Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nu sammenkobles coronavirus, verdensmål og socialistisk diktatur: Her er teorien om Agenda 21

Faktatjek 12. okt 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Saszeline Dreyer hævder i en tale på Christiansborg Slotsplads, at FN's verdensmål i virkeligheden skulle være et dække for at omstyrte verden. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
 • Konspirationsteori om FN-aftalen Agenda 21 er en snart 30 år gammel ide, der får nyt liv under coronakrisen

 • FN-aftalen skulle i virkeligheden handle om at skabe et globalt, socialistisk diktatur, mener coronaskeptikere

 • Også influencer Saszeline Dreyer forsøger at udbrede teorien på sociale medier

 • Men skeptikerne har ikke belæg for det, de siger

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Først var det 5G-teknologien og Bill Gates. Siden er QAnon-teorien vundet frem. Og nu bliver en gammel konspirationsteori om FN også kædet sammen med coronapandemien. 

Teorien bliver kaldt Agenda 21 og henviser til en FN-aftale fra 1992 med samme navn.

Aftalen er egentlig en slags forløber for FN’s 17 verdensmål fra 2015. Men i virkeligheden skulle Agenda 21 angiveligt være en plan om at indføre en totalitær, socialistisk regering. Og den vil uden nåde komme til at råde over hele verden, hævder skeptikere.

Teorien om Agenda 21 har floreret i USA i årtier. Herhjemme har partiet JFK21 taget navn efter teorien. Og i den seneste tid er teorien blevet koblet sammen med coronakrisen. For nu bliver der spekuleret i, om coronavirussen er et af FN’s redskaber til at omstyrte verden.

Særligt influencer Saszeline Dreyer tilslutter sig Agenda 21-teorien. Til en demonstration på Christiansborgs Slotsplads fortæller hun andre coronaskeptikere, hvordan FN’s verdensmål vil omstyrte deres liv.

Saszeline Dreyers påstande om teorien savner dog hold i virkeligheden. For læser man efter i FN-aftalerne, står der slet ikke, hvad Saszeline siger, der står. 

Men hvordan er FN’s hensigter om en bæredygtig fremtid til at begynde med blevet tolket som en socialistisk overtagelse af verden?

Socialistisk verdensregering

Agenda 21 blev til ved et FN-topmøde i Rio de Janeiro i 1992, hvor Danmark og 177 andre lande underskrev aftalen. 

I aftalen kan man finde noble verdensmål om en bæredygtig fremtid med forbedring af biodiversitet, afskaffelse af fattigdom og øget ligestilling mellem køn.

Men aftalen er egentlig ikke en rigtig aftale - det er rettere en hensigtserklæring, der ikke binder landene til noget som helst ifølge FN selv. Landene siger blot med aftalen, at dagsordenen for det 21. århundrede er at sikre bæredygtig udvikling.

Artiklen fortsætter under billedet

En række demonstranter mødte op på Christiansborg Slotsplads for blandt andet at høre Saszeline Dreyer tale. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)Men aftalen skulle altså bare være et dække for, at en global verdenselite kan indføre global, socialistisk diktatur, mener skeptikerne.

Ifølge en rapport om Agenda 21-teorien fra den amerikanske organisation Southern Poverty Law Center tolker ekstreme konservative stemmer i USA FN-planer som Agenda 21 som angreb på staters selvbestemmelse.

Planerne vil munde ud i, at en global elite indfører socialistisk diktatur i hele verden. Sådan lyder konspirationsteorien i hvert fald. Også selvom Agenda 21 er en ikke-bindene aftale, der slet ikke piller ved staters selvbestemmelse.

Siden er også FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blevet koblet på Agenda 21-teorien. 

Romanplot bliver til endemål

Specielt ét citat bliver igen og igen hevet frem i forbindelse med Agenda 21. Angiveligt skulle det bevise, at planen hele tiden har været at omstyrte den vestlige verden.

“Er det eneste håb for planeten ikke, at de industrialiserede lande kollapser. Og er det ikke vores ansvar, at det sker?” lyder citatet, der stammer fra en Maurice Strong

Han er grundlægger af FN’s Miljøprogram og en hovedarkitekt bag Agenda 21-aftalen. Også Saszeline Dreyer gengiver citatet i sin tale på Christiansborgs Slotsplads.

Men Maurice Strong udtalte slet ikke de ord i sin tale ved FN-topmødet, som det ellers bliver påstået.

Artiklen fortsætter under videoen

Youtube-videoen, hvor Saszeline Dreyer har hentet påstandene om Agenda 21.Det gjorde han derimod to år før Agenda 21-topmødet i et længere interview om sit liv til den canadiske avis The Globe And Mail.

