Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“København er faldet”: Var der IS-flag til pro-palæstinensisk demonstration på Nørrebro?

Faktatjek 3. nov 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier fordømmes en video fra en pro-palæstinensisk demonstration på Nørrebro i København, fordi nogle af deltagerne tilsyneladende bærer rundt på "Islamisk Stat-flag" og "terrorflag". Men flagene i videoen har en anden historie bag sig. Foto: Skærmbillede fra X
  • En video af en pro-palæstinensisk demonstration på Nørrebro i København har vakt opsigt på sociale medier

  • På videoen kan man se flere sorte og hvide flag påtrykt arabisk tekst vaje blandt demonstranterne

  • Flagene tilhører ifølge flere brugere på sociale medier terrororganisationer som Islamisk Stat, og flere spørger, om videoen virkelig er fra Danmark

  • Andre påpeger, at det er gængse flag med den islamiske trosbekendelse påtrykt

  • TjekDet har undersøgt flagenes betydning og kan bekræfte, at videoen stammer fra Danmark, og at flagene i videoen tilhører det islamiske politiske parti Hizb ut-Tahrir

“Palæstina-støtter med Islamisk Stat-flag i København”

“Terrorflag i Danmarks gader.”

“København er faldet.”

Ovenstående er blot nogle af reaktionerne fra ind- og udland på en video af en demonstration, der har spredt sig på de sociale medier X (arkiveret version her) og TikTok (arkiveret version her) de seneste dage. Mens nogle altså tydeligt skriver, at videoen stammer fra Danmark, er andre i tvivl.

“Er det bekræftet at dette er foregået i Danmark?” spørger en X-bruger for eksempel.

Det kan TjekDet bekræfte. Videoen stammer fra en pro-palæstinensisk demonstration, der blev afholdt på Nørrebro i København i tirsdags. 

De kontante meldinger på sociale medier er opstået, fordi man i videoen kan se sorte og hvide flag med arabisk skrift vaje blandt demonstranterne, og ifølge brugere på sociale medier er flagene symbol for jihad og bruges blandt andet af terrororganisationen ISIS.

Andre påpeger, at det såmænd bare er gængse flag, der har påtrykt den islamiske trosbekendelse.

Så hvilken betydning har flagene egentlig?

Filmet på Nørrebro

Der er flere ting i videoen, der bekræfter, at demonstrationen har fundet sted i Danmark.

For det første kan man høre, at der bliver talt dansk i videoen.

Og så viser TjekDets research, at videoen dels er filmet på Nørrebrogade i København mellem Elmegade og Slotsgade og dels på Blågårds Plads, der også ligger på Nørrebro i København. På billederne nedenfor har vi sammenlignet billeder af de pågældende lokationer fra Google Earth med skærmbilleder af videoen.


Null

Null


Hizb ut-Tahrirs flag

Lad os dernæst slå fast, at de sorte og hvide flag i videoen er flag, der tilhører det islamiske politiske parti Hizb ut-Tahrir.

Det fortællere flere forskere i islam til TjekDet.

Thomas Hoffmann, der er professor og forsker i islam ved Københavns Universitet, har set videoen, og han forstår godt, hvis folk kommer til at forveksle Hizb ut-Tahrirs flag med eksempelvis flag fra terrororganisationer som Islamisk Stat, Al-Qaeda eller Taleban.

Han forklarer nemlig, at flagene i videoen har den islamiske trosbekendelse påtrykt, som på arabisk hedder “Shahadah”. Oversat til dansk betyder trosbekendelsen; ‘Der er ingen gud uden Gud, og Muhammed er hans profet’, som er islams mest centrale budskab. 

Derfor er flag, der minder om dem i videoen, altså anvendt vidt og bredt af forskellige islamiske organisationer, partier og lande. Saudi-Arabiens flag har eksempelvis den islamiske trosbekendelse påtrykt, fortæller Thomas Hoffmann. 

Al-Qaeda har et sort flag med hvid skrift, mens Taleban bruger et hvidt flag med sort skrift, og begge flag er altså stort set identiske med dem i videoen.

Islamisk Stats flag har også påtrykt en afart af den islamiske trosbekendelse på deres sorte flag med hvid skrift, men det ser noget anderledes ud med en cirkel med tekst i.


Null


Helle Lykke Nielsen, der er lektor ved Center for Modern Middle East and Muslim Studies på Syddansk Universitet, kan også godt se lighedstegnene, men påpeger, at der alligevel er flere ting, der adskiller flagene fra hinanden. 

“Skrifttypen er forskellig, hvor Islamisk Stat og Al-Qaeda normalt bruger en lidt mere gammeldags skrifttype, end for eksempel Hizb ut-Tahrir gør. Skrifttyper har jo ikke i sig selv nogen forankring i noget bestemt, men fordi nogle bestemte organisationer bruger en specifik skrifttype, bliver den jo koblet til dem gennem deres brug af den,” fortæller hun. 

Det samme fortæller Dino Krause, der er postdoc og forsker i transnationale jihadistiske netværk ved Dansk Institut for Internationale Studier. 

"Forvirringen er formentlig opstået, fordi flagene ser meget ens ud, men de har alle mindre forskellige i design, yderligere symboler og også den særlige kalligrafi, der vises,” siger han og tilføjer: 

“Det er vigtigt at bemærke, at jihadister har tilegnet sig mange traditionelle udtryksformer, der har eksisteret i århundreder inden for islam.”

Hizb ut-Tahrir: Flag symboliserer samling

TjekDet har spurgt Hizb ut-Tahrir, om det er rigtigt, at deres flag blev brugt ved en demonstration på Nørrebro tirsdag aften. Det bekræfter medierepræsentant Elias Lamrabet.

“Jeg kan bekræfte, at den pågældende demonstration tirsdag aften blev arrangeret akut på initiativ af nogle af vores medlemmer,” skriver han i en mail til TjekDet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Hvad er Hizb ut-Tahrir?

Hizb ut-Tahrir er et internationalt islamisk og politisk parti, der ønsker at oprette en verdensomspændende islamisk stat med sharialovgivning - det vil sige lovgivning, der baserer sig på islamiske etiske rammer og normer. Der findes også en dansk fraktion af organisationen, der blev landskendt, da talsmanden for gruppen i 2001 opfordrede muslimer i Danmark til begå hellig krig og kritiserede demokrati.

 

Medlemmer af gruppen har også delt løbesedler ud med en tekst, der opfordrer til drab på jøder. Det har fået flere politikere til at kræve et forbud mod organisationen, der allerede er ulovlig i Tyskland.

 

Navnet Hizb ut-Tahrir betyder Frihedspartiet eller Befrielsespartiet på arabisk og refererer til missionen om at befri den muslimske verden fra Vesten.

 

Kilde: Faktalink og Religion.dk.

Han skriver videre, at formålet med demonstrationen var at protestere imod “de kontinuerlige massakrer, begået af den zionistiske besættelse mod civilbefolkningen i Gaza.”

Han kommenterer også på flagenes betydning.

“De har været brugt i cirka 1.400 år, inden ISIS opstod. Påskriften er den islamiske trosbekendelse, som alle muslimer kender og går ind for. Flagene symboliserer således samling mellem alle muslimer i ét globalt fællesskab, som står side om side med sine brødre og søstre i Gaza og Palæstina,” skriver han.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 3. nov 2023