Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kaotiske scener i vidt delt video er ikke fra nattens hændelser på al-Shifa-hospitalet i Gaza

Faktatjek 15. nov 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Mens der er forlydender om en israelsk militæroperation på Gazas største hospital, al-Shifa, deles på sociale medier en video, der angiveligt forestiller kaotiske scener fra hospitalet. Men det er ikke tilfældet. Foto: Skærmbillede fra X
  • På sociale medier er en video i omløb, som brugere beskriver som paniske scener fra al-Shifa-hospitalet i Gaza

  • Der er modstridende forklaringer fra Hamas’ og Israels side om, hvad der foregår inde på hospitalet, hvor Israel hævder at udføre en militæroperation netop nu

  • Men videoen er ikke optaget onsdag, og den er for den sags skyld heller ikke optaget indefra al-Shifa-hospitalet

  • Videoen er optaget den 9. november og viser det indonesiske hospital i Beit Lahia i det nordlige Gaza

I en video, der florerer på sociale medier, kan man angiveligt se kaotiske scener inde fra Gazas største hospital, al-Shifa-hospitalet.

Her er Israel efter eget udsagn i gang med at udføre en militæroperation, fordi efterretninger fra Israel og USA angiveligt viser, at Hamas skjuler et kommandocenter under al-Shifa-hospitalet.

Dog kommer Israel og Hamas med modstridende forklaringer om, hvad der egentlig foregår inde i det hårdt ramte hospital. 

Men videoen viser ikke kaotiske scener fra al-Shifa-hospitalet i dag.  

Faktisk er videoen fra den 9. november og viser det indonesiske hospital i Beit Lahia i det nordlige Gaza, viser TjekDets research.

Flere dage gammel video

På flere forskellige måder kan det bevises, at X-brugere har delt videoen i en forkert kontekst - og at videoen slet ikke viser Israels nuværende operation i al-Shifa-hospitalet, som det israelske militær (IDF) berettede om på deres X-profil natten til den 15. november.

En af de profiler, som har fået størst rækkevidde på videoen, delte den blot 74 minutter efter, at IDF skrev på X om deres operation inde på al-Shifa-hospitalet.

‘Kaotiske scener inde på al-Shifa-hospitalet til aften. Grupper af mænd render rundt i noget, der ligner panik’, står der i opslaget oversat fra engelsk.

Som bekendt hævder Israel, at Hamas har deres hovedkvarter bestående af en stor infrastruktur af tunneller og rum under al-Shifa-hospitalet.

En populær kommentar til videoen på X påpeger også, at et “stort antal af mandlige militærfolk løber rent faktisk rundt inde på et hospital, hvor man ikke kan se personale eller patienter. Ingen ide om, hvad der sker, men jeg tænker ikke, det er godt”. 

Videoen florerer med to forskellige vandmærker på X, hvilket viser, at de originalt er delt på TikTok under profilerne ‘Middleeasteye’ og ‘dan195864’.

Begge profiler delte videoen for seks dage siden - den 9. november. Dermed kan videoen umuligt forestille, hvad der er foregået på al-Shifa-hospitalet under Israels aktion i dag. 

Og faktisk foregår videoen slet ikke på al-Shifa-hospitalet.

Panik på det indonesiske hospital

Videoen er nemlig optaget på et helt andet hospital omkring 10 kilometer derfra - nemlig på det indonesiske hospital i det nordlige Gaza.

På TikTok har webmediet ‘Middleeasteye’, der oprindeligt delte videoen fem dage inden militæroperationen, skrevet, at ‘panik udbrød inde på det indonesiske hospital i Beit Lahia, den nordlige Gazastribe, mens områder omkring hospitalet blev udsat for intenst israelsk bombardement’.

Med den information kan man på Google søge mere specifikt på “indonesian hospital video november” for at dobbelttjekke oplysningerne, og her var det første resultat i søgningen en video fra tv-stationen Al Jazeera.

Klippet er næsten 13 minutter langt og fra en livesending på kanalen den 9. november. I løbet af sendingen står der, at vi ser “seneste billeder af eftervirkningen fra bomber nær det indonesiske hospital i det nordlige Gaza”.

Optagelserne fra Al Jazeera er næsten identiske med videoen, som florerer på X. Flere af personerne, som optræder i videoerne, er endda tilsyneladende de samme, blandt andet to personer klædt i orange refleksveste. Den ene har kasket på, mens den anden har mundbind på.

Null

I videoen, der florerer på X og TikTok (th.), kan man se to personer - begge har en blå og orange vest på, mens den ene bærer et mundbind, og den anden bærer en kasket. De samme personer kan man tilsyneladende se fra en anden vinkel i videoen fra Al Jazeera (tv.). (FOTO: Skærmbilleder fra X og YouTube)


På det indonesiske hospitals facebookside var der den 9. november også en livesending (bemærk, at linket indeholder voldsomme billeder), hvor man i en knap 25 minutter lang video kan følge panikken, der spreder sig på hospitalet som følge af israelske bombardementer. Og i den video er der flere ligheder med den video, der florerer på sociale medier, som påstås at forestille kampe fra al-Shifa-hospitalet.

Flere genstande og mønstre på gulvet går nemlig igen på videoerne, som man kan se på billedet nedenfor.

Null

I videoen, der florerer på X og TikTok (tv.), kan man se flere genstande, der går igen i en video, man kan se på det indonesiske hospitals facebookside fra den 9. november (th.). (FOTO: Skærmbilleder fra X og Facebook)


På nuværende tidspunkt er der fortsat modstridende meldinger om, hvad der foregår på al-Shifa-hospitalet. Både Israel og de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gaza beretter om, at IDF fortsat befinder sig på hospitalet, men der er forskellige udlægninger af, hvad de helt præcist foretager sig.

IDF påstår at have fundet våben og anden “terrorinfrastruktur” på hospitalet i det, de hævder er en “præcis og målrettet” operation, der ene og alene skal ramme Hamas.

Samtidig beretter en talsperson fra Gazas sundhedsmyndigheder, at israelske soldater er trængt ind på hospitalets gange, hvor de angiveligt skyder, affyrer bomber og afhører mennesker, der befinder sig på hospitalet.

Det har ikke været muligt for TjekDet at be- eller afkræfte de forskellige oplysninger fra Israel og Hamas.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 15. nov 2023