Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu

Faktatjek 19. jan 2017  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

"At vi nu, selvom vi har Europas højeste pensionsalder, skal til at hæve den endnu mere, det er efter min mening helt gak gak." Sådan har Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted sagt på TV2 News i forbindelse med regeringens planer om at hæve pensionsalderen for danskerne i fremtiden.

Men har han ret i, at danskerne er det europæiske folkefærd, der går sidst på pension? Det har DR-programmet Detektor undersøgt. Og det viser sig, at Pelle Dragsteds påstand er en sandhed med modifikationer.

Lige nu er pensionsalderen i Danmark 65 år, og det er lavere end i f.eks. både Norge og Island, hvor den formelle pensionsalder er 67 år. Også i Irland og Portugal går befolkningen senere på pension, nemlig når de fylder 66.

Dragsteds påstand er dog ikke fuldstændig forkert. Folketinget har tidligere vedtaget en aftale om, at pensionsalderen skal stige i takt med den gennemsnitlige levealder. Aftalen betyder, at Folketinget hvert femte år kan beslutte at øge pensionsalderen med et år frem til 2030. Og det er allerede aftalt, at pensionsalderen skal stige til 67 år i 2022.

Stiger levealderen som forventet, kan danskerne i 2040 se frem til at gå på pension som 70-årige, og det vil ifølge Europa-Kommissionen være den højeste pensionsalder i Europa til den tid. Men i mellemtiden kan andre lande også vedtage nye pensionsreformer, så det er langt fra sikkert, at Danmark kommer til at have den højeste pensionsalder.

Du kan læse hele Detektors faktatjek her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023