Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mød The Great Reset. En ny konspirationsteori om en ‘elite’, der med coronavirus vil skabe kommunistisk diktatur

Indsigt 11. jan 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
Den kommende amerikanske præsident Joe Biden giver hånd til WEF-formand, Klaus Schwab. De er begge blandet ind i en ny vild konspirationsteori om coronavirus kaldet "The Great Reset", der i øjeblikket hitter på sociale medier. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
  • Med planen The Great Reset vil en lille international elite indføre et verdensomspændende kommunistisk diktatur. Coronapandemien er blot første skridt

  • Det hævder i hvert fald tilhængerne af en konspirationsteori, der for tiden vinder terræn på sociale medier

  • Vi endevender opslag, youtubevideoer og links til afkroge af nettet for at forstå endnu en konspirationsteori om coronavirussen

I coronaskeptiske fora på sociale medier pibler det frem med ordene The Great Reset - på dansk den store nulstilling. Massevis af opslag på sociale medier og youtubevideoer varsler, at en global elite er ved at omvælte hele verden til et kommunistisk diktatur.

Den kommende amerikanske præsident, Joe Biden, medvirker angiveligt, ligesom også Bill Gates og 5G-teknologien skulle være indblandet. Og coronavirussen er midlet til at igangsætte hele planen, lyder teorien.

I løbet af 2020’s sidste måneder er omtalen af The Great Reset taget til i særligt grupper på sociale medier, hvor medlemmerne betvivler, at en coronapandemi overhovedet finder sted.

Men hvad går teorien om The Great Reset mere præcist ud på?

TjekDet har endevendt opslag på sociale medier, youtubevideoer og links til afkroge af nettet for at forstå den seneste konspirationsteori om coronavirussen.

Nulstil økonomien

The Great Reset er rent faktisk et forslag fremsat af en global elite. Idemanden til forslaget hedder Klaus Schwab, og han er en tysk økonom og grundlægger af og formand for organisationen World Economic Forum (WEF).

Hvert år samler WEF statsledere, ledere af organisationer og højt på strå-forretningsfolk i Davos i Schweiz for at drøfte verdens økonomiske problemer.

Og i sommeren 2020 præsenterede WEF så altså The Great Reset, som i bund og grund går ud på at vende en række kedelige tendenser i verden. Det gælder både klimakrisen og en social og økonomisk krise.

Men der er ingen nemme løsninger på de problemer, mener WEF-grundlæggeren, og derfor må den globale økonomi gentænkes og omvæltes. Deraf navnet den store nulstlling. Og covid-19 udgør i den forbindelse en unik mulighed for at få handlet, så verdensøkonomien ikke kører tilbage i samme rille, når pandemien er overstået. 

The Great Reset

Klaus Schwab og WEF ønsker sig virksomheder, der tjener alles interessenter. Også kunderne og lokalsamfundet skal få nytte af virksomheden, som ikke kun skal sikre profit til aktionærer, men tjene det almene gode.

 

Desuden skal både offentlige og private investeringer fremover forbedre klimaet og mindske ulighed.

 

Den fjerde industrielle revolution, altså robotteknologi, skal bruges til at give bedre velfærd. Særligt på sundhedsområdet.

 

Men The Great Reset får også kritik for at være varm luft og ene urealiserbare planer, der bare skal sætte WEF i et bedre lys.

Konspiratorikerne: Corona varsler ny verdensorden

Men ifølge konspirationsteoretikere er The Great Reset i virkeligheden en dyster plan, verdenseliten har strikket sammen i et ønske om fuldkommen kontrol og magt.

Desuden er coronakrisen slet ikke en mulighed for at gøre verdensøkonomien mere bæredygtig og solidarisk, som WEF ellers udlægger det. Ifølge konspirationsteorien er covid-19 derimod selve midlet til at indføre en helt ny verdensorden.

Coronavirussen gjorde det nemlig muligt for lande verden over at indføre restriktioner og skabe frygt hos befolkningen. Og det skulle tjene to formål: For det første er restriktionerne gift for økonomien, når små virksomheder går nedenom og hjem, og flere borgere må gældsætte sig. 

Derudover giver restriktionerne mod coronavirus myndighederne kontrol over befolkningen. Almindelige mennesker bliver holdt fast i frygt for virussen, så de ikke yder modstand, ligesom de ikke opdager den nye verdensorden, der er ved at blive rullet ud for næsen af dem.

