Massegrave i Gaza kan ses fra satellit
Det er ikke kun bygninger i ruiner og bombekratere, der er kommet til syne i Gazastriben efter flere måneders krig, når vi sammenligner satellitbilleder fra før og efter 7. oktober 2023 i vores projekt Gaza i billeder, hvor vi også verificerer videoer fra jorden.
Luftbilleder af det sydlige Gaza afslører, hvordan også begravelsen af de mange døde palæstinensere har sat spor i landskabet. Massegravene er så store, at vi har kunnet identificere dem på satellitbilleder.
Vi spoler først tiden tilbage til den 26. december 2023, hvor en lastvogn fyldt med omkring 80 uidentificerede afdøde palæstinensere i blå ligklæder kørte til udkanten af grænsebyen Rafah i det sydligste Gaza.
Lastvognen havde været i Israel, så myndighederne kunne tjekke, om der var israelske gidsler blandt de døde. Men ligene, som israelerne havde opsamlet i Nordgaza, var nu vendt tilbage efter at have krydset grænseovergangen Kerem Shalom fra Israel ind i det sydligste Gaza.
Ved et goldt jordstykke i udkanten af Rafah blev de blå ligposer modtaget af mænd iført mundbind og lyse plastikforklæder. I videooptagelser fra stedet ser man dem tage billeder af nogle af ligene. Formentlig i håbet om at kunne identificere dem senere, men det ved vi ikke med sikkerhed.
Derefter blev de blå ligposer ved hjælp af en gravko båret ned i en godt to meter bred massegrav, hvor de blev placeret side om side.
Det hele foregår i den østlige del af Rafah, uden for tæt bebyggelse. Massegraven blev nemlig etableret i udkanten af byen, for ifølge læge Marwan al-Hams, som er direktør på Martyr Mohammed Yusuf al-Najjar Hospital i Rafah, kunne de ikke åbne beholderen med lig “et sted, hvor der bor mennesker.”
Videoer og billeder fra landjorden viser disse scener. Og resultatet kan man altså se fra luften. Det viser vores analyse af opdaterede satellitbilleder fra området, der også afslører, at flere massegrave er kommet til senere.
Nedenfor har vi lavet et galleri med fire billeder af samme område i en periode på tre måneder. Af billederne fremgår, hvordan landskabet har ændret sig det sted, hvor de omkring 80 lig blev begravet.
Det første satellitbillede er fra den 23. november 2023, altså før der var meldinger om en massegrav i Rafah. Vi har markeret det golde jordstykke, man skal bide mærke i ved næste billede, der er taget den 31. december 2023.
Foto: Image © Planet Labs PBC. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.
På det billede kan man nu se en rende i jorden til venstre i billedet. Ved at geolokalisere videoer og billeder af ligene, der bliver placeret i massegraven, kan vi med sikkerhed sige, at renden på billedet er massegraven, som nu er blevet dækket til med jord.
Trykker man videre, kan man på et satellitbillede fra 14. januar 2024 se, at der er kommet flere render til. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at det også er massegrave, for vi har ikke fundet videoer eller billeder af det, der kan verificeres.
Det kan vi til gengæld ved en ekstra rende, som er kommet til på næste satellitbillede, der er taget den 14. februar. Det er renden i jorden yderst til højre. Den 30. januar 2024 var der nemlig på ny meldinger om uidentificerede døde palæstinensere, der ankom i blå ligklæder fra Israel til en massegrav i Rafah.
På billedet nedenfor har vi markeret de steder på satellitbilledet, hvor videoerne af massegravene, vi har analyseret, er blevet optaget. Punkt 1 er ved den første massegrav, og ved at trykke på linket kan man se en video fra 26. december 2023, delt den 31. december af AP på YouTube, af de blå ligposer, der ankommer og bliver lagt i massegraven.
Punkt 2 og 3 markerer massegraven fra den 30. januar. Begge videoer har vi geolokaliseret. De blev delt på Instagram af to forskellige palæstinensiske journalister den 30. januar.
I videoen ved punkt 2 ser man både de blå ligposer ankomme og massegraven blive fyldt op. Til sidst bliver de dækket til med jord.
Journalisten i videoen ved punkt 3, Ahmed Sahmoud, forklarer, at de har modtaget ligene fra Israel, men at de ikke ved, hvor israelerne har dem fra. Han siger også, at ligene er svære at identificere, men det forsøger man at gøre, inden man graver dem ned