Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Militæranalyse gik galt: Klip af brændende helikoptere i Ukraine var fra computerspil. DR beklager

Faktatjek 25. mar 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Danmarks Radio beklager, at de ved en fejl viste billeder fra computerspillet Arma 3 i tv-programmet Krigens Døgn. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR Presse
  • Torsdag aften viste DR-programmet Krigens Døgn billeder af helikoptere, der blev skudt ned, mens studieværten berettede, at billederne viste ukrainske missiler ramme russiske helikoptere tæt ved byen Kherson

  • Men billederne var slet ikke fra Ukraine. Derimod var der tale om scener fra computerkrigsspillet Arma 3

  • DR havde fundet klippet på det ukrainske forsvarsministeries twitterprofil. Her skrev ministeriet, at der var tale om billeder fra den ukrainske by Kherson

  • DR beklager og kalder fejlen alvorlig

Efter Ruslands invasion af Ukraine har danskerne hver aften mandag til torsdag kunne stille ind på DR1-programmet Krigens Døgn og se studievært Kim Bildsøe Lassen analysere den seneste udvikling i krigen sammen med krigseksperter. 

Og i går den 24. marts blev seerne præsenteret for opsigtsvækkende billeder fra krigen, hvor ukrainske missiler skyder russiske helikoptere ned tæt ved byen Kherson.

“Der har været forfærdelige kampe, voldsomme kampe, og det er det, vi ser på billederne lige nu. Det her, det er russiske kamphelikoptere, som bliver udsat for angreb fra jorden, og man kan se, de rammer temmelig præcist,” lød det fra studieværten, mens helikoptere og missiler fløj over skærmen. 

De medvirkende eksperter kommenterede på billederne, hvor de blandt andet beskrev, hvilken type af helikoptere, der var tale om. 

Men billederne var slet ikke fra Ukraine.

Ved en fejl brugte DR nemlig videoklip fra computerspillet Arma 3 til at beskrive krigens gang.

På videoen kan man se, de billeder fra krigsspillet Arma 3 som torsdag aften løb over skærmen i DR-programmet Krigens Døgn.


"En alvorlig fejl"

Chefredaktør i DR Nyheder, Thomas Falbe, siger til TjekDet, at der er tale om en meget beklagelig og alvorlig fejl.

“Der er sket det, der ikke må ske. Vi har forsømt at udøve den nødvendige kildekritik, der skal være på den her type billeder,” siger han.

Han forklarer, at DR normalt har en kontrolmekanisme, hvor de verificerer videoer og billeder fra krigen, inden de rammer sendefladen. Men den mekanisme har videoen ikke været forbi, siger han.

“Og det er sket, fordi kilden var det ukrainske forsvarsministerium, som lagde de her billeder op på deres twitterprofil. Det viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er at være lige kritisk over for alle krigens parter - og alle parter i det hele taget - når det drejer sig om den her type materiale. Det er desværre glippet i det her tilfælde," siger Thomas Falbe.

Så det var fordi I stolede på det ukrainske forsvarsministerium?

“Det er begge faktorer. Vi har en praksis i hele DR Nyheder for, hvordan vi sikrer verificering, som desværre ikke er blevet taget i anvendelse i det her konkrete tilfælde. Og så fordi der er tale om en myndighed i Ukraine, altså forsvarsministeriet, som man - i hvert fald på papiret - kunne formode, man skulle have tillid til. Men det kan man ikke.”

Tjekdet
DR havde klippet fra det ukrainske forsvarsministerie, som havde lagt videoen på Twitter. Her skrev ministeriet, at der er tale om billeder fra den ukrainske by Kherson. Foto: Skærmbillede fra Twitter


Har I op til det her punkt forladt jer på informationer fra det ukrainske forsvarsministerium? 

“Nej, overhovedet ikke. Deres informationer gennemgår også vores verificeringsprocesser, og det er en fejl, at det ikke er sket her.”

Er det ikke særligt problematisk, at det er DR, der begår den her fejl, da I når ud til så mange mennesker med jeres programmer? 

“Jo, selvfølgelig. Det er også derfor, jeg siger, jeg er superked af, at det er sket. For selvfølgelig er det beklageligt, når vi begår sådan en fejl. Det er der ingen tvivl om,” siger Thomas Falbe.

Tweetet fra det ukrainske forsvarsministerium er siden blevet fjernet, men flere twitterbrugere nåede inden da at tage skærmbilleder af det.

DR bragte i går aftes en rettelse på deres hjemmeside, hvor de beklagede fejlen. Programmet blev i første omgang fjernet fra DRTV, men kan nu igen tilgås, med bemærkning om, at udsendelsen er redigeret, da den desværre indeholdt billeder, som efterfølgende har vist sig at være forkerte.

Videoer fra Arma 3 brugt før

Danmarks Radio er langt fra ene om at forveksle spilsekvenser fra computerspillet Arma 3 med krigen i Ukraine.

Det viser en søgning i Googles værktøj Fact Check Explorer, der samler faktatjek fra en lang række medier.

Det franske mediehus AFP har blandt andet undersøgt en video, hvor man ser missiler flyve i luften. Videoen havde fået installeret en nyhedsbjælke i bunden, hvor “Breaking News” og “Live” var påtrykt. Men også her var der altså tale om optagelser fra Arma 3.

Opdateret 18. aug 2022