Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Skal også kæledyr nu aflives på grund af corona? Manipuleret katte-opslag fra statsministeren cirkulerer på nettet

Faktatjek 23. nov 2020  -  3 min læsetid
This describes the image
Der er blevet manipuleret med statsministerens facebookopslag, så det ser ud, som om hun nu vil have alle katte aflivet.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
  • Statsminister Mette Frederiksen skriver angiveligt på Facebook, at katteejere skal forberede sig på, at deres kæledyr muligvis må aflives for at stoppe coronavirus

  • Men billedet, der cirkulerer med påstanden, er manipuleret. Statsministeren beordrer ikke katte aflivet

  • Risikoen for spredning af covid-19 fra katte er meget lille, siger professor

Først måtte alle danske mink lade livet på grund af covid-19. Og nu er det kattene, der skal ofres. For international forskning skulle vise, at også katte er smittebærere af den nye coronavirus.

Det skulle statsminister Mette Frederiksen (S) angiveligt skrive på sin facebookvæg. Et skærmbillede af opslaget cirkulerer i øjeblikket på platformen og fremkalder aggressive udbrud mod statsministeren.

Men landets katteejerne kan ånde lettede op. For som andre facebookbrugere påpeger i kommentarfelterne, er der tale om et manipuleret billede. 

Mette Frederiksen har ikke meddelt, at katte muligvis skal tvangsaflives.

Og selvom det manipulerede billede har ret i, at katte kan bære coronasmitte, så forklarer en professor til TjekDet, at de pelsede kæledyr ikke udgør nogen stor risiko i forbindelse med udbredelsen af coronasmitte.


 

Katteejere må forberede sig på en tvangsaflivning af deres kæledyr, lyder det i det manipulerede facebookopslag. 


Stammer fra andet opslag

På Mette Frederiksens facebookvæg er der ingen opslag om aflivning af katte. 

Derimod kan man nemt finde billedet af Mette Frederiksen, der er brugt i det manipulerede opslag. 

Billedet stammer fra et andet opslag, som statsministeren lavede 13. november. Her meddeler hun, at nogle af de særrestriktioner, der kun gælder for Nordjylland, nu ville ophøre.

Udmeldingen om en mulig tvangsaflivning af katte er heller ikke at finde på hverken statsministerens instagramkonto, statsministeriets twitterprofil eller i nogen pressemeddelelse fra myndighederne

Det er ikke lykkedes TjekDet at nå frem til, hvem der står bag det manipulerede opslag.


Mette Frederiksen er selv katteejer. Her hviler statsministerens kæledyr sig under valgkampen i 2019.


Katte er ingen risiko

Men virussen er faktisk fundet hos katte, herunder danske katte, siger Lars Erik Larsen, der er professor i veterinærbiologi ved Københavns Universitet. 

Det betyder dog ikke, at der er grund til bekymring for hverken mennesker eller katte.

“Der er lavet infektionsforsøg, hvor man udsætter katte for SARS-CoV-2 (ny coronavirus, red.), som viser, at de er modtagelige, men de bliver ikke specielt syge af det. Der er desuden begrænset udskillelse af virus fra katte og dermed lav risiko for, at de smitter videre til mennesker og andre katte”, siger han.

Han understreger, at selvom kattene kun udskiller lidt virus, så er der en teoretisk risiko for, at de kan smitte mennesker. Men den er meget lille.

“Vi har ikke en opfattelse af, at katte betyder noget som helst for smittespredning i samfundet generelt,” siger han.

Hvis du mistænker, at din kat - eller et andet kæledyr - er smittet med covid-19, kan du læse mere om kæledyr og ny coronavirus i guiden fra Fødevarestyrelsen.

Opdateret 3. dec 2020