Stjernetræner misbruges i pro-palæstinensiske opslag

Faktatjek 28. maj 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Et klip af den spanske fodboldtræner Pep Guardiola deles i øjeblikket ude af kontekst på flere sociale medier. Foto: Jose Breton - Pics Action / Shutterstock.com
  • På det sociale medie X er en video gået viralt, hvor Manchester Citys træner Pep Guardiola angiveligt nægter at give hånd til en israelsk repræsentant under en medaljeoverrækkelse

  • Videoen er gået viralt i kølvandet på Manchester Citys nederlag til Manchester United i lørdagens FA Cup-finale

  • Men i virkeligheden er det den tidligere engelske fodboldtræner Alan Smith, som Pep Guardiola ikke giver hånden.

“Den berømte spanske fodboldtræner Pep Guardiola nægtede at give hånd til den israelske repræsentant”, er teksten til en video på det sociale medie X, som i skrivende stund er set tæt på syv millioner gange.

Flere brugere på X har sidenhen kopieret opslaget og delt videoen i samme kontekst på det sociale medie. Klippet kan også findes i samme kontekst på både Facebook, TikTok og Instagram. 

Videoen deles i kølvandet på weekendens FA Cup-finale, hvor Pep Guardiolas hold, Manchester City, tabte til rivalerne fra Manchester United.

Til den kamp skulle der altså angiveligt have været en israelsk repræsentant, som Pep Guardiola under medaljeoverrækkelsen nægtede at give hånden.

Det er da også rigtigt, at man i videoen ser en ældre herre, som den spanske træner ikke giver hånden.

Der er dog ikke tale om en israelsk repræsentant, men derimod den tidligere engelske fodboldtræner Alan Smith.

Videoen er fra 2023

Sekvensen stammer desuden slet ikke fra weekendens FA Cup-finale, men derimod fra den 6. august sidste år.

Her spillede Manchester City mod Arsenal i den engelske Community Shield, som Arsenal trak sig sejrrigt ud af efter en straffesparkskonkurrence.

Da Pep Guardiola efterfølgende skulle modtage sin sølvmedalje og give hånd til forskellige repræsentanter, gav han af ukendt årsag ikke hånden til den tidligere engelske fodboldtræner Alan Smith, selvom han stod i rækken af repræsentanter. 

Ifølge Alan Smiths Linkedin arbejder han nu som fodboldkonsulent. 

Sekvensen skabte røre i flere medier sidste år, og Pep Guardiola har stadig til gode at kommentere offentligt på, hvorfor han ikke gav Alan Smith hånden.

Men nu er klippet altså gået viralt i kontekst af, at Alan Smith skulle være en israelsk repræsentant, som Pep Guardiola nægter at give hånden. Og i klippet er der tilmed redigeret et israelsk flag ind på Alan Smith. 

Men der er altså intet, som tyder på, at Alan Smith skulle have noget at gøre med Israel - og desuden stammer videoen altså fra før krigen mellem Israel og Hamas brød ud.

Delt af pro-palæstinensisk X-bruger

Videoen af Pep Guardiola i den forkerte kontekst er blandt andet delt af den pro-palæstinensiske X-profil “Lord Bebo”, som har tæt på 400.000 følgere. Profilen deler flere gange dagligt billeder og videoer fra krigen mellem Israel og Hamas med en pro-palæstinensisk vinkel.

Men videoen har floreret på nettet i den samme forkerte kontekst allerede før lørdagens FA Cup-finale.

TjekDet har fundet videoen i opslag fra den 23. maj - og det kan ikke afvises, at den har floreret på nettet tidligere under andre påskud.

Det er dog først efter, at “Lord Bebo” delte videoen mandag den 27. maj, at udbredelsen på sociale medier virkelig har taget fart.

Personen bag X-profilen har efterfølgende erkendt, at der i sekvensen ikke ses en israelsk repræsentant.

Dog bliver den stadig delt af andre brugere på sociale medier i den samme forkerte kontekst.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 28. maj 2024