Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Amerikansk faktatjekker før valget: Vi må lade mange falske påstande passere

Indsigt 8. sep 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
De to mest kendte kandidater ved det forestående amerikanske præsidentvalg den 3. november 2020, Donald Trump (Republikanerne) og Joseph R. Biden Jr. (Demokraterne). Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix/Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Den 3. november afgøres det, om Donald Trump eller Joe Biden skal varetage USA’s præsidentembede de kommende fire år

  • Valget er anderledes end i 2016. Coronakrisen skaber lavpraktiske udfordringer, og sociale medier fylder mere og mere, fortæller amerikanske faktatjekkere

  • De dækker valget tæt og kan blandt andet berette, at angrebene allerede fyger mod Joe Biden, mens det kan være svært at følge med Donald Trumps tempo af falske eller vildledende påstande

Om mindre end to måneder skal amerikanerne til stemmeurnerne og beslutte, om republikanernes kandidat Donald Trump eller demokraternes Joe Biden skal være USA’s præsident de kommende fire år.

Valgkampen er for længst skudt i gang, og med den følger en byge af påstande fra både den demokratiske og republikanske lejr, som de amerikanske faktatjekmedier kigger efter i sømmene.

To af de medier er PolitiFact og FactCheck.org, der i en årrække har faktatjekket påstande i primært amerikansk kontekst. TjekDet har talt med mediernes redaktører for at høre, hvordan det er at være faktatjekker i den måske mest imødesete valgkamp i USA i nyere tid.  

Flere angreb på Biden

Donald Trump og Joe Biden blev i sidste måned officielt præsenteret som præsidentkandidater for henholdsvis republikanerne og demokraterne på de to partiers konventer.

Konventerne er traditionelt en vigtig del af den amerikanske valgkamp, understreger redaktør på FactCheck.org Lori Robertson. Derfor har hun og hendes kolleger et stort fokus her. 

“Lige før de to partiers konventer lavede vi en slags opsummering af både Donald Trump og Joe Bidens falske eller vildledende påstande i løbet af året inden for de emner, vi forventede, de eller deres partifæller ville tale om i løbet af konventet,” siger hun.

Derudover sad faktatjekkerne flere dage i streg og granskede påstande fra kandidater og bagland, efterhånden som de kom på talerstolen.

“Talerne starter typisk ved 21-tiden og slutter ved 23-tiden, så vi har flere gange siddet oppe til fem eller seks næste morgen og faktatjekket deres påstande,” siger Lori Robertson.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Joe Biden blev officielt præsenteret som demokraternes præsidentkandidat på partiets konvent 17. - 20. august i byen Wilmington, i delstaten Delaware. Her ses Joe Biden sammen med sin vicepræsidentkandidat, Kamala Harris, der også blev officielt udnævnt på konventet, som blev afholdt virtuelt på grund af coronavirussen. Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix


Også faktatjekmediet PolitiFact har haft et stort fokus på både republikanernes og demokraternes konventer, men redaktør Katie Sanders har også bemærket, at valgkampen er i fuld gang blandt de to kandidaters tilhængere på sociale medier.

“Meget af det, vi har fundet online indtil videre, angriber Joe Biden. Vi har fundet videoer, der er manipuleret, så det ser ud, som om han siger ting, han aldrig har sagt. Eksempelvis var der en video, som bevidst var manipuleret for at få det til at se ud som om, han sov midt i et interview. Det gjorde han ikke,” siger hun og tilføjer:

“Vi har også faktatjekket angreb på Donald Trump, men jeg oplever ikke, at mængden af angreb er lige så omfattende som i Bidens tilfælde.”

Nogle af de samme tendenser ser Lori Robertson. Ifølge hende kan en af grundene være, at Donald Trump er bagud i meningsmålingerne.

“Den side, der er bagud i meningsmålingerne, vil typisk intensivere sine valgreklamer og begynde at komme med flere og flere angreb mod den anden side. Og gennem årene har vi erfaret, at angreb har større sandsynlighed for at indeholde falske eller misvisende oplysninger.”

