Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Spar advarer mod falsk facebookside, der opfordrer dig til at tælle ænder

Fup og spam 12. jul 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
  • Hvis du er god til at tælle ænder, kan du blive den heldige vinder af 100.000 kroner til dagligvarekæden Spar

  • Sådan lyder det i et opslag på sociale medier, der lige nu deles og kommenteres. Vinderne vil blive kontaktet med en besked, står der videre

  • Men konkurrencen er fup og har intet med dagligvarekæden Spar at gøre

  • Hvis du har deltaget i konkurrencen og efterfølgende fået en Messenger-besked fra profilen, skal du ikke udlevere private oplysninger om for eksempel dit kreditkort, emailadresse og så videre

Er du god til at tælle ænder?

Kan du svare ja til det lidt pudsige spørgsmål, kan du måske blive den heldige vinder af et gavekort på 100.000 kroner til dagligvarekæden Spar.

I hvert fald hvis man skal tro et opslag, der lige nu deles og kommenteres på Facebook, med et billede af større og mindre andrikker i rækker.

Ved første øjekast kan det se ud som om, Spar Danmarks officielle facebookprofil har begået opslaget.

Men konkurrencen er fup og har intet andet med Spar at gøre, end at fupmagerne har efterlignet dagligvarekædens officielle profil ved at tyvstjæle dens profil- og coverbillede.

Selv navnene på de to profiler er identiske, hvis ikke for en undselig apostrof i enden af navnet på den falske.

Fupprofilen har endda, formentlig for troværdighedens skyld, delt en række opslag fra Spar Danmarks rigtige facebookside.    

"Der er tale om en falsk SPAR-side - i navnet fremgår et 1-tal. Vi har rettet henvendelse til Facebook med henblik på at få lukket siden ned hurtigst muligt," oplyser Casper Suk Thorlacius, der er kommunikationskonsulent ved Dagrofa, som står bag Spar-kæden. 

Artiklen fortsætter under billedet.


Om du tæller 15, 19 eller 26 små og store andrikker på billedet, bliver du næppe den heldige vinder af 100.000 kroner til Spar. Konkurrencen er fup. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Vinderne kontaktes via besked

I opslaget med fupkonkurrencen kan man læse, at vinderne vil blive udtrukket blandt rigtige svar og ”vil blive kontaktet via besked.” En bruger, der har kommenteret opslaget, har delt et skærmbillede af, at hun efterfølgende blev kontaktet af fupprofilen over Facebook Messenger.

Og her er der grund til varsomhed. Den samme fremgangsmåde har svindlere nemlig tidligere anvendt i adskillige tidligere fupkonkurrencer.

TjekDet har tidligere talt med en læser, der gerne vil være anonym, som kom til at kommentere på et falsk opslag i håbet om at vinde en tur i biografen.

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret," fortæller læseren.

Hun nåede at glemme, at hun overhovedet havde deltaget i konkurrencen – indtil hun et par dage senere blev kontaktet på Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter - og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Ifølge læseren er det her, det går helt galt, for når hun fulgte de tilsendte instrukser, fik hun at vide, hendes kort ikke virkede.

"Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke."

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.

"Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort."

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. Alligevel vil hun dog overveje det en ekstra gang, inden hun deltager i flere konkurrencer i fremtiden.

"Fremover vil jeg lægge mærke til, om jeg bliver bedt om at indtaste kortoplysninger – og så lade være," siger læseren, der er lettet over, at det var billige lærepenge.

Sådan gennemskuer du fuppet

Der er flere tricks, du kan benytte til at afsløre fupprofiler som den falske Spar Danmark-side.

Fupmagere efterligner typisk kendte og populære butikskæder eller virksomheder. Men det er ikke nogen skudsikker metode. Kendte kæder har nemlig typisk mange følgere og ’synes godt om’-tilkendegivelser på Facebook. Derfor er netop de mål et godt sted at orientere sig, før man deltager i en facebookkonkurrence.

I eksemplet med Spar Danmark, kan man se, at Spars officielle facebookside har knap 32.000 følgere på Facebook, mens den falske profil kun har 44.

På alle facebooksider er det desuden angivet, hvornår de er oprettet. Du kan finde oplysningen under overskriftet ’Gennemsigtighed på sider’ i venstre side af profilens startside. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at scrolle lidt ned for at finde det.

Mange af de kendte virksomheder og butikskæder, der ofte misbruges til fupkonkurrencer, har facebookprofiler med flere år på bagen, hvorimod de falske sider som regel bliver oprettet kort tid inden, de begynder at udbrede fupkonkurrencerne.

Den falske Spar Danmark-side er for eksempel oprettet 11. juli i år – samme dag som konkurrencen med ænderne blev lagt op. Den officielle Spar Danmark-profil er oprettet 25. april 2016.   

Opdateret 12. jul 2021

Vil du vide mere?