Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kan du spotte en deepfake?

Undervisning 11. okt 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Kunstig intelligens og en stemmeskuespiller har gjort det muligt at lave en meget realistisk video af tidligere præsident Richard Nixon. Foto: In Event of Moon Disaster/Janine Liberty (MIT)

Ville du kunne regne ud, om en video er blevet manipuleret? Ny læringsvideo viser bag om scenen.

Af Maria Salomonsen

Den danske journalist Magnus Bjerg Mortensen har vundet en Emmy for en video produceret med deepfake-teknologi. 

’In Event of Moon Disaster’, eller I tilfælde af katastrofe på månen på dansk, er en kortfilm på cirka seks minutter, der behandler, hvad der ville være sket, hvis månelandingen i 1969 var gået galt, og astronauterne måtte blive på månen til den visse død. 

Videoen er lavet med det formål at teste seerens evne til at opdage, om den er manipuleret.

Til at udarbejde videoen brugte Magnus Bjerg Mortensen måneder med kunstig intelligens og en stemmeskuespiller til at manipulere både billeder og lyd i videoen, og det kan altså bruges til for eksempel at få en amerikansk præsident til at sige noget, han aldrig har sagt.

Mulighederne med kunstig intelligens

Magnus Bjerg Mortensen blev inspireret til at lave ‘In Event of Moon Disaster’-videoen under et fellow-ophold på Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Der fik han øjnene op for, hvor hurtigt kunstig intelligens og maskinlæring udvikler sig. 

“De teknologier bringer mange nye muligheder med sig, og nogle af de muligheder kræver grundig, etisk overvejelse,” fortæller han til fagbladet Journalisten.

”Vi tænkte, at det ville være spændende at bruge 50-året for månelandingen og lade Nixon holde den tale, som han aldrig fik lov til. Bruge dét som en anledning til at starte en diskussion om, hvad den her teknologi kan bruges til,” siger Magnus Bjerg Mortensen.

Hvor deep fake-teknologien indtil nu ofte har været brugt til digitale sexkrænkelser, hvor kvinder er blevet manipuleret ind i pornofilm, ønsker Magnus Bjerg Mortensen at sætte fokus på det gode, teknologien kan bruges til.

“En af tankerne bag er, at det skal være nemt at lave den samme video på 20 forskellige sprog med den samme person. Så det bliver muligt for en direktør i en virksomhed med ansatte i 30 forskellige lande at holde den samme tale på 30 forskellige sprog,” forklarer han til Journalisten.

Videoen kan ses på en hjemmeside, som holdet bag har lavet særligt til formålet. Når man har set den, kan man svare på, hvilke dele af videoen der var ægte, og hvilke var falske. 

Efter spørgsmålene er der på hjemmesiden en lille vidensbank, hvor man kan lære mere om kunstig intelligens, deep fakes, misinformation, og konspirationsteorier om månelandingen. Videoen og materialet er på engelsk.

Videoen har også været udstillet på verdens største dokumentarfestival IDFA, som finder sted i Amsterdam.