Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ikke fra Israel og Gaza: Misvisende videoer i omløb på sociale medier

Faktatjek 10. okt 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier deles videoer, der hævdes at vise hændelser i både Gaza og Israel. Men mange videoer er enten gamle og deles på ny eller stammer fra et helt andet sted i verden. Foto: Skærmbilleder fra sociale medier
  • Den militante palæstinensiske bevægelse Hamas lavede lørdag et overraskelsesangreb på Israel, som har erklæret krig

  • På sociale medier flyder det med videoer og billeder, der angiveligt beskriver krigens gang

  • Men det er ikke alle videoer, der rent faktisk viser det, der hævdes

  • TjekDet har taget tre videoer under luppen, som har været delt ude af kontekst i særlig grad

Lørdag morgen indledte den palæstinensiske militante bevægelse Hamas et storstilet angreb mod Israel, som har gengældt angrebet og udstedt en officiel krigserklæring

Og på sociale medier flyder det med videoer, der deles som dokumentation for krigens hændelser og rædsler. Selvom mange af videoerne derude rent faktisk viser det, der hævdes, er der også talrige videoer i omløb, der bliver delt i en forkert kontekst. Nogle af dem er gamle videoer, der er filmet i en anden sammenhæng eller sågar i et helt andet land.

Blandt andet skulle en video vise øjeblikket, hvor Hamas-tropper angiveligt trænger ind på israelsk territorium ved hjælp af faldskærme. En anden video viser tilsyneladende en israelsk helikopter blive skudt, mens det hævdes, at en tredje video forestiller Gaza i brand efter et israelsk angreb.

Men ingen af de videoer er helt, hvad de giver sig ud for, viser TjekDets research.

Faldskærmsøvelse i Egypten

I en af videoerne kan man angiveligt se en horde af Hamas-soldater trænge ind i Israel ved hjælp af faldskærme. I videoen hænger de ovenover en bygning, de efterfølgende lander tæt ved. Ifølge opslagene er bygningen på israelsk jord.

Men flere ting ved videoen afslører, at den ikke stammer fra Israel. 

På bygningen kan man nemlig se teksten “الكلية الحربية”, og sætter vi det ind i en oversættelsesmaskine som Google Translate, viser det sig, at det betyder “militærhøjskole” på arabisk. Der tales godt nok arabisk i Israel, men det primære sprog er hebraisk, og her er altså det første tegn på, at videoen ikke er filmet i Israel. 

Og søger man på teksten på bygningen på Google, dukker det frem, at der er tale om bygningen for Egyptens militærakademi, som ligger i hovedstaden Kairo. 

Vi tager også et skærmbillede af en bid af videoen og laver en omvendt billedsøgning på Google, hvor facaden af bygningen dukker op flere steder på internettet med en beskrivelse af, at det altså er militærakademiet i Kairo.

Dog florerer også videoer og billeder af faldskærmstropper, der rigtignok viser, at Hamas rent faktisk brugte tropper iført motoriserede faldskærme til at bryde gennem grænsen til Israel.

Et virkelighedstro spil 

I et andet opslag med en tilhørende video kan man angiveligt se en Hamas-soldat skyde en israelsk militærhelikopter ned i Gaza. 

Men videoen er slet ikke fra Gaza. 

Faktisk kan man slet ikke sige, hvilket land videoklippet stammer fra, for det stammer nemlig fra det virkelighedstro computerkrigsspil Arma 3.

Og det er langt fra første gang, at klip fra Arma 3 fejlagtigt er blevet brugt til at beskrive en krigs gang. I marts 2022 viste DR-programmet Krigens Døgn også et klip, der angiveligt forestillede russiske helikoptere blive skudt ned af ukrainske missiler nær byen Kherson i Ukraine. Men også det klip viste sig at stamme fra Arma 3, hvilket DR beklagede og kaldte en alvorlig fejl overfor TjekDet.

Faktatjekkere fra det franske nyhedsbureau AFP har også tidligere fundet eksempler på videoklip, der stammer fra Arma 3, men som bruges til at beskrive krigen i Ukraine. 

Glade fodboldfans

Brugere på sociale medier deler også en video, som hævdes at vise, hvordan situationen ser ud i Gaza efter Israels bombardementer. Andre påstår, at videoen stammer fra Israel. 

Men en søgning på det sociale medie X viser, at videoen i hvert fald har været at finde på det sociale medie siden juli 2023. Og så stammer den heller ikke fra hverken Gaza eller Israel. 

Den stammer nemlig fra Algeriets hovedstad Algier og viser momentet, hvor fodboldklubben CR Belouizdad blev kåret som algeriske mestre og efterfølgende hyldet af klubbens fans med pyroteknik og fyrværkeri. En youtubevideo fra august 2020 viser også, hvordan fodboldklubbens fans fejrede mesterskabet i 2020 på samme vis.

En anden video fra august 2023 viser også, hvordan algeriske fans fejrer deres lokale fodboldhold med pyroteknik og fyrværkeri. Her er det en fejring af fodboldklubben Mouloudia Club d'Algers 102-årige jubilæum, der får byen til at lyse op på samme måde som på de andre videoer.

SITUATIONEN KORT

Lørdag morgen klokken 6.30 lokal tid indledte den palæstinensiske politiske organisation og militante gruppe Hamas, der både af USA og EU anses som en terrororganisation, et stort overraskelsesangreb mod Israel. Et angreb, USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, efterfølgende har kaldt det værste mod Israel i 50 år.

 

De første angreb bestod af missilangreb, der blev sendt af sted fra det palæstinensiske selvstyreområde Gazastriben og ramte særligt det sydlige Israel, men også Tel Aviv. 

 

Kort efter disse indledende angreb krydsede tropper fra Hamas grænsen til Israel både på motorcykler og biler på land, i motorbåde til vands og ved hjælp af motoriserede paraglidere også i luften. Herefter fandt bevæbnede angreb ifølge Israels militær sted 22 forskellige steder i det sydlige Israel, herunder ved en musikfestival, hvor 260 personer efterfølgende er fundet dræbt.

 

Undervejs i angrebet har Hamas ifølge flere kilder taget gidsler - muligvis op mod 100 - som de angiveligt har bragt med sig tilbage i Gazastriben.

 

Israels militær har efterfølgende besvaret angrebene med et luftangreb mod Gazastriben, og søndag erklærede Israel så officielt krig mod Hamas.

 

Den militante og islamistiske gruppe Hizbollah i Libanon markerede søndag sin støtte til Hamas ved at angribe flere steder i Israel med mortergranater. Det har angiveligt resulteret i, at Israel også vil sende tropper mod grænsen til Libanon.

 

Senest har Israel meddelt, at de vil indføre en “fuldstændig belejring” af Gaza, hvormed de to millioner palæstinensere, der bor i Gazastriben, afskæres fra levering af mad, brændstof, elektricitet og vand.

 

Der er endnu ingen officielle israelske dødstal, men israelske medier beretter om 700 døde, og Israels sundhedsministerium har ifølge CNN meddelt, at 2.500 er blevet såret i Israel efter Hamas’ angreb. Sundhedsministeriet i Gaza melder ifølge BBC om 511 dødsfald og 2.750 sårede som følge israelske luftangreb siden lørdag.

 

Opdateret 15. nov 2023