Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Disse to anklages for at være skuespillere i Gaza, men forklaringen bag er en helt anden

Faktatjek 22. nov 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
I to forskellige danske facebookopslag påstås det, at billeder viser kriseskuespillere fra Gaza. På det ene billede kan man angiveligt se en død person sidde oprejst og betjene sin telefon, mens det andet billede tilsyneladende viser en "Hamas-kriger" i en hospitalsseng. Men billederne er flere år gamle og stammer slet ikke fra Gaza. Foto: Skærmbilleder fra Facebook
  • Billeder og videoer fra krigen mellem Hamas og Israel har fyldt de sociale medier siden 7. oktober

  • Nogle billeder og videoer er troværdige og autentiske, mens andre udgiver sig for at vise noget helt andet, end de reelt viser

  • I øjeblikket kan man se to danske facebookopslag, hvor der i det ene påstås, at man kan se et lig betjene en telefon

  • I det andet opslag kan man angiveligt se en Hamas-kriger i en hospitalsseng med medicinske apparater, der er helt forkert placeret

  • Men billederne stammer ikke fra Gaza og har som minimum floreret på internettet siden sidste år

Siden den 7. oktober, hvor krigen mellem Hamas og Israel brød ud, har der floreret mange billeder og videoer, der har dokumenteret krigens rædsler. 

Selvom meget af det grafiske materiale rent faktisk beviser civile tab, kan man også finde mange eksempler på billeder og videoer, der påstås at vise det ene eller det andet, men som i virkeligheden viser noget helt tredje. 

Og i to forskellige, danske facebookopslag, som tilsammen har knap 1.000 delinger, kan man angiveligt se nogle spøjse scener fra Gaza.

I det ene opslag kan man for eksempel læse, at det lige nu er miraklernes tid i Gaza, for man kan angiveligt se en død person i en ligpose, der er i stand til at tjekke sin telefon. Og i det andet facebookopslag med et tilhørende billede beskyldes en “Hamas-kriger” for at være god til rollespil, fordi han ligger i en hospitalsseng med en pulsmåler på næsen og adskillige andre apparater helt forkert placeret.

Men billederne i facebookopslagene er ikke eksempler på skuespillere i Gaza, der spiller døde eller sårede.

Billederne stammer nemlig fra helt andre verdensdele og er slet ikke fra 2023.

En kreativ mor

I det ene danske facebookopslag ser man en person sidde oprejst i en ligpose med en telefon i hånden. Angiveligt befinder personen sig i Gaza. 

Men en omvendt billedsøgning viser, at billedet stammer fra et helt andet sted i verden.

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook

I en artikel fra 29. oktober 2022 har mediet siamnews.com nemlig brugt samme billede. I artiklen er der to billeder af udklædte børn - og den ene er personen fra billedet i facebookopslaget i den hvide ligpose. 

Der står også i artiklen, at det er den thailandske facebookbruger Surattana Sawadkit, der først har delt billedet på sociale medier. Hun delte også billedet den 29. oktober 2022.

Og ganske rigtigt kan man finde det helt samme billede på hendes facebookprofil, hvor hun ville vise, hvordan hun havde klædt sine to børn ud til Halloween. Hendes opslag har fået flere end 21.000 delinger.

Stammer fra malaysisk tv-serie

På billedet af den påståede “Hamas-kriger” påpeger brugeren bag opslaget, at der sidder en pulsmåler på næsen, en iltmaske på øret og sensorer til at måle hjerterytmen på kinderne. 

Apparaterne er altså helt forkert placeret, og derfor må billedet være skuespil, må man forstå af opslaget. 

Men en omvendt billedsøgning viser, at hverken billedet eller personen på billedet har noget som helst med Hamas at gøre. Det er dog rigtignok skuespil - bare i en helt anden kontekst. 

Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook

I vores billedsøgning dukker der nemlig flere eksempler op af det samme billede, der dog er beskåret anderledes, end det er i facebookopslaget. Og på de billeder kan man oppe i højre hjørne læse, at der står ‘astro WARNA’, som er et malaysisk tv-netværk, der blandt andet sender lokale og internationale komedieserier. 

Billedet dukker tidligst op i 2019 i en tråd på det sociale medie Reddit, hvor flere læsere giver kontekst til billedet i kommentarsporet. For eksempel skriver en bruger 19. juni 2019, at billedet stammer fra en malaysisk komedieserie, som laver sjov med sæbeopera-genren, fordi de for eksempel ikke søger råd hos lægefaglige, inden de laver scener fra hospitalssengen. 

Også den svenske youtuber PewDiePie har moret sig over billedet, da han i december 2019 delte en video på YouTube, hvor billedet af manden med forkert placerede apparater også fremgår. 

Dermed kan billedet altså umuligt stamme fra krigen mellem Hamas og Israel eller have noget med konflikten at gøre.

TjekDet har rakt ud til begge de personer, der står bag de to facebookopslag, men ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelse.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 17. jan 2024