Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vaak Signe, Mårdena og ?vid: Vaccinekritikere bruger kodesprog for ikke at blive smidt på porten af de sociale medier

Indsigt 6. sep 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
  • Vaccinekritikere benytter sig af kodesprog, når de skriver om coronavirus og -vacciner på sociale medier

  • Målet er at gøre det sværere for algoritmerne at ‘fange’ dem, så deres budskaber ikke bliver fjernet eller blokeret - og så vaccinekritikerne ikke får slettet deres profiler fra platformene 

  • Kodesproget varierer fra alternative stavemåder af ‘vaccine’ til mere billedlige betegnelser af vaccinerede som 'svømmere' og vaccination som 'indmeldelse i svømmeklub'

  • Det lader til, at tendensen er tiltagende, lyder det fra forsker

Under coronapandemien har flere sociale medier skærpet deres retningslinjer for, hvad man må - og særligt ikke må - skrive om covid-19 og vacciner på deres platforme.

Eksempelvis meddelte Facebook den 8. februar, at de vil “tage aggressiv handling mod misinformation om covid-19 og vacciner”. 

Her udvidede Facebook sin liste over påstande, der ikke længere vil blive tolereret på platformen. Og grupper, sider og profiler, der gentagne gange deler disse påstande om covid-19 og coronavacciner, vil blive fjernet fra platformen, lød det.

Den slags skærpelser har fået danske vaccinemodstandere til at gøre kreative krumspring, når de skriver om coronavirus og vacciner for at undslå sig karantæne fra platformene.

Gemmeleg med algoritmer

Særligt populært er det at bytte c’erne i vacciner ud med parenteser, va((ine, eller andre bogstaver: vakkzine, vagsine, vaxsvine.  

De alternative stavemåder er ofte efterfulgt af bemærkninger som “stavet forkert men er grundet censur”, “bevidst stavet kreativt”, “stavet forkert bevidst”, “stavet forkert så det ikke bliver sorteret væk fra Facebook på grund af censur” eller “stavet forkert på grund af facebook-politi”.

Det bliver nærmest et spil for vaccinekritikere at finde ud af, hvordan de kan undgå, at deres opslag bliver fanget af Facebooks moderatorer, lyder det fra Mette Bengtsson, der er lektor i retorik ved Københavns Universitet. 

Hun er del af et forskningsprojekt, der i løbet af coronaepidemien har overvåget indholdet i udvalgte corona- og vaccineskeptiske facebookgrupper. 

“Det er vores klare indtryk, at de her forsøg på at undvige Facebooks algoritme for at undgå at blive udelukket fra platformen er tiltagende,” siger hun.

I forbindelse med forskningsprojektet har forskerne interviewet flere af medlemmerne i de vaccinekritiske grupper.

“De beskriver, hvordan de undgår at bruge ord som fascist og nazist for ikke at blive ‘fanget’. Nu skriver de så ‘vaxx’ med ‘xx’, men det er samme princip: Man ved, man er oppe mod en algoritme, der søger efter bestemte nøgleord, og så forsøger man at snyde den,” forklarer Mette Bengtsson. 

Udover at udbytte c’erne i vaccine findes der også eksempler på, at ord omdannes til, hvad der kunne ligne navne, såsom Vaak Signe og Asger Zenebra for henholdsvis vaccine og vaccineproducenten AstraZeneca. 

Endvidere bliver Pfizer til ‘Faiser’ og Moderna til ‘Mårdena’. 

Og dem med forkærlighed for rebusser kan måske have fornøjelse af covid stavet med en ko-emoji efterfulgt af ‘vid’. 

TjekDet har herunder lavet en liste med flere eksempler, vi er faldet over.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Også over there

Det er ikke kun i Danmark, at corona- og vaccineskeptikere udviser stor hittepåsomhed på sociale medier, når de fabulerer kritiske opslag. Det samme ser man i USA, beretter det amerikanske medie NBC News. 

På Instagram bliver vaccinerede for eksempel kaldt ‘svømmere’, mens det at blive vaccineret betegnes som at ‘melde sig ind i en svømmeklub’.

Vaccineproducenten Pfizer kaldes ‘pizza’ eller ‘pizzakongen’, mens vaccineproducenten Moderna kaldes ‘Moana’. At ‘danse’ og ‘drikke øl’ er ligeledes kodesprog for at blive vaccineret.

Også når det kommer til at navngive facebookgrupper, tyer vaccinemodstandere til kodesprog. NBC News har fundet eksempler på, at vaccinekritiske facebookgrupper har ændret navn til ‘Dansefest’ eller ‘Middagsselskab’ for at maskere gruppens formål.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Glimmer fra dansere giver udslæt

I en af grupperne skriver en bruger blandt andet, at hendes mand blev syg efter at have overnattet hos nogle ‘dansere’ under en rejse på tværs af landet. Disse såkaldte dansere er altså folk, der er blevet vaccineret. 

“Han tror, at glimmeret fra de dansende har fået hans udslæt til at blusse op,” skriver facebookbrugeren om sin mand.

‘Glimmeret’ skulle her henvise til vaccine-shedding, der er en populær teori blandt vaccineskeptikere, hvor man tror, at vaccinerede personer kan “smitte” uvaccinerede med vaccine-bivirkninger, sådan at de uvaccinerede bliver syge, får påvirket deres menstruationscyklusser eller lider af andre mén.

Om vaccinekritikerne lykkes med at gemme sig for algoritmerne, er tvivlsomt. Flere af de opslag, hvor TjekDet i første omgang har fundet eksempler på kodesprog, er sidenhen forsvundet fra platformen. Om de er fjernet af Facebook eller af brugerne selv ved vi ikke.

I en mail til TjekDet skriver Camilla Nordsted, der kommunikationsansvarlig for Facebook i Norden, at det er "en kompleks udfordring at bekæmpe misinformation om vacciner, der blandt andet bliver vanskeliggjort af det faktum, at der er nogle, som bevidst forsøger at omgå vores systemer."

"Vi arbejder tæt sammen med sundhedseksperter for at fastlægge retningslinjerne for, hvad der skal fjernes fra vores platforme, og bruger både teknologi og vores team af eksperter til at håndhæve dem," skriver hun.

Opdateret 8. sep 2021

Vil du vide mere?