Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Valgsatire deler valget op i to: Der er altså kun kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november uanset politisk ståsted

Faktatjek 14. nov 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Der er kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november. Men ifølge et satirisk kædebrev, skal du først stemme den 17. november, hvis du har tænkt dig at stemme rødt.  Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • Der er kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november, men hvis du vil stemme rødt, skal du først stemme den 17. november, lyder budskabet i populært kædebrev

  • Men skulle du ikke have fanget pointen, så er der tale om et satirisk indslag

  • Uanset din politiske orientering skal du afgive din stemme tirsdag den 16. november

  • Et andet tilsvarende kædebrev deles også på sociale medier. Her er budskabet dog vendt om, hvor 'de røde vælgere' skal stemme på den eneste og rigtige valgdato, mens de blå hævdes at skulle stemme dagen efter

På tirsdag den 16. november skal danskerne til stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalget for at beslutte, hvem der skal sidde på magten i landets kommunalbestyrelser og regionsråd.

Medmindre man altså tror på et kædebrev, der i øjeblikket deles lystigt på sociale medier. Her står der, at valget er blevet delt op i to for at mindske risikoen for coronasmitte ved valgurnerne.

“Det betyder, at alle, der stemmer på blå partier, skal stemme tirsdag den 16.11., mens de, som stemmer rødt, først skal afgive deres stemme onsdag den 17.11. Husk det nu!,” lyder det i kædebrevet.

Hvad står der i kædebrevet?

Vigtig info! På grund af coronasituationen og risikoen for mange mennesker samlet på en gang har man været nødt til at opdele valghandlingen.

 

Det betyder, at alle der stemmer på blå partier skal stemme tirsdag den 16.11., mens de, som stemmer rødt, først skal afgive deres stemme onsdag den 17.11.

 

Husk det nu!

Men der er altså tale om valg-satire.

Uanset hvilket parti du har tænkt dig at stemme på, skal du møde op hos det lokale valgsted på tirsdag den 16. november.

Det satiriske kædebrev deles i to forskellige versioner, sandsynligvis alt efter afsenderens politiske ståsted. I en anden version står der nemlig, at det er dem, der stemmer på de blå partier, der først skal troppe op den 17. november, hvor valget altså er afsluttet.

Ikke første gang

Det er efterhånden næsten blevet en tradition at sprede valg-satiriske opslag på sociale medier op til valg. I hvert fald blev samme satiriske opskrift fulgt i lignende opslag op til Folketingsvalget 5. juni 2019.

Dengang fik tilhængerne af de røde partier også forklaret, at de altså skulle vente med at sætte deres kryds til dagen efter valget.

Tjekdet
Her kan du se, hvordan det satiriske kædebrev, der florerede op til folketingsvalget i 2019, så ud. "Husk de nye valgregler" stod der. Heller ikke dengang skulle der afgives stemmer på to forskellige dage alt efter politisk overbevisning.

Til samme folketingsvalg florerede også en satirisk opfordring til de borgere, der havde tænkt sig at stemme på enten Nye Borgerlige eller Stram Kurs.

Hvis man var i tvivl om, hvilket af de to partier man skulle stemme på, blev man opfordret til at sætte kryds ved begge partier. Det ville give dobbelt så meget indflydelse lød det.

Og det er lige så forkert, som det er spøgefuldt. Satte du to krydser til folketingsvalget, havde krydsene ikke nogen indflydelse overhovedet. Det ville nemlig gøre stemmesedlen ugyldig.

Valgstederne åbner klokken 08.00 og lukker igen klokken 20.00, og det er altså tirsdag den 16. november.

 

Opdateret 14. nov 2021