Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ukraine forbindes med nazisme: Hagekors i storcenter, SS-symbol på soldat og Zelenskyj med jernkors på trøjen. Her er forklaringen

Faktatjek 1. jun 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
De seneste måneder har nettet været plastret til med billeder og videoer, der forbinder Ukraine med nazisme. På billedet her ses nynazistisk graffiti i Tjekkiet. Foto: Wikimedia Commons
  • Billeder på sociale medier forsøger på forskellig vis at forbinde Ukraine med nazisme

  • Blandt andet sidestilles et logo på præsident Zelenskyjs trøje med en nazistisk hædersbevisning

  • Men den overfladiske lighed til trods taler ikke meget for en forbindelse dér

  • Vi går bagom nogle af de billeder, som den seneste tid er blevet delt allermest

Siden russiske kampvogne sidst i februar rullede over grænsen til Ukraine under Vladimir Putins påskud af at ville “afnazificere” nabolandet, har nettet været plastret til med billeder og videoer, der forbinder Ukraine med nazisme. 

Men havde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, virkelig et nazistisk jernkors på trøjen, da han holdt tale for det danske folketing? 

Pryder nazisternes sort-røde flag virkelig en trappe i et storcenter i Kyiv? 

Og går ukrainske soldater med SS-emblemer på deres uniformer? 

TjekDet går her bagom nogle af de billeder, der siden Ruslands invasion af Ukraine er blevet delt allermest på sociale medier.

Zelenskyj med jernskors på trøjen

Da Volodymyr Zelenskyj via videolink holdt tale for det danske folketing den 29. marts i år, vakte ikke kun talen opsigt. Det samme gjorde logoet på præsidentens grønne t-shirt.

Ifølge brugere på sociale medier ligner logoet nemlig til forveksling det nazistiske jernkors, som under Anden Verdenskrig blev givet som hædersbevisning til tyske soldater.

Artiklen fortsætter under billedet 

Tjekdet
Logoet på Zelenskyjs trøje ligner til forveksling det nazistiske hagekors, bemærker brugere på sociale medier. Foto: Skærmbillede/Facebook

Men der er "kun overfladisk lighed" mellem det nazistiske jernkors og symbolet på Zelenskyjs trøje, siger Niels Bo Poulsen, der er militærhistoriker ved Forsvarsakademiet.

”Man må forholde sig til, hvad manden siger og gør. Jeg tror, de fleste iagttagere vil sige, at Zelenskyj hverken har vist nazistiske sympatier eller har foretaget lovgivningsmæssige eller politiske handlinger, som har antydninger af nazisme,” siger han.

Zoomer man ind på Zelenkyjs trøje, kan man da også se, at der i midten af det ikke er et hagekors, som det var tilfældet for det nazistiske jernkors. I stedet kan man se en trefork, nemlig den såkaldte tryzub, der repræsenterer Vladimir den Store, som var storfyrste af Kyiv i middelalderen. Korset med den gyldne trefork blev i 2009 gjort til logo for Ukraines væbnede styrker.

Korset, der altså går igen i det tyske jernkors og det ukrainske forsvars logo, er egentlig et Sankt Georgs-kors - et gammelt, kristent symbol, der er brugt siden middelalderen. Og det er brugt i mange forskellige sammenhænge, forklarer Karsten Skjold Petersen, der er museumsinspektør ved Nationalmuseet med ekspertise i militærhistorie og militære uniformer.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Sankt Georgs-korset bruges i mange forskellige sammenhænge. Fra venstre mod højre: Logoet for Ukraines væbnede styrker, det britiske Victoriakors og det tyske forbundsværns logo. Foto: Wikimedia Commons

"Engelske fodboldklubber bruger det, og man finder det i det britiske Victoriakors, som er den højeste militære udmærkelse i Storbritannien. Også den danske hær har brugt det i adskillige afskygninger gennem tiden som hæderstegn for lang og tro tjeneste," siger han.

Det tyske forsvar bruger også korset i sit logo, men selv ikke i Tyskland er det nazisternes opfindelse at bruge jernkorset som hædersbevisning, påpeger Karsten Skjold Petersen.  

"Det tyske jernkors er som udmærkelsestegn betydeligt ældre end nazisternes brug af det. Det stammer helt tilbage fra napoleonskrigene. Nazisterne brugte det, fordi de stod på skuldrene af den gamle, stolte preussiske militære tradition," forklarer han.

Hagekors på trappe 

I en video (arkiveret her), der lige nu florerer på Facebook, ses en trappe i et storcenter. Trinene på trappen er oplyst, så de tilsammen danner et naziflag, og ifølge en bruger, der har delt videoen, viser den et supermarked i Ukraines hovedstad, Kyiv, før krigen. 

Da TjekDet søger efter videoens oprindelse, viser det sig, at videoen stammer fra Gorodok-storcenteret i Kyiv. Det viser sig også, at trappen faktisk har været oplyst som naziflag.

Det blev den i februar 2019, da en 17-årig dreng hackede sig ind i infoskærmene med sin mobiltelefon, har anklagemyndigheden i Kyiv forklaret. Det kunne han, fordi adgangskoden til skærmene ved en fejl blev vist på en af skærmene. Hagekorset blev vist, indtil centrets sikkerhedsfolk frakoblede skærmene. 

