Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rygterne svirrer: Opsvulmet ansigt, besøg af kræftlæger og bade i hjorteblod. Her er, hvad vi ved om Putins helbred

Indsigt 23. jun 2022  -  5 min læsetid
This describes the image
Vladimir Putins helbred har de seneste måneder været genstand for rygter og spekulationer. Ifølge en ekspert ligner det, at der er sket fysiske forandringer hos præsidenten, som førhen har gjort meget ud af at fremstille sig selv som en stærk og potent mand. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Den russiske præsident, Vladimir Putin, har i mange år gjort en dyd ud af at fremstå som en stærk mand

  • Men siden Ruslands invasion af Ukraine er der blevet stillet spørgsmålstegn ved Vladimir Putins helbred

  • Teorier er der nok af, så hvad ved vi egentlig om præsidentens ve og vel?

  • Vi samler nogle af de mange rygter og spekulationer og spørger en ekspert, hvad de er et udtryk for

Siden Ruslands invasion af Ukraine er rygter og spekulationer om Vladimir Putins helbredstilstand taget til.

Det er velbeskrevet og bekræftet, at Vladimir Putin har problemer med ryggen, men de seneste måneder er han også blevet påduttet at være alvorligt syg med kræft, demens og Parkinsons sygdom.

Teorierne lyder blandt andet, at hans angiveligt svage helbred er årsag til, at han anvender et seks meter langt bord til møder med regeringsledere og egne ansatte. Meningen skulle være at mindske risikoen for at blive smittet med coronavirus. 

Men hvad ved vi egentlig om præsidentens helbred?

Det korte svar er ikke ret meget. Der er mange løse brikker, og derfor har vi på TjekDet forsøgt at dykke ned i internettets mange interessante bud på Vladimir Putins patientjournal. Og vi skal på forhånd understrege, at vi ikke kan sætte to streger under noget af det.

Faldet fra hesten

Det er generelt sparsomt med information, der slipper ud fra Vladimir Putins residens i Kreml. Det gælder især, når det kommer til præsidentens helbred. Når det alligevel sker, tegner det typisk et billede af en frisk og rørig præsident, der smider sine modstandere rundt på en judomåtte eller rider på hest i bar overkrop

Men i flere år har der været rygter om, at han ikke er så rørig endda. Tværtimod skulle han lide af en kronisk rygskade. 

I 2012 påstod Belarus’ præsident, Alexander Lukashenko, at Vladimir Putins rygskade stammer fra judo. Samme år florerede en video på internettet, hvor man kunne se præsidenten humpe. Russiske medier blev forbudt at nævne episoden, og regeringsapparatet i Kreml har afvist, at Vladimir Putin har problemer med ryggen.

Sidste år blev Vladimir Putins rygproblemer igen aktuelle, efter præsidenten fortalte russiske medier om en hændelse, hvor han blev smidt af en hest, slog en saltomortale og landede pladask på ryggen. Men ifølge ham selv landede han “ganske komfortabelt”.

Ifølge en tidligere embedsmand i Kreml har Vladimir Putin dog haft et problem med at falde ned fra heste. Og særligt ét fald resulterede efter sigende i, at han fik lægebehandling.Men rygproblemer er måske de mindste af Vladimir Putins helbredsproblemer.

Ifølge det undersøgende, russiske medie Proekt kan den russiske præsident meget vel lide af kræft. En række lækkede rejsedokumenter viser ifølge mediet, at Vladimir Putin flere gange har haft besøg af Ruslands førende læger med speciale i øre-næse-hals-regionen og kræftsygdomme i perioden 2016 til 2019. Ligeledes har han holdt et møde med landets forskningschef for medicinske hormonsygdomme.

Ud fra de mange lægebesøg og det offentlige møde udleder Proekt, at han potentielt kan lide af kræft i skjoldbruskkirtlen. 

Og ifølge Proekt har Vladimir Putin taget alternative behandlingsmetoder i brug. Mediet skriver, at han tager bade i blod fra hjortegevirer, som bliver savet af i foråret, mens de er bløde og blodfyldte. Derefter koger man gevirerne, som giver en form for bouillon, der bliver hældt over i et badekar. Behandlingen praktiseres i Altaj-regionen, som grænser op til Mongoliet, Kina og Kazakhstan, hvor det siges at forynge huden og styrke kroppens kredsløb.


Advarsel: Videoen indeholder grafisk indhold, der viser, hvordan man skærer gevirerne af hjorte.


Den afslørende optagelse

Proekt er ikke det eneste medie, der hævder at have dokumentation for, at Vladimir Putin er alvorligt syg.

Mediet New Lines Magazine, der hører under den selverklærede upartiske tænketank New Lines Institute for Strategy and Policy, har nemlig fået fingrene i en lydoptagelse, hvor man kan høre en russisk oligark med tætte forbindelser til Kreml sige, at Vladimir Putin er “meget syg med blodkræft” - uden dog at specificere hvilken type.

