Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det her er ikke Volodymyr Zelenskyj og hustru, der synger om uendelig kærlighed 

Faktatjek 23. mar 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Opslag i tusindvis verden over deler video med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj og hans hustru Olena Zelenska, der synger sangen Endless Love, som er skrevet af musikeren Lionel Richie. Men det er slet ikke det ukrainske præsidentpar, man ser i videoen. Foto: Video på YouTube
  • Mens vi venter på at krigen stopper i Ukraine, så lyt til præsidenten og han kone spille sammen

  • Sådan lyder budskabet i tusindvis af opslag på sociale medier verden over. Bare et af de danske opslag er blevet delt 6.000 gange

  • Opslagene henviser til en video, der angiveligt viser, den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj og hans hustru Olena Zelenska synge sangen "Endless Love", der er skrevet af den amerikanske musiker Lionel Richie

  • Det er dog slet ikke præsidentparret, man ser i videoen, men derimod to sangere fra henholdsvis Storbritannien og USA

Skrevet af: Thomas Hedin

En video med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj og hans hustru Olena Zelenska, der sammen synger en sang af Lionel Richie, deles igen og igen verden over.

I tusindvis af opslag hyldes de to for deres optræden med sangen Endless Love. Bare et enkelt dansk opslag har fået over 6.000 delinger.

Men det er slet ikke præsidenten og Ukraines førstedame, man ser i videoen"Mens vi venter på at krigen stopper i Ukraine, så lyt til præsidenten og hans kone spille sammen," står der i et af de danske opslag med videoen.

I andre opslag hævdes det, at sangen, der oprindelig blev sunget af Diana Ross og Lionel Richie, blev indspillet af præsidentparret, før Volodymyr Zelenskyj gik ind i politik og blev Ukraines præsident i 2019.

Videoen er dog først delt på YouTube den 20. februar i år - fire dage før den russiske invasion af Ukraine.

Og i virkeligheden er det bandet Boyce Avenues forsanger Alejandro Manzano i duet med den britiske musiker Connie Talbot, man ser og hører. 


Det er ikke så mærkeligt, at mange forveksler de to sangere med ukraines præsident og hustru. De to mænd og to kvinder kan umiddelbart godt ligne hinanden.

Selvom de mange opslag med videoen deles med henvisning til den verserende krig, indeholder sangen ikke referencer til hverken Ukraine eller Rusland.

Volodymyr Zelenskyj er oprindelig uddannet jurist, men lagde en helt anden karrierevej som komiker og skuespiller. Blandt andet spillede han i en periode rollen som præsident i en ukrainsk tv-serie.

Nytårsaftensdag den 31. december 2018 annoncerede han på tv, at han stillede op til præsidentembedet som Ukraines næste præsident. Det skete kun fire måneder, før valget skulle finde sted i maj 2019. Med over 70 procent af stemmerne vandt han valget. 

Opdateret 19. dec 2022

Vil du vide mere?