Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Han kalder den en barnlig provokation: Video med Ukraines præsidents "overgivelse" er manipuleret

Faktatjek 18. mar 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Zelenskyj Deepfake 
  • I en video opfordrer Volodymyr Zelenskyj ukrainske soldater til at overgive sig

     

  • Klippet blev sendt på ukrainsk TV, og derefter løb videoen som en steppebrand på sociale medier

  • Men videoen er manipuleret. Det er en såkaldt deepfake, der får det til at se ud som om, at den ukrainske præsident siger noget, han aldrig har sagt

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrede onsdag i en video ukrainerne til at lægge deres våben og overgive sig.

Klippet blev kortvarigt sendt på den ukrainske tv-kanal Ukraine 24 og blev derefter delt på sociale medier. Et opslag med videoen på Twitter er blevet set over 120.000 gange.

Men kigger man godt efter, begynder videoen at se en smule mistænkelig ud. Volodymyr Zelenskyjs ansigt bevæger sig på en besynderlig måde, og hans stemme lyder ikke, som den plejer. 

Og det er der en god grund til. Den ukrainske tv-kanal var nemlig blevet udsat for et hackerangreb, og videoen, de uforvarende sendte, var falsk. Det var en såkaldt deepfake, der får det til at se ud, som om Ukraines præsident sagde noget, han slet ikke har sagt.

Forudsagde manipuleret video

Allerede den 2. marts advarede det ukrainske Center for Strategisk Kommunikation og Informationssikkerhed om manipulerede videoer, der har til formål at skabe panik. De nævner, at det eksempelvis kunne være en video, hvor Volodymyr Zelenskyj fortæller, at Ukraine overgiver sig.  

Der gik kun to uger, før den forudsigelse viste sig at holde stik. 

I den manipulerede video siger Volodymyr Zelenskyj, at han vil give løsrivelsesregionen Donbass i Østukraine tilbage til Rusland. Samtidig opfordrer han ukrainerne til at overgive sig og vende hjem til deres familier. 

“Det kan ikke betale sig at dø i den her krig,” siger han (ikke) i den manipulerede video. 

Onsdag opfordrede den Volodomyr Zelenskyj ukrainerne til at lægge deres våben og overgive sig. Men der var tale om en såkaldt deepfake.Videoen blev både vist på Ukraine 24’s tv-kanal og på deres hjemmeside. Mediet har senere i en erklæring meddelt, at de blev angrebet af “fjendtlige hackere,” og at videoen med Volodymyr Zelenskyjs kapitulation er “fake”. 

Videoen er lavet ved hjælp af en ny type videomanipulation kaldet deepfake. Ved hjælp af kunstig intelligens kan man for eksempel redigere en persons ansigt ind på en anden krop og lægge ord i munden på vedkommende, som han eller hun aldrig har sagt. 

“Uoverbevisende” deepfake

Det er ikke første gang, at deepfakes er blevet brugt i konflikten mellem Ukraine og Rusland. En video fra den 21. februar i år, som er begyndt at cirkulere på sociale medier igen, viser Vladimir Putin erklære, at “vi har formået at slutte fred med Ukraine”. Men også den video er fabrikeret. 

Og deepfakes kan fremstå meget virkelighedstro. Det var dog ikke tilfældet med den manipulerede video af Volodymyr Zelenskyj ifølge flere brugere på sociale medier. En bruger kalder videoen “uoverbevisende”, mens andre pointerer det mistænkelige ved både hans accent, der lyder anderledes, end den plejer, og pixeleringen omkring hans hoved. 

Videoen fik da også kun lov til at cirkulere kort tid på sociale medier, før Volodymyr Zelenskyj reagerede. I en video på Instagram kalder han det manipulerede klip for “en barnlig provokation,” og råder i stedet de russiske soldater til at lægge deres våben og tage hjem.

I en erklæring gjorde Facebooks chef for sikkerhedspolitik det klart, at de har fjernet videoen. Det sociale medie har siden præsidentvalget i USA i 2020 udelukket deepfakes, hvis de er vildledende. Twitter har valgt at tillade videoen, så længe det tydeligt angives, at videoen er blevet afsløret som fabrikeret. 

Det vides endnu ikke, hvem der står bag hackerangrebet og den manipulerede video.

Opdateret 19. dec 2022