Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hans tv-indslag udnyttes til at kritisere myndighedernes coronastrategi: “Jeg er nok en af de sidste, man skal hive frem”

Faktatjek 23. dec 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Nye Borgerlige-politiker deler den. 10 december et tv-indslag med Peter Qvortrup Geisling, hvor han siger, at ingen danskere endnu er døde af coronavirus. Men indslaget er fra den 14. marts og er derfor ikke længere aktuelt. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
  • Et indslag, hvor tv-lægen Peter Qvortrup Geisling siger, at ingen danskere endnu er døde af coronavirus, er delt tusindvis af gange på sociale medier de seneste dage

  • Men opslaget oplyser ikke, at tv-indslaget er 9 måneder gammelt, og udtalelsen kan derfor ikke bruges til at sige noget som helst om situationen lige nu, siger Peter Qvortrup Geisling til TjekDet

  • I marts, hvor indslaget blev lavet, havde Danmark kun registreret to coronarelaterede dødsfald, men det tal er nu over 1.000

  • Opslaget er langt fra det eneste, hvor tv-indslag med lægen bruges i coronaskeptiske sammenhænge

     

     

  • Peter Qvortrup Geisling mener, at myndighederne grundlæggende har gjort det rigtige for at mindske konsekvenserne af den verserende virus

“Vi har ikke set det første tilfælde af et menneske, hvor man er sikker på, at han eller hun er død af coronavirus i Danmark endnu.”

Sådan siger tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, der blandt andet er kendt fra programmet Lægens Bord, i en video, der blev lagt på Facebook den 10. december. Opslaget med videoen er siden delt mere end 4.500 gange.

Videoen er lagt op af Claus Bøgh Svenningsen, spidskandidat for Nye Borgerlige i Lyngby-Taarbæk Kommune. Han har flere gange givet udtryk for, at han mener, at regeringens corona-restriktioner er “proportionsløse.”  

Men Claus Bøgh Svenningsen skriver ikke i sit opslag, at indslaget med TV-lægen er fra TV Avisen den 14. marts og dermed er hele ni måneder gammelt.

På det tidspunkt havde Danmark kun registreret to coronarelaterede dødsfald, mens det tal nu tæller flere end 1.000. Forskere har da også tidligere forklaret, at langt de fleste er døde af covid-19.

Claus Bøgh Svenningensen skriver i en mail til TjekDet, at han beklager, at han ikke har undersøgt videoens oprindelsesdato godt nok, og at han derfor har fjernet opslaget.

Her er det indslag, Claus Bøgh Svenningsen delte på sin Facebook den 10. december, men som stammer fra den 14. marts. Han er ikke den eneste, der bruger et indslag med TV-lægen som kritik af myndighedernes håndtering af corona. Claus Bøgh Svenningsen har nu slettet sit opslag (Kilde: DR - fra Youtube)



Men indslaget fra marts er langt fra det eneste, der florerer på sociale medier. Den populære TV-læge hyldes flere steder på sociale medier som den læge, der tør stille sig op på ølkassen og fortælle sandheden og dermed sige fra over for myndighedernes corona-strategi.

Det er han bare ikke selv enig i. Han mener, at myndighederne grundlæggende har gjort det rigtige for at mindske konsekvenserne af den verserende virus.

“Man hører ligesom det, man vil høre. Og sådan må det jo være nogle gange. Det er okay med mig. Jeg kan sagtens holde til det,” siger han om at blive brugt som sandhedsvidne i corona-skeptiske kredse.

Piller bidder ud af kontekst

En video blandt mange af Peter Qvortrup Geisling, der florerer på sociale medier, handler om mundbind. 

I et interview med DR i august gengav Peter Qvortrup Geisling nemlig et notat fra Sundhedsstyrelsen, hvor der står, at 200.000 danskere skal bruge mundbind korrekt i en uge, før man undgår ét smittetilfælde.

Den udtalelse faldt i god jord hos modstandere af mundbind og fik en bruger på Facebook til at dele indslaget og spørge “har vi fået os en allieret?”.

Men det er der ikke noget, der tyder på.

“Jeg lægger bare data frem, og det er min opgave. Jeg har hørt om flere, der har pillet bidder ud af et indslag i TV Avisen og lægger det på sociale medier. Det kan jeg ikke styre. Jeg synes ikke, at mundbindskravene skal ophæves,” siger Peter Qvortrup Geisling.

Kan ikke genkende skeptikeres udlægning

Et andet eksempel på, at Peter Qvortrup Geisling angiveligt skulle være modstander af myndighedernes håndtering af coronavirus, stammer fra en udsendelse fra DR i forbindelse med regeringens pressemøde 4. november i år. 

Her forklarer tv-lægen, at coronavirus den seneste måned havde været skyld i cirka 25 dødsfald, mens 4.500 danskere i samme måned er døde af andre ting som rygning og alkohol. Samtidig problematiserer han, at psykiatrien prioriteres fortsat mindre sammenlignet med andre dele af sundhedsvæsenet, og at der ikke er nogen overordnet national handleplan for det danske sundhedsvæsen generelt. 

Klippet har blandt andet været brugt som bevis for, at ny coronavirus ikke er værre end en hård influenza, og tolket, som om Peter Qvortrup Geisling mener, at regeringens primære prioritet ikke er folkesundhed.

"Jeg vil tro, at der døde cirka 25 danskere af corona-relaterede sygdomme den seneste måned. I samme måned døde 4.500 danskere af alt muligt andet," sagde Peter Qvortrup Geisling inden regeringens pressemøde 4. november. Videoen er delt mere end 11.000 gange på Facebook. (Kilde: Indlejring fra YouTube)



Men ingen af disse udlægninger kan Peter Qvortrup Geisling selv genkende. Han siger, at han ikke mener, at regeringens håndtering af coronavirus er ude af proportioner, eller at regeringens prioritet er en anden end folkesundheden, når der indføres restriktioner i forbindelse med coronaepidemien. 

Og at hans udtalelser er et bevis på, at ny coronavirus ikke skulle være værre end hård influenza, passer heller ikke, siger han.
 
“Det er helt forkert. I begyndelsen af coronakrisen var jeg nødt til at sammenligne corona og den viden, vi havde på det tidspunkt, med noget, danskerne kender. Og både dengang og i dag er influenzavirus det bedste at sammenligne med. I dag regner vi med, at coronavirus er mindst tre gange mere alvorlig end influenzavirus,” siger han.

Han påpeger samtidig, at hans udtalelser næppe giver mening at bruge som udgangspunkt for kritik af regeringens corona-strategi.

“Jeg er nok en af de sidste, man skal hive frem. Gør man det alligevel, så forstår man ikke, hvad jeg siger. Men hvis man så gør det, fordi man har for god tid og har trang til at manipulere eller missionere over for andre og hive citater ud af kontekst, så er det en del af demokratiet. Så må man jo stå på mål. Men de (personer, der er skeptiske overfor regeringens corona-strategi, red.) skal ikke være bange for at få mig på nakken. Det gider jeg ikke. Det har jeg ikke tid til,” siger han.

Opdateret 12. jul 2021