Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk Coop-konkurrence deles igen og igen på Facebook

Fup og spam 29. aug 2022  -  3 min læsetid
This describes the image
Facebookopslaget med en falsk konkurrence, der blandt andet udlodder gavekort til Coops butikker, er delt flere end 1.500 gange på platformen. Foto: Skærmbillede af Facebook
  • En facebookside ved navn ‘Coop Danmark’ udlodder gavekort og gaveposer til Coops butikker

  • Men det er slet ikke Coop, der står bag facebooksiden

  • Konkurrencen er fup, og formålet er at franarre deltagerne deres personlige oplysninger og penge

670 gaveposer og gavekort til Coops butikker.

Så meget kan du angiveligt vinde, hvis du deltager i en konkurrence, der i øjeblikket er i omløb på Facebook.

Bag konkurrencen står facebooksiden ‘Coop Danmark.’ Og den overdådige præmie har tilsyneladende fristet mange, for i skrivende stund har opslaget med konkurrencen flere end 1.500 delinger på tværs af platformen.

For at deltage i konkurrencen skal man dele opslaget, skrive “udført” i kommentarfeltet og derudover tilmelde sig via et link, står der i opslaget.

Men konkurrencen er fup. Det er ikke Coop, der står bag, oplyser virksomheden til TjekDet.

De udloddede præmier findes slet ikke, og hensigten med opslaget er at franarre deltagerne deres kontooplysninger og personoplysninger. Opslaget er bare et af flere falske konkurrenceopslag, der angiver Coop som afsender.

Coop oplyser også til TjekDet, at de flere gange tidligere har advaret deres kunder om falske konkurrencer. Advarslerne udsender de via virksomhedens officielle facebookside.

This describes the image
Der er i øjeblikket flere falske konkurrencer i omløb, hvor Coop angives som afsender. Coop har selv flere gange tidligere advaret mod falske konkurrencer på deres officielle facebookside. Foto: Skærmbillede af Facebook

Tilmelding kræver kontooplysninger

Klikker man på linket i facebookopslaget, hvor man altså angiveligt kan tilmelde sig konkurrencen, dirigeres man hen til en hjemmeside, hvor man bedes angive sine personlige oplysninger for at ‘verificere sin konto.’

Man skal både skrive sit navn, sin e-mailadresse og sine kontooplysninger.

Og heri ligger hele svindelnummeret. Fupmagerne bag er nemlig ude på at franarre dig dine personlige oplysninger og derved får adgang til din bankkonto - og altså dine penge.

Er du allerede kommet til at deltage i konkurrencen, er det derfor en god idé straks at kontakte din bank og få spærret din konto.

Flere faresignaler

Flere ting i den falske konkurrence afslører, at vi har med et fupnummer at gøre.

Selvom facebooksiden bag konkurrencen ved første øjekast ganske rigtigt ligner en officiel side tilhørende Coop Danmark har kun lige godt 550 personer tilkendegivet, at de synes godt om den falske facebookside mod flere end 132.000 personer på Coops rigtige facebookside

Og så er siden ikke udstyret med det lille blå flueben, der markerer, at Facebook har verificeret, at personen eller virksomheden bag en side er, hvem de udgiver sig for at være. Det er den rigtige facebookside for Coop Danmark.

This describes the image
Mistænker du, at du har med en fupkonkurrence at gøre, er det en god idé at holde øje med, om siden bag er verificeret. Er der et lille, blåt flueben ved siden af sidens navn, har Facebook bekræftet, at personen eller virksomheden bag siden er, hvem de giver sig ud for at være. Foto: Skærmbilleder af Facebook

Derudover er det altid en god idé at være på vagt, når man bedes klikke på et link for at tilmelde sig en konkurrence - særligt hvis man efterfølgende bedes angive betalingsoplysninger eller lignende personlige oplysninger. I mange tilfælde kan der være tale om fup.

I dette tilfælde dirigeres man, hvis man klikker på linket, hen til en hjemmeside ved navn Moviepin.tv, hvorpå man altså skal taste sine oplysninger. Domænenavnet har intet med Coop at gøre, og det bør få alarmklokkerne til at ringe.

Billeder optræder flere andre steder på nettet

Opslaget med konkurrencen er udstyret med billeder af, hvad der ligner en gruppe medarbejdere i en af Coops butikker og en række billeder, der formentlig skal forestille de præmier, der udloddes i konkurrencen.

Men en omvendt billedsøgning, der gør det muligt at søge efter, hvor billeder optræder på nettet, afslører, at billederne af præmierne ikke er taget af Coop. De optræder nemlig flere andre steder og i flere andre sammenhænge, herunder i udenlandske opslag på sociale medier.

Og hvad billedet af Coop-medarbejderne angår, viser en omvendt billedsøgning, at det stammer fra en artikel fra mediebureauet Ritzau, der blev udgivet i 2018. Artiklen handler om, at Coop lancerer selvbetjeningskasser i deres Fakta-butikker. Coop oplyser desuden til TjekDet, at to af personerne, der optræder på billedet, er nu fratrådte direktører.

En omvendt billedsøgning kan altså afsløre meget, og i tilfælde, hvor du er i tvivl om, hvorvidt en historie er falsk eller fup, kan du bruge værktøjer som eksempelvis TinEye eller RevEye. Læs TjekDet guide til faktatjek af billeder her.

 

Opdateret 29. aug 2022

Vil du vide mere?