Artiklen fortsætter under videoen

Under valgkampen gik en video viralt, hvor det ser ud som om, at Joe Biden var faldet i søvn i et tv-interview. Men videoen var en manipulation, der var sammensat af to forskellige videoer, viste flere faktatjek. 


Sociale medier fylder mere

Med 13 år på bagen har PolitiFact faktatjekket påstande ved præsidentvalgene i både 2008, 2012 og 2016. Katie Sanders har været ombord siden 2012, og hun oplever en klar forskel ved den nuværende valgkamp i forhold til de to seneste. 

På PolitiFacts redaktion har de langt mere fokus på sociale medier denne gang, og Katie Sanders kan da også se, at faktatjek, der baserer sig på påstande på sociale medier, ofte er de mest læste artikler. 

“Efter 2016 gik det for alvor op for os, at vi var nødt til at prioritere sociale medier endnu højere. I dag er det sådan, at halvdelen af vores hold som udgangspunkt er traditionelle faktatjekkere, mens den anden halvdel er specialiseret i sociale medier. Så det har rykket sig i den forstand, at påstande på sociale medier er lige så vigtige som de ting, præsidentkandidaterne siger i deres taler,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

Lori Robertson (venstre) er redaktør på FactCheck.org, og Katie Sanders (højre) har samme titel på PolitiFact. Foto: FactCheck.org og PolitiFact


På Factcheck.org oplever Lori Robertson også, at særligt coronavirus er kilde til mange udsagn fra og om de to præsidentkandidater, og netop pandemien er ifølge hende den helt store - og meget lavpraktiske - forskel fra tidligere valgkampe. 

“I forhold til 2016 er der nu færre valgarrangementer og derfor også færre taler, hvor kandidaterne kan påstå ting. Der er selvfølgelig stadig interviews og valgreklamer, som vi holder øje med, men der er færre taler,” siger hun.

Må selektere i Trumps påstande

Ifølge Lori Robertson går de på FactCheck.org ikke anderledes til Donald Trump end Joe Biden, men den siddende præsidents position og personlighed medfører, at hans udtalelser fylder mere.

Blandt andet fordi Donald Trump er særdeles aktiv på det sociale medie Twitter.

“Det er min opfattelse, at mængden af påstande er større i Trumps tilfælde. Han udtaler sig oftere, hvilket nok delvist skyldes, at han er præsident, men han opdaterer også sin twitterprofil mange gange dagligt. Man ser slet ikke den samme mængde information fra Biden,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

 

På republikanernes konvent 24. - 27. august havde Donald Trump flere politisk allierede ved sin side samt store dele af sin nærmeste familie. Fra venstre mod højre er det her præsidentens rådgiver, Kimberly Guilfoyle, hans ældste søn, Donald Trump Jr., hans yngste datter, Tiffany Trump, præsidenten selv, hans kone, Melania Trump, og hans yngste søn, Barron Trump. Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix


Samme indtryk har Katie Sanders. Hun mindes ikke en politiker - hverken republikansk eller demokratisk - der er lige så bombastisk i sine udmeldinger og formår at sætte dagsordenen så ofte som Donald Trump.

Det kan lyde absurd i en dansk kontekst, men præsidenten fremsætter så mange falske påstande, at faktatjekkere ikke kan følge med, siger hun.

“Vi har faktisk måttet sande, at vi er nødt til at prioritere, hvilke af hans udsagn vi skal faktatjekke, fordi der er så meget at tage fat på. Det er ikke altid nok, at påstanden er falsk, så vi prioriterer efter, hvilke af hans påstande der er nye, og hvilke der er mest interessante. Men vi faktatjekker ham naturligvis meget. Vi er bare nødt til at prioritere, fordi han giver os så meget at arbejde med.”

Du kan læse samtlige af PolitiFacts faktatjek om Donald Trump her og Joe Biden her. Her kan du læse samtlige af FactCheck.org’s faktatjek af Donald Trump og Joe Biden.

Opdateret 18. sep 2020