Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Manipuleret billede viser den ukrainske præsident holde en landsholdstrøje med hagekors

Faktatjek 15. mar 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Fra en storskærm taler Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj til de forsamlede under en fredsmarch i den italienske by Firenze 12. marts 2022. På sociale medier deles et billede, hvor præsidenten holder en fodboldtrøje påtrykt et hagekors.  Foto: Carlo Bressan/AFP/Ritzau Scanpix
  • Et billede, der deles flittigt på sociale medier, viser Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, holde en fodboldtrøje med et stort hagekors på ryggen

  • Symbolet er i dag oftest forbundet tyske nazister, der brugte det som symbol i årene før og under 2. verdenskrig

  • At Ukraines ledelse skulle være nazistisk har været centralt i den russiske præsident Vladimir Putins propaganda og argumentation for invasionen af Ukraine

  • Men billedet er manipuleret

  • Volodymyr Zelenskyj modtog en fodboldtrøje med nummeret 95 op til sidste sommers europamesterskaber i fodbold, og det er den, der i virkeligheden ses på billedet

Et billede, der viser den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holde en ukrainsk landsholdstrøje op foran sig, deles i øjeblikket flittigt på sociale medier. På ryggen af den gule trøje er der under Volodymyr Zelenskyjs navn trykt et stort, blåt hagekors.   

Opslagene på sociale medier beskylder Volodymyr Zelenskyj for blandt andet at være en “nazistisk jøde” med henvisning til trøjen og hans jødiske baggrund. At Ukraines ledelse skulle være nazistisk har været centralt i den russiske præsident Vladimir Putins argumentation for invasionen af Ukraine. 

Men billedet er manipuleret. 

Fotografiet er taget forud for sidste sommers europamesterskaber i fodbold, hvor Volodymyr Zelenskyj modtog en fodboldlandsholdstrøje påtrykt præsidentens navn og spillernummeret 95. Også dengang blev det manipulerede billede brugt i konflikten mellem Rusland og Ukraine. Men ved hjælp af billedbehandling er spillernummeret forvandlet til et hagekors.

Tjekdet
Billedet af præsident Zelenskyj deles flittigt på sociale medier, blandt andet med beskyldninger om, at han er en "nazistisk jøde". Foto: Skærmbillede/Facebook

Fra præsidentens profil på Instagram

Programmet Forensically, kan hjælpe os med at identificere, om der er områder på et billede, der er identiske. I så fald kan det være en indikation på, at nogle små områder på trøjen er kopieret og genbrugt andre steder i billedet - og at billedet dermed er blevet manipuleret.

Billedet af Volodymyr Zelenskyj indeholder tre steder, som programmet vurderer, er identiske med andre steder på trøjen. På billedet, kan man nemlig se, at tre folder til højre for hagekorset er helt ens. Her er et område af trøjen altså blevet kopieret og indsat flere gange andre steder for at dække over, at hagekorset er blev til ved billedredigering.

Vi har altså nu første tegn på, at billedet lader til at være blevet manipuleret.

Tjekdet
Forensically vurderer, at tre elementer i billedet er identiske. Områderne er markeret med røde streger. Det tyder på, at billedet er blevet manipuleret. Foto: Skærmbillede/Forensically


Vi laver dernæst en omvendt billedsøgning på søgemaskinen Google Billeder. Nu dukker flere billeder op, hvor trøjen ikke bærer hagekorset, men derimod tallet 95.

Med resultatet af billedsøgningen finder vi også frem til det oprindelige billede på Volodymyr Zelenskyjs instagramprofil. Her kan vi se, at trøjen ikke har et hagekors printet på ryggen. Præsidenten lagde billedet på Instagram den 8. juni 2021 med teksten “Vores land er ét og udeleligt. Krim er Ukraine.” Krim-halvøen var dengang som nu annekteret af Rusland.

Et andet billede på instagramprofilen viser præsidenten iført trøjen med nummer 95 på forsiden.

Gennem billedsøgningen finder vi også en artikel fra det ukrainske fodboldforbund, der beskriver, at præsidenten modtog trøjen i forbindelse med åbningen af det olympiske hus for regionale idrætsforbund i byen Dnipro. I artiklen kan man se endnu flere billeder af trøjen med teksten “Zelenskyj 95” trykt på ryggen.

Flere af søgeresultaterne er i øvrigt artikler fra andre faktatjekmedier, der også afkræfter, at billedet, hvor et hagekors pryder trøjen, har hold i virkeligheden. 

Kontroversiel spilledragt

Det er ikke første gang den ukrainske landsholdstrøje bliver draget ind i den flerårige konflikt mellem Ukraine og Rusland. 

Trøjen blev lanceret op til sidste sommers EM-slutrunde. Her klagede Rusland over, at trøjen viste et omrids af Krim-halvøen på brystet. Desuden var der printet “Hæder til heltene” i nakken af trøjen - en ukrainsk militærhilsen. 

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, pålagde derfor Ukraine at ændre spilledragterne, selvom forbundet i første omgang havde godkendt dem. 

Ifølge UEFA regelsæt, må spilledragter ikke “fornærme almindelig anstændighed eller udtrykke politiske, religiøse eller racemæssige budskaber”.

Ukraine fik efter forhandlinger med UEFA lov at beholde omridset af landet, men måtte fjerne den militære hilsen.

Herunder kan du se, hvordan trøjen ser ud i virkeligheden sammenlignet med den manipulerede udgave. Flyt den hvide streg på midten af billedet mod højre eller venstre.

Opdateret 19. dec 2022