Den nu afdøde Maurice Strong sagde dengang til avisen, at han overvejede at skrive en roman om en dystopisk fremtid. Romanen blev aldrig udgivet, men handlingen skulle gå på, at verdens ledere er tvunget til at tage drastiske beslutninger for at redde planeten. 

Og det er i den forbindelse, at Maurice Strong udtaler det, som konspiratorikere klynger sig til: 

"Gruppens konklusion er nej. De rige lande vil ikke gøre det. De vil ikke ændre sig. Så for at redde planeten, beslutter gruppen: Er det eneste håb for planeten ikke, at de industrialiserede lande kollapser. Og er det ikke vores ansvar, at det sker?”

Citatet er altså et udtryk for en idé til et romanplot - ikke det egentlige mål med Agenda 21.

Ud med ejendelene

Til en demonstration på Christiansborgs Slotplads den 26. september fortæller Saszeline Dreyer de fremmødte, hvad verdensmålene og Agenda 21-planen mere specifikt skulle gå ud på. Her gengiver hun ordret en youtubevideo om samme emne

Faktisk skulle man nemt kunne finde frem til den egentlige mission med verdensmålene og Agenda 21, hvis man blot nærlæser aftalerne, hævder hun.

Men Saszeline Dreyers gengivelse af Agenda 21-planen stemmer overhovedet ikke med, hvad der rent faktisk står i aftalerne, viser TjekDets gennemgang.

For eksempel skulle FN-aftalen ifølge influenceren medføre, at man skal forhåndsgodkendes for at få børn. Det vil i fremtiden desuden kun være muligt at få ét barn per par.

Men sådan en politik er slet ikke nævnt i aftalerne.

I aftalerne står heller ikke, at hele jordens befolkning fremover vil få en fast lav indkomst at leve for. Det hævder Saseline Dreyer ellers også.

Dog har FN flirtet med tanken om en borgerløn i nogle lande.

Desuden er Danmark heller ikke tvunget til at åbne grænserne for migration fra Afrika, som Saszeline Dreyer også hævder.

Samme påstand florerede for to år siden i forbindelse med FN’s migrationsaftale, som Danmark underskrev. 

Aftalen havde godt nok flere formuleringer, der lyder venligt stemt over for fri migration. Men aftalen binder ikke Danmark til at spærre dørene op for migranter fra Afrika, siger eksperter.

TjekDet ville gerne have spurgt både Saszeline Dreyer og holdet bag youtubevideoen, hvor de finder dokumentation for de påstande, de fremlægger. De har ikke reageret på henvendelserne. 

 

Hvad siger Saszeline om Agenda 21?

Foran Christiansborg opremser Saszeline Dreyer 13 konsekvenser ved Agenda 21-aftalen og FN's verdensmål. 

 

 • En gradvis afskaffelse af den private ejendomsret. Enfamiliesboliger betragtes som ikke-bæredygtige. Det eneste, du ejer i fremtiden, vil være det tøj, du har på. 
 • Alle vil gradvist blive tvunget til at flytte ind i små lejligheder i en af de hundredvis af skyskrabere, der allerede er planlagt og under opførsel i de større danske byer.
 • Kun ganske få vil få lov til at eje og køre privatbiler. Resten skal cykle, gå og benytte offentlige transportmidler.
 • Begrænset bevægelighed inden for landets grænser. International turisme vil kun være for den privilegerede klasse. Rejser fra region til region vil kræve speciel tilladelse. 
 • Alle får en fast minimal indkomst kaldet universal basic income. Hverken mere eller mindre.
 • Elektricitet, vand, varme, fødevarer, tøj og andet bliver stærkt rationeret. For at modtage disse goder, skal du udføre samfundstjeneste, som bestemmes af staten.
 • Staten bestemmer, hvilken uddannelse og profession du kommer til at beskæftige dig med, så det tjener staten og de store selskaber.
 • Det er ikke længere tilladt at drive selvstændig forretning. Alt vil være ejet af de store selskaber og staten i samarbejde.
 • Alt, hvad du foretager dig, vil blive sporet, evalueret og samlet løbende i en digital karakterbog, så staten hele tiden kan følge med i, hvor værdifuld du er for fællesskabet.
 • Danmark vil helt ophøre som demokrati. Alle love vil fremover blive dikteret af en verdensregering, som du aldrig kan stemme ud eller ind eller holde til ansvar.
 • Danmark skal overføre gigantiske summer til den tredje verden. Og levestandarden vil blive reduceret, så den matcher den i de fattige lande. 
 • Danmark har sagt ja til at åbne op for ubegrænset immigration fra Afrika og mindre udviklede lande. 
 • Det vil kræve forhåndsgodkendelse at få børn. Og i fremtiden vil maks et barn per par blive tilladt. 
   

 

Opdateret 6. apr 2021