Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

To mænd filmer dansk hospital for at afsløre “coronaløgn”. Men de befinder sig på den forkerte afdeling

Faktatjek 7. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
To mænd havde sat sig for at besøge Hvidovre Hospital og undersøge, om der virkelig er så travlt med coronapatienter, som det forlyder i de danske medier. De filmede blandt andet på ambulatorie-etagen, der er lukket om aftenen.   Foto: Bjarke Ørsted/Hvidovre Hospital
  • Optagelser fra Hvidovre Hospital skulle bevise, at coronapandemien er rent fup.

  • De to mænd bag optagelserne møder nemlig tomme gange og ledige senge, mens de filmer på hospitalet ved aftenstid.

  • Men videoerne er filmet i hospitalets ambulatorium, hvor patienter kommer til undersøgelser i dagtimerne, siger hospitalsdirektør.

  • Videoerne fra Hvidovre Hospital minder om andre tilfælde fra andre steder i verden, hvor personer filmer tomme hospitalsgange og spreder videoerne som misinformation på sociale medier.

På sociale medier florerer nu videoer, der angiveligt beviser, at fortællingen om det belastede danske sundhedsvæsen er ren fup.

To mænd går rundt på Hvidovre Hospital og filmer, men de finder ikke det høje antal coronapatienter eller det pressede sundhedspersonale, de havde forventet.

“Der er fuldstændig tomt. De har lige meldt ud på pressemødet, at der ikke er nogen sengepladser, og at personalet løber stærkt. Der er helt dødt. Og de mangler sengepladser? Hvad med alle de senge, der står herovre?” siger en af mændene i videoen.

De havde sammen sat sig for at besøge Hvidovre Hospital og undersøge, om der virkelig er så travlt med coronapatienter, som det forlyder i de danske medier.

Videobidderne er lagt online tirsdag aften. Torsdag midt dagen var de allerede delt over 500 gange på Facebook. Siden er videoerne taget ned fra det sociale medie.

Men hospitalets direktør, Birgitte Rav Degenkolv, oplyser, at mændene er gået det forkerte sted hen, hvis de vil se coronapatienter.

“De er gået ind på ambulatorie-etagen, hvor der om aftenen er stille, fordi vi har lukket meget aktivitet ned. De har så filmet de tomme gange og nogle rene senge, der står parat til at modtage nye patienter, og så har de lavet en historie om, at vi er fulde af løgn,” siger Birgitte Rav Degenkolv til TV 2 Lorry.

Tjekdet
De to mænd på Hvidovre Hospital støder blandt andet på tomme senge, som de mener beviser, at landets sygehuse har rigeligt med sengepladser til coronapatienter. Foto: Skærmbillede fra video på Facebook og Twitter

I ambulatoriet på et hospital er der typisk åbent i dagtimerne på hverdage, hvor personer, der ikke er indlagt på hospitalet, kan komme til forskellige slags undersøgelser. Sengeafsnit med coronapatienter har de to mænd altså ikke filmet.

Birgitte Rav Degenkolv kalder det skadeligt, at mændene optager video på hospitalet og forvrænger virkeligheden.

En af mændene bag videoen er administrator i facebookgruppen ‘Frihed til folket - tag magten tilbage’. Han medgiver at have filmet det forkerte sted, men køber stadig ikke, at hospitaler har travlt med coronapatienter.

“'Jeg mener stadig, at vi, befolkningen, ikke får det sande billede af, hvad der sker på hospitalerne. Jeg vil så også lige sige, at det her ikke er det, som staten kalder Covid-19-afdeling, men stadig holder jeg fast i, at jeg mener, at de snyder os og holder os for nar,” siger han ifølge TV 2 Lorry.

Også i Holbæk

Sidste år i maj optog en mand en lignende video på sygehuset i Holbæk.

I videoen bevæger han sig ved aftenstid rundt på sygehuset, hvor han leder efter overbebyrdet personale og sengeliggende coronapatienter.

Med undtagelse af en enkelt sygeplejerske møder manden, der på Facebook er aktiv coronabenægter, kun tomme gange. Dermed skulle videoen dokumentere, at coronakrisen er opdigtet.

Men også denne mand var gået det helt forkerte sted hen. For ikke alene ville hospitalet ikke anbringe sengeliggende coronapatienter i forhallen i stueetagen, hvor manden optog størstedelen af videoen. Men coronabenægteren besøgte endda et hospital, der i maj sidste år slet ikke havde noget coronaafsnit.

Svært coronasyge i området omkring Holbæk blev nemlig dengang fragtet til sygehusene i enten Slagelse, Køge eller Roskilde.   

Artiklen fortsætter under billedet

Facebookopslag fra april sidste år, hvor en mand gik rundt på et mennesketomt Holbæk Sygehus.


Verden over

At filme tomme gange på lokale hospitaler er en international tendens, der hitter i coronaskeptiske fora på sociale medier.

Under hashtagget #FilmYourHospital er der verden over spredt videoer med tomme hospitalsgange i et forsøg på at dokumentere, at coronapandemien er ren fup.

En mand i indgangspartiet til et hospital i den franske by Toulouse kan for eksempel konstatere, at der er "utroligt stille".

I den amerikanske delstat Alabama siger en mand til kameraet, at der "tydeligvis ikke er nogen covid-19-epidemi, overhovedet," efter at have været et smut på hospitalet.

Og i en video optaget i blandt andet en tom indgangshal på et hospital i Berlin lyder det fra den kendte tyske højreorienterede blogger Billy Six, at undtagelsestilstanden må være blæst op af medierne. Men også denne video er optaget det forkerte sted. Covid-19-patienter behandles nemlig i en anden bygning på hospitalet, end hvor videoen er optaget.

Senest har der blot få dage før optagelsen på Hvidovre Hospital været lignende tilfælde i Storbritannien.

Ifølge det franske faktatjekmedie 24 Observateurs er #FilmYourHospital først vundet frem 
blandt konservative kredse i USA.

DeAnna Lorraine, en tidligere kandidat til kongressen for det republikanske parti, skrev sidste forår på Twitter om to hospitaler i Los Angeles, at "de er meget stille og tomme. Vi får ikke sandheden at vide. Hvorfor ikke?" Herefter opfordrede hun til at uploade billeder af hospitaler.
 

Opdateret 7. jan 2021