Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gamle vælgertal puster til mistanke om valgsvindel i Wisconsin

Faktatjek 5. nov 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
I flere opslag på sociale medier beskyldes staten Wisconsin for valgsvindel i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg. Men opslagene bruger et forkert tal, der er flere år gammelt. Foto: Scott Olson/AFP/Ritzau Scanpix
  • Wisconsin melder om 101 procent valgdeltagelse, lyder det i flere opslag på sociale medier, der beskylder den amerikanske delstat for valgsvindel

  • Der er nemlig blevet afgivet flere stemmer, end der er vælgere, påstår personerne bag opslagene

  • Men antallet af vælgere, der gengives, er fra 2018 og passer ikke med det aktuelle tal

Det amerikanske præsidentvalg løb af stablen den 3. november 2020, og det viste sig at være en mere dramatisk affære.

Det skyldes ikke mindst, at den siddende præsident, Donald Trump, hurtigt var ude med anklager om valgsvindel og stemmesnyd. Og de anklager har givet genlyd på sociale medier, hvor flere brugere ytrer lignende påstande.

“WISCONSIN MELDER OM 101% VALGDELTAGELSE!”

Sådan lyder det flere steder på sociale medier - både i dansk kontekst og i flere amerikanske opslag på både Facebook, Instagram og Twitter.

Ifølge opslagene er 3.170.206 stemmer blevet optalt i staten Wisconsin, mens antallet af registrerede vælgere kun summer op til 3.129.000 - altså omkring 40.000 færre, end antallet af stemmer, der er blevet afgivet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Voter Fraud Doesn’t Exist”... ???

Et opslag delt af AmericanWaffle (@americanwaffle.co) den

Og er der blevet svindlet med stemmerne i Wisconsin, kan det være ganske afgørende for valgets udfald. For delstaten er en af de vigtige svingstater, der i mange tilfælde ender med at være tungen på vægtskålen for landsresultatet.

Men tallene i opslagene beviser ikke, at der er foregået valgsvindel i Wisconsin. De kan nemlig slet ikke sammenlignes.

Tal stammer fra 2018

Tallet for antallet af vælgere stammer fra 2018. Den 1. november 2020 havde Wisconsin rent faktisk 3.684.726 registrerede vælgere og altså ikke 3.129.000, som det påstås i opslagene.

Det to år gamle vælgertal er tilsyneladende hentet på hjemmesiden World Population Review, der er specialiseret i befolkningsstatistikker. I amerikanske versioner af opslaget linkes der også til hjemmesiden som kilde.

En arkiveret version af hjemmesiden fra den 4. november 2020, viser, at Wisconsin har 3.129.000 registrerede vælgere i 2020. Som kilde linker World Population Review til United States Census Bureau, der forestår folketællinger, og klikker man sig den vej, står det nu klart, at tallet stammer fra en 2018-opgørelse.

Tallet på World Population Review er senere blevet rettet til det aktuelle tal.

Antallet af optalte stemmer i Wisconsin overstiger således ikke antallet af registrerede vælgere, som opslagene på sociale medier påstår.

Mulighed for registrering på valgdagen

I flere amerikanske stater er der mulighed for først at registrere sig som vælger på selve valgdagen. Wisconsin er en af de stater, hvor det er tilfældet, og antallet af registrerede vælgere kan således ændre sig markant helt frem til selve valgdagen.

Det har fået Wisconsin Election Commission, som står for at afvikle valget i staten, til at advare om, at forkerte tal kunne florere på nettet i forbindelse med valget og fremhæve, at flere hundrede tusinde typisk først registrerer sig som vælgere på valgdagen.

Derfor er det sandsynligt, at der er endnu flere registrerede vælgere i Wisconsin i 2020, end de aktuelle statistikker viser.

Opdateret 21. dec 2020