Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, pensionister tjener ikke under halvdelen af fattigdomsgrænsen

Faktatjek 7. aug 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge et facebookopslag tjener pensionister langt under fattigdomsgrænsen. Men virkeligheden er en anden, vurderer eksperter. Foto: Pixabay/Modelfoto
  • I et facebookopslag hævdes det, at en pensionist hver måned får tildelt et beløb svarende til under halvdelen af fattigdomsgrænsen

  • Men påstanden er falsk

  • Der findes ikke længere en officiel fattigdomsgrænse, og tallene i opslaget stemmer ikke, siger eksperter

"Staten siger, at fattigdomsgrænsen er 20.000 per måned, og bestemmer, at en pensionist får 9.000 kroner. Hvad fanden bilder de sig ind?"

Sådan lyder det forarget i et populært facebookopslag, der den seneste måned er delt op mod 20.000 gange på Facebook.

Tjekdet
Et meget delt facebookopslag hævder, at pensionister tjener mindre end halvdelen af den danske fattigdomsgrænse. Foto: Screenshot fra Facebook

Men opslaget, der vækker harme blandt de tusindvis af facebookbrugere, spreder forkerte tal, fastslår forskere, TjekDet har talt med.

En af dem er Anna Amilon, der er ph.d. og seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), hvor hun blandt andet forsker i pension.

"Tallene er overordnet set ukorrekte, især i forhold til fattigdomsgrænsen. Der er mange forbehold at tage, men generelt er det (facebookopslaget, red.) ret langt ved siden af," siger hun til TjekDet.

Officiel grænse er afskaffet

I facebookopslaget står, at fattigdomsgrænsen ifølge den danske stat er 20.000 kroner om måneden. 

Men faktisk er der ikke længere nogen officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Den blev afskaffet i 2015 af den nyvalgte Venstre-regering, efter den forhenværende regering med Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre havde indført grænsen i 2013. 

Og den daværende fattigdomsgrænse var et stykke under de 20.000, der hævdes at være grænsen i facebookopslaget. Det siger professor i økonomi på Aarhus Universitet Torben M. Andersen, som var formand for det ekspertudvalg, Thorning-regeringen i 2013 brugte til at fastsætte fattigdomsgrænsen.

Tjekdet
Torben M. Andersen er professor i økonomi på Aarhus Universitet Foto: Aarhus Universitet

"Selv hvis man fremskriver tallene fra dengang til i dag, så er 20.000 for højt sat," siger han med henvisning til, at grænsen for en enlig uden børn dengang var en årlig indkomst efter skat på 103.000 kroner gennem tre år.

Det giver et rådighedsbeløb på 8.583 kroner om måneden.

Anna Amilon mener også, at 20.000 er alt for højt sat. Og det gælder også, hvis man kigger på den uofficielle fattigdomsgrænse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udformet på baggrund af Danmarks Statistiks fattigdomsindikatorer fra 2018. 

Ifølge AE’s beregninger går grænsen i 2019-tal for en enlig voksen ved 124.800 kroner om året efter skat - eller 10.400 om måneden. De 20.000 stemmer derfor heller ikke med den uofficielle grænse, siger Anna Amilon.    

"De 10.400 er disponibel indkomst, så det er efter skat. Det skal man lige være opmærksom på, men 20.000 er i hvert fald helt forkert. Man skal meget længere ned for at komme til fattigdomsgrænsen," siger hun.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Den uofficielle fattigdomsgrænse

En enlig voksen uden børn er i dag under fattigdomsgrænsen, hvis vedkommende tjener mindre end 124.800 kroner om året efter skat - svarende til 10.400 kroner om måneden
 

For to voksne uden børn er den årlige grænse 187.200 kroner samlet set, mens en familie på to voksne og to børn betegnes som fattige, hvis de tilsammen tjener mindre end 262.100 kroner om året efter skat.
 

Børn defineres som værende under 15 år. Hjemmeboende børn på 15 år og derover tælles som voksne

 

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Tillægsydelser øger beløbet

Men hvad så med det månedlige pensionsbeløb? 

I facebookopslaget hævdes det, at en pensionist får 9.000 kroner om måneden, men begge forskere påpeger, at mange pensionister reelt set får mere end det.

Grundbeløbet for en enlig folkepensionist er i 2020 6.419 kroner om måneden før skat, og dertil får langt de fleste pensionstillægget på 7.122 kroner før skat. Det giver 13.541 kroner før skat om måneden, og så passer det jo egentlig meget godt med en indkomst på cirka 9.000 kroner efter skat.

Men mange pensionister får også tillægsydelser som ældrecheck, boligydelse og varmetillæg, og det sender beløbet yderligere i vejret.

Tjekdet
Anna Amilon er ph.d. og seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), hvor hun blandt andet forsker i pension. Foto: VIVE

"Hvis man ser på de fattigste pensionister, får de også ældrechecken, som er på cirka 1.500 kroner om måneden ud over grundbeløbet og pensionstillægget. Og så er der også alle tillægsydelserne, som varierer for hver enkelt pensionist, men som også skal medregnes i det samlede beløb," siger Anna Amilon.

Hun understreger, at pensionstallene og fattigdomsgrænsen er svære at sammenligne, fordi pensionstallene er opgjort før skat, mens fattigdomsgrænsen som nævnt er opgjort efter disponibel indkomst, det vil sige efter skat.

Derudover varierer hver enkelt pensionists situation, men Anna Amilon og Torben M. Andersen tør alligevel godt fastslå, at langt de fleste pensionister når over fattigdomsgrænsen. 

"Det er meget få pensionister, der kommer under fattigdomsgrænsen. Det ville jo være et politisk problem, hvis ydelserne var så lave, at de fleste pensionister ligger under," siger Torben M. Andersen.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra personen, der står bag det populære facebookopslag, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen. 

Utilfredsheden med pensionisters økonomiske vilkår er ikke noget nyt på Facebook, hvor det blandt andet er blevet påtalt, at flygtninge, indvandrere og efterkommere får højere ydelser end pensionister. Den danske stat er sågar blevet anklaget for at skylde pensionisterne penge.

Men også de facebookopslag giver et forkert indtryk af pensionisters økonomi.

Grundbeløb og tillægsydelser for pensionister

Grundbeløbet for folkepensionister, som langt de fleste modtager, er i 2020 6.419 kroner om måneden før skat. Dertil følger et pensionstillæg på 7.122 kroner for enlige, mens gifte eller samlevende folkepensionister hver især får 3.576 kroner om måneden


I 2019 fik kun 12 procent af pensionisterne ikke nogen form for pensionstillæg, fordi de tjente for meget gennem deres private arbejdsmarkedspension


Mange pensionister får ud over grundbeløb og pensionstillæg yderligere tillæg som eksempelvis ældrecheck, der lyder på 18.000 kroner årligt før skat. For at blive berettiget til ældrechecken skal man have en formue på mindre end 89.800 kroner, uanset om man er enlig eller et par
 

Ud over ældrechecken kan pensionister også søge boligydelse, helbredstillæg, personligt tillæg, varmetillæg og licenstilskud.

 

Kilder: Ældre Sagen og Beskæftigelsesministeriet

Opdateret 27. jul 2021