Derudover har en tidligere britisk spion i Rusland fortalt den britiske nyhedskanal Sky News, at Vladimir Putin er “alvorligt syg”, og at sygdommen gør ham utilregnelig, hvilket har fået ham til at indlede krigen mod Ukraine.

Og ifølge en tidligere sovjetisk KGB-kollega til Vladimir Putin lider Vladimir Putin af Parkinson og begyndende stadier til demens. Det kan ifølge kilden være årsag til hans “sindssyge handlinger og paranoide ideer”.

For nyligt afviste Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, over for den franske tv-station TF1 alle spekulationer om, at Vladimir Putin er alvorligt syg. Også Tjeteniens præsident, Ramzan Kadyrov, har opfordret journalister til at stoppe snakken om Vladimir Putins sygdomme, ellers bliver det “akavet og ubehageligt for jer”. 

Alternative forholdsregler

Flere kilder peger på, at den russiske præsident har ageret på en anderledes måde, end han plejer, og at han har isoleret sig i ekstrem grad. Og det har kun skubbet yderligere til rygterne om det dårlige helbred.

Særligt vakte det opsigt, at Vladimir Putin forsvandt fra offentligheden det meste af september 2021. Efter at have mødtes med paralympiske atleter i starten af måneden meldte han pludseligt ud, at han måtte gå i isolation, fordi for mange folk tæt på ham var syge med coronavirus.

Det affødte spekulationer om, at han gennemgik behandling for en sygdom i skjoldbruskkirtlen.


This describes the image
Her kan man se Vladimir Putin holde møde med FN's generalsekretær, António Guterres, ved det seks meter lange bord. Foto: Mikhael Klimentyev/Zuma/Ritzau Scanpix

Derefter begyndte Vladimir Putin at isolere sig, mens alle fysiske møder med regeringsledere og egne folk foregik ved et seks meter langt bord, som har været genstand for undren og utallige memes.

Derudover afholdt Vladimir Putin mange af sine møder online, og enhver besøgende i Kreml blev bedt om at gå i karantæne i to uger inden mødet og fremvise en negativ covid-test. 

Kilder tæt på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fortæller, at den franske præsident nægtede at tage en test forud et møde med Vladimir Putin af frygt for, at Rusland ville beholde hans DNA. Derfor måtte han tage til takke med et møde på behørig afstand ved det lange bord.

Ændret fysisk udseende

I to videoer fra den 21. februar og 24. februar 2022 kan man både se en fysisk forandring og en ændret adfærd hos den russiske præsident. I videoerne ser hans hoved oppustet ud, og han har en aggressiv fremtoning, siger Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet informationskrig og russisk propaganda.

Derudover fremhæver hun en video fra 9. maj-paraden, hvor Vladimir Putin sidder blandt ældre veteraner med et tæppe om benene, selvom det ligner, at vejret er godt Og det er i sig selv opsigtsvækkende, vurderer Jeanette Serritzlev.


I en tale til nationen den 21. februar taler den russiske præsident, Vladimir Putin, om det anspændte forhold til Ukraine. Og her kan man ifølge en ekspert se en fysisk forandring ved ansigtet, der ser oppustet ud.


“Vladimir Putin plejer normalt at gøre en ære ud af at komme til at se stærk og potent ud. Men for os, der har siddet og kigget ret meget på ham de seneste måneder, ser han anderledes ud,” fortæller hun.

“Den fysiske forandring og en uventet adfærd gør, at spekulationerne om hans helbred er vedblevet. Derudover har der været perioder, hvor man ikke har set ham, og han har ladet andre tale for sig. Hver gang en leder på det niveau er væk, skaber det rygter, og de her rygter er meget hurtigt kommet til at tale ind i, at han er syg.”

Om der er noget galt med Vladimir Putin, og hvad det i så fald er, er svært at svare på. Men ifølge Jeanette Serritzlev er der mere til rygterne om hans helbred end blot et oppustet hoved.

“Man har overvejet mange ting om, hvorfor han pludselig har indledt en krig mod Ukraine. Det kan være, han ikke har haft godt af coronaisolation. Er det på grund af hans eftermæle, eller er han presset af noget andet? Det kunne jo være en terminal diagnose,” siger hun.

This describes the image
Jeanette Serritzlev er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i blandt andet informationskrig og russisk propaganda. Foto: Kamilla Elming Lausten/Forsvarsakademiet

Og spekulationerne om Vladimir Putins helbred er ikke kun af interesse for vestlige lande. Det bliver også diskuteret i Rusland, hvorfor Kreml holder rygterne nede, siger Jeanette Serritzlev.

“Der er ikke noget farligere end at være siddende russisk leder med et dårligt helbred, for så går magtspillene i gang. Kremls behov for at afvise eller nægte at udtale sig er både af interne og eksterne hensyn, fordi hans magtposition og dem omkring ham bliver presset i det øjeblik, at folk ved, at han for eksempel er terminal.”

Opdateret 23. jun 2022