Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Amerikansk guvernør siger rigtignok, at flere vaccinerede dør. Men det er ikke vaccinerne, der tager livet af dem

Faktatjek 16. sep 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Jim Justice fra Det Republikanske Parti er guvernør i delstaten West Virginia. Foto: Wikimedia Commons
  • Den amerikanske delstat West Virginia har oplevet en stigning i dødsfald blandt vaccinerede. Sådan siger delstatens guvernør Jim Justice i et videoklip fra et pressemøde, der deles på sociale medier

  • Dermed fortæller guvernøren ”sandheden” om, hvor farlige coronavaccinerne er, lyder det fra brugere på sociale medier. De mener, vaccinerne er skyld i dødsfaldene

  • Men der er ikke tale om dødsfald forårsaget af vacciner. Derimod er der tale om coronarelaterede dødsfald

  • Delstaten kæmper med et større coronaudbrud. Og selvom et stigende antal færdigvaccinerede bliver smittet og dør, står det endnu værre til for dem, der ikke har fået det sidste stik

  • Faktisk bruger Jim Justice stigningen i dødsfald som argument for, at færdigvaccinerede skal have endnu et stik mod coronavirus

Over otte uger har den amerikanske delstat West Virginia oplevet en 25 procents stigning i dødsfald og 21 procents stigning i hospitalsindlæggelser blandt færdigvaccinerede. Desuden er 26 procent flere færdigvaccinerede testet positiv for coronavirus.

Det siger delstatens guvernør Jim Justice i et videoklip, der bliver delt i stor stil på sociale medier. Blandt andet er klippet delt af War Room, som hører under den konspirationsteoretiske og højreekstreme medieplatform InfoWars.

I opslagene på sociale medier lyder det blandt andet, at guvernøren fortæller den nøgne ”sandhed” om, at vaccinerne er farlige og endda fatale.

Klippet stammer fra et pressemøde, som guvernøren afholdt 23. august.

Men Jim Justice taler ikke om, at færdigvaccinerede bliver indlagte og dør som følge af vaccination mod covid-19.

Stigningen i indlæggelser og dødsfald i West Virginia skyldes, at delstaten kæmper med et større udbrud af coronavirus. Og selvom flere færdigvaccinerede end tidligere bliver smittede og dør, står det endnu værre til for dem, der ikke er færdigvaccinerede.

Guvernørens pressemøde handlede i virkeligheden om, at han vil have stukket flere vaccinenåle i armene på delstatens indbyggere.

Tjekdet
Personen bag dette facebookopslag konkluderer på baggrund af tallene i videoen, at man bør holde sig langt væk fra covid-19-vaccinerne. Men de stigende dødstal i West Virginia skyldes et stort smitteudbrud, som rammer både vaccinerede og uvaccinerede - dog særligt uvaccinerede. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Dødsfald skyldes coronaudbrud

TjekDet har ikke kunnet få svar på, hvordan guvernøren har regnet sig frem til de procentsatser, han fremsætter på pressemødet.

Der er dog ingen tvivl om, at delstaten på det seneste har oplevet en stigning i coronarelaterede hospitalsindlæggelser og dødsfald blandt færdigvaccinerede.

Og det er ikke kun de vaccinerede borgere i West Virginia, der er ramt. Siden midten af juli har delstaten oplevet et større smitteudbrud med coronavirus.

15. juli registrerede delstaten 66 nye smittede. Den 23. august, da guvernør Jim Justice talte foran pressen, var tallet 855. Det viser overvågningsdata fra West Virginias sundhedsdepartement (DHHR). Tallene er opgjort som gennemsnit af coronatilfælde på den pågældende dag og de forudgående seks dage. 

I samme periode er antallet af coronarelaterede dødsfald steget fra 1,28 i gennemsnit over syv dage til 5,14. Færdigvaccinerede udgjorde af disse henholdsvis 0,14 og 1,14 dødsfald.

Coronasmitte blandt færdigvaccinerede er forventet, da ingen vacciner er 100 procent effektive i forhold til at forhindre smitte, skriver DHHR i en mail. 

Artiklen fortsætter under grafikken

 

Siden delstaten begyndte at vaccinere sine borgere 14. december sidste år, har færdigvaccinerede udgjort 5,5 procent af de bekræftede smittetilfælde i delstaten og 4,6 procent af de coronarelaterede dødsfald. Vaccinerede udgør lige nu 15 procent af de indlagte med corona. 

Samlet set har delstaten oplevet 8.057 bekræftede smittetilfælde blandt fuldt vaccinerede. Det svarer til, at 0,87 procent af de fuldt vaccinerede har fået konstateret covid-19. Desuden har der været 94 coronarelaterede dødsfald blandt de fuldt vaccinerede i delstaten. Det svarer til, at 0,01 procent af de fuldt vaccinerede er døde af corona.

West Virginia er blandt de stater i USA, der har lavest vaccinedækning. 46 procent af delstatens indbyggere over 12 år er færdigvaccinerede.

Taler for flere stik

Jim Justice har flere gange udtrykt ønske om, at flere skal lægge arm til et stik med en coronavaccine. Så sent som 10. september opfordrede guvernøren delstatens borgere til at blive vaccineret.

På pressemødet 23. august fremhævede han stigningen i smittetilfælde og dødsfald blandt vaccinerede for at understrege vigtigheden af, at planerne for at give et ekstra stik til vaccinerede bliver udrullet hurtigere end først planlagt.

Joe Bidens regering har planlagt, at man otte måneder efter at være blevet fuldt vaccineret kan få tilbudt endnu et vaccineskud - et såkaldt booster shot. Efter planen bliver det udrullet i slutningen af september. Men i West Virginia forsøger man at få det til at ske før og allerede 6 måneder efter færdigvaccination, så man kan beskytte den ældre og sårbare del af befolkningen endnu bedre.

Det fremgår af pressemødet, der kan findes i sin fulde længde her.  

En pressemeddelelse, udsendt fra guvernørens kontor om pressemødet, bærer da også overskriften: ”Guvernør Justice skubber fortsat på for hurtigere godkendelse af ekstra vaccinedosis til de mest udsatte borgere i West Virginia.”

Opdateret 1. nov 2021