Se billederne: I Nordgaza ligger byen Beit Hanoun i ruiner

Artikel 29. feb 2024  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Abaca/Ritzau Scanpix. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch

Gaza i billeder

Byen Beit Hanoun, der ligger i det nordlige Gaza blot to kilometer fra grænsen til Israel, er efterladt med nogle af de største ødelæggelser i hele Gazastriben.

Den 27. oktober begyndte kampene i byen for alvor, da Hamas’ militære afdeling fortalte, at de var i direkte kamp mod israelske styrker i Beit Hanoun. Og den 8. november kunne det franske medie Le Monde berette - efter at have haft adgang til Gaza i to timer - at “Beit Hanoun ikke længere eksisterer.” 

Og satellitbilleder fra før og efter kampene i byen, som TjekDet har set nærmere på, tegner samme billede. 

Vi har udvalgt tre områder i Beit Hanoun, hvor det har været muligt at koble ødelæggelserne til billeder og videoer på sociale medier. 

Det første billede, hvor du kan bruge slideren til at se forskellen mellem 5. juni 2023 og 30. november 2023, er af den nordøstlige del af Beit Hanoun.

Som man kan se på satellitbilledet fra 30. november, så er stort set alle bygningerne i det udvalgte område ødelagte, og mange af dem øverst i billedet er helt jævnet med jorden. 

På kortet nedenfor kan du ved at trykke på de forskellige punkter få et bedre indtryk af, hvordan ødelæggelserne ser ud fra landjorden. Det er især tydeligt på billedet ved punkt 1.

Ved punkt 2, 3 og 5 ser vi videoer af israelske soldater bevæge sig rundt i området, både midt i kampe og efterfølgende. Punkterne 4, 6 og 7 er alle videoer af enten bombninger eller sprængninger ved de markerede lokationer.

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

På det næste før/efter-billede ser vi et område i den nordlige del af Beit Hanoun, hvor stort set alle bygninger er ødelagte eller helt jævnet.

I bunden af billedet har vi markeret en FN-skole, og det en af grundene til, at vi har udvalgt netop det område. Ifølge det israelske militær, IDF, er det nemlig et af de steder i Beit Hanoun, som Hamas har opereret fra. Den påstand er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Ved at trykke på punkt 9 på billedet nedenfor kan du se en video, der ifølge IDF viser Hamas-soldater befinde sig på skolen og skyde derfra mod israelske soldater. I slutningen ser man en israelsk bombe ramme skolen.

Ved punkt 8 i toppen af billedet kan du se en video fra 19. november af sprængningen af et boligområde, der ser ud til at være godt bombet i forvejen. 

 

Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Det tredje slide, vi har lavet med før/efter-billeder fra Beit Hanoun, er fra boligområdet Al Nada Towers i den nordvestlige del af byen, som i sin tid blev bygget af den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO til at huse palæstinensere, der vendte retur efter en periode i eksil.

På satellitbilledet fra 30. november kan man se, at mange huse omkring Al Nada Towers er ødelagte

Det er lidt sværere at se, hvor ødelagt Al Nada Towers egentlig er. Men vi har fundet og verificeret lokationen af en video på det sociale medie X fra 15. oktober 2023, der viser et bombardement lige ved Al Nada Towers. Det er punkt 10 på kortet nedenfor.

 

Bemærk, at billedet er roteret. Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.

Opdateret 2. apr 2024

Vil du vide mere?