Centeret beklagede dengang over for deres kunder og understregede, at det ikke var deres ansatte, der stod bag.

Artiklen fortsætter under videoen

Andre billeder viser da også, at trappen ikke altid er oplyst i den røde nazifane. I forbindelse med hackerangrebet skrev den ukrainske sikkerhedstjeneste på Facebook, at de vil slå hårdt ned på den slags forbrydelser. Sikkerhedstjenesten skriver også, at det efter ukrainsk lov er strafbart at udbrede nazisymboler.

SS-emblemer på ukrainske skuldre 

På sociale medier florerer også et billede, hvor man kan se et emblem med et dødningehoved på skulderen af, hvad der ser ud til at være en ukrainsk soldat. Billedet sidestilles med en tysk militærkasket, der ligeledes prydes af et dødningehoved. Dødningehovedet blev båret af den nazistiske SS-division Totenkopf. SS - eller Schutzstaffel - var op til og under Anden Verdenskrig et nazistisk, tysk politi- og militærkorps.

Billedet af dødningehovedet på den påståede ukrainske soldat finder vi - ved hjælp af billedsøgningsprogrammet TinEye - delt første gang i 2016 på den polsksprogede udgave af det statskontrollerede, russiske medie Sputnik. 

Artiklen handler om Azov-bataljonen, der er en militant, ukrainsk gruppering med flere nynazistiske medlemmer. Bataljonen opstod som del af oprørerne mod Ruslands annektering af Krim-halvøen i det sydøstlige Ukraine i 2014. Der har fra begyndelsen været klare forbindelser mellem den militante gruppe og nynazistiske bevægelser i Ukraine.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Et dødningehoved på skulderen af, hvad der ligner en ukrainsk soldat, sidestilles med en militærkasket med et dødningehoved, som blev båret af den nazistiske SS-division Totenkopf. Foto: Skærmbillede/Facebook

De nynazistiske bevægelser har ingen reel betydning i den ukrainske hær og befolkning, har forskere tidligere forklaret til TjekDet. Og hvis personen på billedet var soldat i den ukrainske hær, var dødningehovedet næppe heller at finde på hans skulder, vurderer Karsten Skjold Petersen. 

"Hvis de havde været en del af hæren, havde de skullet overholde hærens uniformsreglementer, og så havde de ikke fået lov at bære de ting," siger han. 

Dødningehovedet er dog i det hele taget et udbredt symbol i militære våbenskjold, forklarer Karsten Skjold Petersen. 

"Dødningehovedet er meget brugt som sådan et bad ass-symbol i militær sammenhæng, og det findes stadig. Det britiske regiment Royal Lancers har stadig dødningehovedet på deres huer. Og rekognosceringsbataljonerne under det amerikanske marinekorps bruger det også. Det skal sådan set bare symbolisere, at 'vi er nogle helvedes karle'," forklarer han. 

I artiklen fra Sputnik kan vi se, at billedet er taget af en fotograf fra nyhedsbureauet Reuters. 

Vi finder derfor billedet i Reuters’ billeddatabase, hvor det er dateret 20. maj 2016. Ifølge den tilhørende tekst viser billedet medlemmer af Azovbataljonen, der demonstrerer mod lokale valg i prorussiske udbryderregioner i Østukraine.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Ved at søge efter emblemet på den russiske søgemaskine Yandex, finder vi flere eksempler på, at emblemet sælges på nettet. Foto: Skærmbillede/Yandex

Ved at søge efter emblemet med dødningehovedet på den russiske billedsøgningsmaskine Yandex kan vi se, at det forhandles på flere russiske hjemmesider og på handelsplatformen eBay. I salgsteksterne beskrives emblemet både som et SS-symbol og kobles dermed til Nazityskland og som et emblem for de russiske specialstyrker, Spetsnaz. Emblemet beskrives også et sted som et symbol for afvikling af den russiske hær

Ifølge Karsten Skjold Petersen kan brugen af symbolet sagtens skyldes både nazistiske sympatier og historisk uvidenhed. Men der kan også bare være tale om et forsøg på at provokere, vurderer han. 

"Det, vi andre kalder Anden Verdenskrig, hedder Store Fædrelandskrig i Rusland, og det er den altoverskyggende historiske begivenhed i den russiske selvforståelse. Så hvis der er noget, der provokerer russerne, så er det at bruge symboler som disse,” siger han.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at billeder, der sætter Ukraine og landets præsident i forbindelse med nazisme, er i omløb på nettet. Siden krigens udbrud i slutningen af februar har TjekDet flere gange faktatjekket billeder med lignende budskaber.

Eksempelvis florerede på et tidspunkt et billede af Volodymyr Zelenskyj med en fodboldtrøje med et stort hagekors på. Men billedet var manipuleret og forestillede i virkeligheden præsidenten med en ganske almindelig ukrainsk landsholdstrøje med tallet 95 på ryggen. 

Nogenlunde samme historie var det, da et billede af en ukrainsk kampvogn blev delt vidt og bredt på sociale medier. På billedet kunne man se et hagekors på kampvognens luge, og det var ifølge brugere på sociale medier altså endnu et håndfast bevis på, at nazisme er udbredt i Ukraine. Men igen var der tale om et manipuleret billede, for på originalbilledet var der ikke et hagekors at spore.

Opdateret 13. dec 2022