Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hundredetusinde narres igen af falsk cykelkonkurrence

Fup og spam 26. jan 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
En facebookside ved navn E-Bike har fået talrige delinger og kommentarer på et opslag, der udlodder 480 cykler til personer, der skriver "tak" i kommentarsporet. Men det er langt fra alt, man skal gøre for at deltage i konkurrencen, der formentlig slet ingen cykler har på højkant, og som efter alt at dømme kun har til formål at franarre folk deres penge. Foto: Skærmbillede af Facebook
  • En facebookside med navnet E-Bike udlodder 480 cykler i en falsk konkurrence

  • Deltagerne i konkurrencen bedes blandt andet angive deres kontooplysninger for at deltage, og konkurrencens formål er efter alt at dømme at franarre folk penge

  • Opslaget med konkurrencen har i skrivende stund flere end 100.000 kommentarer

  • Er du blandt deltagerne, og har du givet dine kontooplysninger væk, bør du hurtigst muligt få din bankkonto spærret

Foråret kan så småt anes i horisonten, og dermed står cykelsæsonen for døren.

Kunne du tænke dig at cykle ud i det spirende forårslandskab på en splinterny cykel, er det heldigt, at du øjensynligt netop nu kan vinde lige præcis sådan en i en konkurrence på Facebook.

Bag konkurrencen står facebooksiden E-Bike, der i et opslag udlodder hele 480 cykler, der på grund af små skrammer og ridser angiveligt ikke kan sælges.

Ifølge opslagsteksten er alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, at skrive “tak” i kommentarsporet.

Og mange er tilsyneladende interesserede i at erhverve sig en ny cykel, for i skrivende stund har omslaget flere end 112.000 kommentarer og tusindvis af delinger.

Null

Facebookopslaget med den falske konkurrence har tusindvis af likes og delinger og flere end 100.000 kommentarer.


Men de mange konkurrencedeltagere har næppe nogen ny cykel i udsigt. Konkurrencen er nemlig et fupnummer. For vil du være med i den falske konkurrence, er det slet ikke nok bare at skrive “tak” i kommentarsporet, E-Bike forsøger også på forskellig vis at lokke deltagere til at registrere sig på en ekstern hjemmeside, hvor de blandt andet skal angive kontooplysninger. Konkurrencens virkelige formål er dermed formentlig alene at franarre folk penge.

Er du blandt de, der har angivet kontooplysninger for at deltage i E-Bikes konkurrence, bør du derfor hurtigst muligt kontakte din bank og bede om at få din konto spærret.

Facebookside afslører fup

Der er flere faresignaler ved E-Bikes konkurrence, som er typiske for fupkonkurrencer på Facebook.

Og ved man, hvilke faresignaler man skal kigge efter, er fupnumrene ofte nemme at afsløre.

Et godt sted at starte er ved at kigge facebooksiden, der står bag konkurrencen, efter i sømmene. Hvornår er siden eksempelvis oprettet?

Alle facebooksider indeholder oplysninger om sidens historik, hvor det eksempelvis fremgår, om siden har skiftet navn, og hvornår den er oprettet.

På E-Bikes facebookside kan vi se, at siden er oprettet 17. januar 2023 - altså selv samme dag, som opslaget med den falske konkurrence blev lavet. Desuden er der ingen øvrige opslag på siden, og meget tyder altså på, at den er oprettet alene med det formål at dele konkurrencen, hvilket er et klassisk faresignal.

Det er også værd at holde øje med, om siden er verificeret. De fleste større virksomheder er verificeret på Facebook, hvilket markeres med et lille blåt logo med et flueben ved siden af sidens navn. Logoet markerer, at Facebook har godkendt, at siden faktisk er, hvad den udgiver sig for at være.

 

De fleste større virksomheder er verificeret på Facebook, så brugere kan se, at de faktisk, hvem de udgiver sig for at være. Derfor er det en god idé at holde øje med, om en side er udstyret med det lille blå flueben, der viser verificeringen. E-Bikes facebookside er ikke verificeret.


Verificeringen er især værd at kigge efter, når en side udgiver sig for eksempelvis at være en kendt virksomhed eller butikskæde, men kan også sige noget generelt om, hvorvidt en side er troværdig. I dette tilfælde er E-Bike ikke en verificeret side.

Mystisk ekstern hjemmeside

Det er også et faretegn, at konkurrencedeltagerne lokkes til at besøge en hjemmeside, der angiveligt tilhører E-Bike.

Så snart, du har kommenteret “tak” i opslagets kommentarspor, modtager du nemlig et automatsvar fra E-Bike, der beder dig registrere dig på en hjemmeside for få adgang til præmien. 

Den pågældende hjemmeside er en temmelig uprofessionelt udseende en af slagsen, og selvom det ganske rigtigt fremgår, at den drives af E-Bike, er det pludselig ikke længere 480 cykler med småskrammer og ridser, der udloddes. I stedet reklameres der for en konkurrence, hvor præmien er en splinterny elcykel i et såkaldt “cowboy”-design. Også det giver indtryk af, at der er noget lorent på færde.

For at deltage i lodtrækningen skal sidens besøgende klikke på en knap, der leder videre til en helt anden, ekstern hjemmeside, hvor konkurrencedeltagere bedes angive personlige oplysninger samt kontooplysninger.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er havnet på en troværdig hjemmeside, er det en god idé at starte med at kigge på dens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning.

I dette tilfælde har E-Bikes hjemmeside en bemærkelsesværdig lang adresselinje, der både indeholder formuleringen ‘dankeschon1’ og det mystiske ‘halaman-muka.’ Var der faktisk tale om en hjemmeside tilhørende en cykelforretning med navnet ‘E-Bike’, ville man almindeligvis forvente, at den i stedet eksempelvis havde adressen ‘e-bike.com’, ‘ebike.dk’ eller lignende.

Til sidst er det et faresignal, at du sendes til en ekstern side, der tilsyneladende intet har med E-Bike eller nogen anden cykelforretning at gøre, for at angive dine kontooplysninger. Og så er der i det hele taget grund til at være på vagt, hvis du bedes give kontooplysninger for at deltage i en konkurrence, hvor præmien angiveligt er gratis.

Kommer du til at skrive dine kontooplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får den pågældende konto spærret.

Lignende fupkonkurrencer tidligere

Det er ikke første gang, at en facebookside ved navn E-Bike forsøger at franarre facebookbrugere deres penge.

Så sent som i starten af januar advarede TjekDet om en tilsvarende konkurrence, hvor deltagere blev bedt om at angive kontooplysninger i den tro, at de deltog i en konkurrence om en ny cykel. Her indgik også det mystiske ‘halaman-muka’ i hjemmesidens URL, og deltagere blev bedt om at angive kontooplysninger på en side magen til den, der indgår i fupnummeret af denne omgang.

Af samme årsag er der fare for, at lignende fupnumre vil dukke op igen i fremtiden, og der er derfor grund til at være særligt på vagt, hvis du i fremtiden støder på konkurrencer på Facebook, hvor cykler udloddes som præmie.

 

Opdateret 11. jul 2023