden ‘Føtex Fans’ fra den 12. december.

Det eneste, man skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at dele opslaget, kommentere “Glædelig jul” og tilmelde sig med sine personlige oplysninger på en hjemmeside, der linkes til i kommentarsporet.

Og mange håbefulde facebookbrugere har tilsyneladende allerede tilmeldt sig konkurrencen. Opslaget er nemlig i skrivende stund delt 2.000 gange samlet set, mens flere end 500 har efterladt en kommentar i kommentarsporet.

Men de mange deltagere har ingen gaveposer fra Føtex i udsigt. I stedet venter der dem muligvis en noget mere ærgerlig juleoverraskelse.

Konkurrencen er nemlig fup. Hensigten med konkurrencen er i virkeligheden at franarre deltagerne deres personlige oplysninger - meget muligt for at lænse deres bankkonti.

Er du blandt de mange, der er faldet i fælden, og er kommet til at give fupmagerne dine kontooplysninger, er det derfor en god idé med det samme at kontakte din bank for at få kontoen spærret. 

Flere tegn på fup

I den falske konkurrence er der flere tegn på, at der er fup på færde.

For det første skal du være på vagt, når afvikleren af en konkurrence beder dig angive kontooplysninger for at deltage i konkurrencen - særligt hvis du bedes besøge en ekstern hjemmeside for at gøre det.

Og det er netop tilfældet i fupkonkurrencen fra ‘Føtex Fans.’

I kommentarsporet til opslaget skriver siden, at konkurrencens deltagere skal bekræfte deres deltagelse ved at klikke på et link til en hjemmeside, hvor de blandt andet skal angive deres kontooplysninger.

Og klikker man på linket, lander man da også på en hjemmeside, der på mange måder lugter lorent. 

Siden fyldt med både stavefejl og grammatiske fejl. For eksempel kan hjemmesidens besøgende trykke på en knap, hvor der står “registreer nu” i stedet for “registrer nu”, og øverst på hjemmesiden er de første fire bogstaver i “Føtex” skrevet med versaler, mens det afsluttende x er en minuskel.x’et i supermarkedskædens navn er en minuskel. 

 

Og selvom ingen er fejlfri, og selv en populær supermarkedskæde formentlig laver stavefejl fra tid til anden, er det svært at tro på, at så markante fejl ville få lov at gå ubemærkede hen på Føtex’ faktiske hjemmeside.

Alligevel kan man læse øverst på fupsiden, at det faktisk er Føtex’ officielle hjemmeside, man er landet på. Men hjemmesidens layout ligner slet ikke supermarkedskædens faktiske hjemmeside, og URL - hjemmesideadressen - afslører da også, at vi er på besøg på en blog på blogging-platformen Blogger, ikke på Føtex.dk.

 

Flere røde flag på facebookside

Selvom facebooksiden ‘Føtex Fans’ måske ved første øjekast kan se troværdig nok ud, er der ved nærmere eftersyn også her tegn på, at der er noget i gærde.

For eksempel er det værd at bide mærke i, at siden både har ganske få følgere og kun enkelte opslag - meget færre, end man almindeligvis ville forvente af et populært supermarkeds facebookside.

Føtex i Danmark har ikke én samlet facebookside, men det har hver enkelt butik. De fleste af disse sider har hver især mellem 2.000 og 10.000 følgere, mens ‘Føtex Fans’ har færre end 100.

På alle facebooksider kan man desuden finde oplysninger om sidens historik - eksempelvis oprettelsesdato, eventuelle navneændringer og administratoroplysninger. Oplysningerne kan findes ved at trykke på ‘om’ og dernæst ‘sidegennemsigtighed.’

Og her fremgår det, at ‘Føtex Fans’ er oprettet 12. december 2022 - altså samme dag, som den falske konkurrence er slået op. Også det er en faretegn.

 
Opdateret 19. dec 2022

Vil du vide mere?