Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Deepfake-videoer er nu et varmt emne blandt amerikanske politikere

Indsigt 1. jul 2019  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Lisbeth Knudsen

En ny type manipulation, de såkaldte deepfakes, har sat den amerikanske kongres i bevægelse. Flere senatorer overvejer at få gennemført lovgivning om syntetiske medier eller AI-genererede videoer, som det kaldes, inden næste års præsidentvalg.

En første senatshøring blev afholdt forleden om deepfakes, som er en teknik til menneskelig billedsyntese baseret på kunstig intelligens. Den bruges til at kombinere eksisterende billeder og videoer med et helt andet lydbillede end det, personen på video oprindeligt siger, uden at man kan se forskel på mundbevægelserne.

Det er den hurtige spredning af en manipuleret video af formanden for repræsentanternes hus, demokraten Nancy Pelosi, der har skræmt lovgiverne. Videoen er faktisk ikke engang et ægte deepfake eksempel. Den er redigeret for at få hende til at fremstå beruset ved at nedsætte hendes talehastighed.

Den rigtige og den falske udgave af videoen kan ses her

I sidste måned besluttede Facebook ikke at fjerne videoen med Nancy Pelosi. I stedet meddelte Facebook, at hvis tredjepart fakta-tjekker havde fundet den værende falsk, så ville brugerne blive informeret om det, og så ville videoen blive nedprioriteret i folks facebookfeeds.

I januar endte en anden manipuleret video rettet mod præsident Donald Trump på en tv-station i Seattle. Den er nu fjernet. Senest er en AI-generet video med Mark Zuckerberg uploadet til Instagram, som Facebook faktisk selv ejer. I klippet taler Zuckerberg om at være "en mand med total kontrol over milliarder af folks stjålne data, alle deres hemmeligheder, deres liv, deres fremtid." Den er lavet ved hjælp af et to år gammelt klip af Zuckerberg, hvor han taler om russisk indblanding i 2016 i det amerikanske valg. Den kan stadig ses her.

Facebooks politiske chef, Nick Clegg, head of Global Policy and Communications, blev forleden på en konference her i København afholdt af Alliance for Democracies Foundation konfronteret med en fremtid med flere deepfakes på Facebooks platform.

"I øjeblikket er vores holdning meget den samme som med misinformation generelt. Hvis opslag bryder reglerne og gør skade, så vil vi eliminere den slags ved at bede faktatjekkere om at undersøge, om der er tale om en falsk video og linke til den faktuelle information, hvis folk prøver at dele den slags dubiøse indhold. Vi prøver også på at eskalere indsatsen for at opdage den slags videoer, allerede inden det når til faktatjekkerne, hvis vi kan, så det ikke får viralitet på platformen og bliver delt af mange," sagde Nick Clegg.

Clegg indrømmede på mødet i København, at Facebook ikke var hurtige nok til at identificere den manipulerede video med Nancy Pelosi og advare brugerne på den rette måde.

Forberedelse fremfor panik

Det er ikke første gang, at amerikanske politikere har forsøgt at gøre noget ved deepfakes. I december 2018 introducerede den republikanske senator Ben Sasse et lovforslag, der forsøgte at forbyde ondsindede deepfakes. Senator Marco Rubio, ligeledes fra republikanerne, har også gentagne gange advaret om teknologien og truet med lovgivning. Men med senatshøringen forleden er der nu for første gang noget, der ligner en samordnet indsats fra de amerikanske lovgivere.

De er bare ikke enige om, hvad der skal gøres. Heller ikke om, hvorvidt tech-platformene skal tvinges til at udbygge deres forsvarsberedskaber mod deepfakes. Eller hvilke sanktioner der skal være, hvis de ikke fjerner ondsindede deepfakes, der skader enkeltpersoner eller truer den nationale sikkerhed. Der er en særlig interesse for at forsøge at indføre en ny sanktion, hvis folks omdømme beskadiges af såkaldte syntetiske medier.

Den uafhængige organisation Witness Media Lab har udgivet en ny forskningsrapport om deepfakes. Deepfakes er i øjeblikket ikke mainstream. Men teknologien har udviklet sig i et hastigt tempo. Og mængden af data, der kræves for at fake en video, er faldet så dramatisk, at det skønnes at være mainstream teknologi i løbet af få år.

Mange af henstillingerne og en stor del af den supplerende dokumentation stemmer også overens med de forslag, der er drøftet i den amerikanske kongreshøring. En del eksperter mener, at det er for tidligt at lovgive om deepfakes, fordi teknologien endnu ikke fuldt og helt har vist, hvad den formår. Det er også anbefalingen fra Witness Media Lab. Lad være med at gå i panik, men vær forberedt, lyder anbefalingen.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023