Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dette billede viser ikke en skuespiller i Gaza. Det er et udklædt barn i Thailand

Artikel 22. nov 2023  -  2 min læsetid
This describes the image
Dette billede forestiller ikke en person i en ligpose i Gaza. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Billeder og videoer fra krigen mellem Hamas og Israel har fyldt de sociale medier siden 7. oktober

  • Nogle billeder og videoer er troværdige og autentiske, mens andre udgiver sig for at vise noget helt andet, end de reelt viser

  • I øjeblikket kan man se et dansk facebookopslag med et billede i, der angiveligt viser en person i ligpose i Gaza betjene en telefon

  • Men billedet stammer ikke fra Gaza. Faktisk har det floreret på internettet siden oktober 2022

Siden den 7. oktober, hvor krigen mellem Hamas og Israel brød ud, har der floreret mange billeder og videoer, der har dokumenteret krigens rædsler. 

Selvom meget af det grafiske materiale rent faktisk beviser civile tab, kan man også finde mange eksempler på billeder og videoer, der påstås at vise det ene eller det andet, men som i virkeligheden viser noget helt tredje. 

I et dansk facebookopslag kan man læse, at det lige nu er miraklernes tid i Gaza, for man kan angiveligt se en død person i en ligpose, der er i stand til at tjekke sin telefon.

Men billedet i facebookopslaget er ikke et eksempel på en skuespiller i Gaza, der spiller død eller såret. Billedet stammer nemlig fra Thailand og er taget i oktober 2022.

En kreativ mor

I facebookopslaget ser man en person sidde oprejst i en ligpose med en telefon i hånden. Angiveligt befinder personen sig i Gaza. 

Men en omvendt billedsøgning viser, at billedet stammer fra et helt andet sted i verden.

This describes the image
Foto: Skærmbillede fra Facebook

I en artikel fra 29. oktober 2022 har mediet siamnews.com nemlig brugt samme billede. I artiklen er der to billeder af udklædte børn - og den ene er personen fra billedet i facebookopslaget i den hvide ligpose. 

Der står også i artiklen, at det er den thailandske facebookbruger Surattana Sawadkit, der først har delt billedet på sociale medier. Hun delte også billedet den 29. oktober 2022.

Og ganske rigtigt kan man finde det helt samme billede på hendes facebookprofil, hvor hun ville vise, hvordan hun havde klædt sine to børn ud til Halloween. Hendes opslag har fået flere end 21.000 delinger.

TjekDet har rakt ud til personen bag facebookopslaget, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 23. nov 2023