Den ødelagte økonomi kan dernæst bane vej for The Great Reset. Når de små virksomheder er forsvundet, og borgernes økonomi er hårdt ramt, kan store internationale virksomheder og en lille elite alene sætte sig på økonomien. Og de har bestemt ikke tænkt sig at bruge den nyfundne magt til noget alment godt. Tværtimod. 

For efter The Great Reset vil kontanter være fjernet, og alt er digitaliseret. Alle borgere vil få udbetalt samme sølle borgerløn, og ejendomsretten er væk.

Alt er overtaget af en lille magtfuld elite med WEF og Klaus Schwab i spidsen, der bruger argumenter om bedre klima og mindre ulighed som skjul for at indføre et kommunistisk verdensstyre, hævder konspirationsteorien.

Frelseren Trump

Desuden vil det ikke være muligt at modsætte sig The Great Reset.

For med Bill Gates hjælp er befolkningen blevet vaccineret med mikrochips, der muliggør overvågning og kontrol. Og de, der ikke retter ind, vil blive frataget deres borgerløn og sulte eller endda blive deporteret, varsler konspirationsteoretikerne.

Og netop nu er der momentum for verdenseliten til at få The Great Reset iværksat. For den eneste, der angiveligt stod i vejen for, at the great reset kunne gennemføres, var angiveligt den amerikanske præsident, Donald Trump.

Ifølge konspirationsteorien tilhører kommende præsident, Joe Biden, nemlig den elite, der ønsker at gennemføre The Great Reset.

Katalog af konspiration

Hvis den verdensordenen, The Great Reset beskriver, lyder bekendt, skyldes det nok, at teorien deler træk med andre konspirationsteorier, der florerer under coronapandemien.

TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan konspirationsteorien om Agenda21 fik nyt liv under coronapandemien. Teorien henviser til en FN-aftale fra 1992 af samme navn. 

Aftalen skulle, ifølge konspirationsteoretikere, være en plan om at indføre en totalitær socialistisk regering, der skal råde over hele verden, gjort mulig af coronapandemien. Ganske lig den verden The Great Reset angiveligt skulle medføre.

Også Bill Gates, der tidligere er koblet sammen med selve udbruddet af coronavirus, er flettet ind i teorien om The Great Reset. Angiveligt skulle coronavirussen være menneskeskabt og tilrettelagt, så Bill Gates kunne tjene penge på en vaccine med en mikrochip, der ville gøre det muligt at overvåge befolkningen.

This describes the image
Tilhængere af konspirationsteorien The Great Reset mener, at Donald Trump er den eneste, der kan redde verden fra den dystre plan. Foto: Ringo Chiu/AFP/Ritzau Scanpix

Ifølge teorien blev pandemien planlagt på det omdiskuterede Event 201 tilbage i oktober 2019. Her deltog sundhedsmyndigheder fra en række lande i et stort møde, der angik en fiktiv simulation af en mulig pandemi. Bill Gates’ fond var medarrangør på mødet.

5G-teknologien går heller ikke fri af The Great Reset. For ifølge konspiratoriske stemmer er 5G-teknologien nødvendig for, at man kan indføre den omfattende digitalisering og kontrol, som planen forudsætter.

Med til historien hører dog, at konspirationsteorien har store huller. For selv hvis WEF havde sådan en ondsindet dagsorden, så er organisationen ikke i stand til at tvinge enkelte lande til at iværksætte den. WEF udgør et forum, hvor økonomiske problemer drøftes. Egentlig magt over stater har organisationen ikke.

Varm luft

WEF’s The Great Reset møder dog også kritik fra andre end konspirationsteoretikere.

Fra en mere saglig kant lyder kritikken blandt andet, at WEF-forslaget i virkeligheden er en række tomme modeord om bæredygtighed og lighed uden konkrete planer. Formål er blot at stille WEF og dets medlemmer i et bedre lys.

Andre kritiserer forslaget for enten at være naivt eller angriber Klaus Schwabs økonomiske ideer for at være uklare og ikke kunne skabe den fornødne profit eller teknologisk fremgang.

Og mens flere højreorienteret stemmer kritiserer forslaget for at være socialistisk og en nedbrydning frem for nulstilling af kapitalisme, går den modsatrettede kritik på, at forslaget i virkeligheden blot vil tjene de, der i forvejen er rige.

Opdateret 27. okt 2022