Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

12 faktatjekmedier går sammen forud for det amerikanske præsidentvalg

Indsigt 22. sep 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
Hvem der bliver USAs næste præsident afgøres den 3. november, hvor valgstederne åbner. Foto: Alexander Drago/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Præsidentvalget i USA er i gang, og misinformation strømmer fra både den demokratiske og republikanske lejr

  • Amerikanske faktatjekmedier sammen for at nå bredere ud med fakta i en valgkamp præget af falske påstande

  • Ikke mindst de mange vælgere af latinamerikansk herkomst er i målgruppen for samarbejdet

Skrevet af: Thomas Hedin

Med det internationale netværk af faktatjekkere (IFCN) som koordinator er ti amerikanske engelsksprogede faktatjekmedier og to spansk-sprogede gået sammen om en fælles formidlingsplatform på det sociale medie WhatsApp. Initiativet er et forsøg på at styrke indsatsen mod misinformation og desinformation op til det amerikanske præsidentvalg. 

Tjenesten på WhatsApp har fået navnet FactChat og er en såkaldt chatbot, som er et computerprogram, der kan svare på brugernes spørgsmål om, hvorvidt en faktuel påstand har noget på sig.

Med den to-sprogede tjeneste er det målet at nå en bredere læserskare. Det gælder ikke mindst de potentielt 30 millioner vælgere i USA, der har latinamerikansk herkomst.

Samarbejde er den eneste vej til bekæmpelse af misinformation

De 12 medier inkluderer nogle af de ældste amerikanske faktatjekorganisationer og mediehuse, der blandt andet tæller PolitiFact, FactCheck.org, Washington Post, USA Today og de to nordamerikanske spansk-sprogede tv-stationer Telemundo og Univision

“Jeg tror ikke, nogen havde forventet, at alle de konkurrerende amerikanske faktatjekinitiativer ville arbejde sammen i så stor skala og en koordineret alliance,” siger Baybars Örsek, der er direktør for faktatjeknetværket IFCN, i en pressemeddelelse

Han håber, at det fælles initiativ vil hjælpe til med at sikre det amerikanske demokratiske systems integritet.

“Samarbejde er den eneste vej til at bekæmpe den massive mis- og desinformation, vi ser forud for præsidentvalget, der ikke mindst er målrettet spansk-talende vælgere og andre immigrantgrupper i USA,” siger han.

WhatsApp populært blandt latinamerikanerne

Samarbejdet indebærer ikke et dagligt redaktionelt samarbejde om at faktatjekke, men alene en fælles publiceringsplatform. Derfor vil parterne også fortsætte med at publicere artikler på deres egne hjemmesider og sider på sociale medier. Telemundo og Univision vil sørge for at oversætte artiklerne fra engelsk til spansk og udgive dem på egne hjemmesider, mens IFCN løbende fodrer chatbotten på WhatsApp med alle 12 deltageres indhold.

Det er ikke helt tilfældigt, at WhatsApp er udpeget som platform. Netop det sociale medie er langt mere populært blandt latinamerikanerne end for eksempel Instagram og Twitter.

WhatsApp er i øvrigt ejet af Facebook, der har støtte udviklingen af projektet. 

Faktatjeksamarbejdet vil foreløbig løbe frem til slutningen af januar, hvor den valgte præsident indsættes i embedet. 

Hvem, der bliver USAs næste præsident, afgøres den 3. november, hvor valgstederne åbner.

Om IFCN

The International Fact-Checking Network (IFCN) er et netværk af over 80 certificerede faktatjekinitiativer verden over 

Netværket drives af amerikanske Poynter Institute, der er en globalt anerkendt organisation inden for journalistik og medier, og som beskæftiger sig med forskning, kursusvirksomhed og uddannelse

TjekDet er blandt medlemmerne af IFCN

Opdateret 22. sep 2020