Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fupkonkurrencer udlover kaffemaskiner og spillekonsoller i dansk virksomheds navn

Fup og spam 5. jul 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
På Facebook giver en profil sig ud for at være virksomheden Kontor Syd, der blandt andet forhandler kontorartikler. Profilen har kopieret virksomhedens konkurrencer og udlover blandt andet en Playstation 5 i en falsk konkurrence. Formålet er sandsynligvis at franarre brugere deres personlige oplysninger Foto: Skærmbillede af Facebook
  • På sociale medier giver en facebookprofil sig ud for at være virksomheden Kontor Syd, der blandt andet forhandler kontorartikler

  • Den falske profil har kopieret en række konkurrencer fra Kontor Syds facebookside, men der er næppe nogen chance for at vinde

  • Fupmagerne bag profilen forsøger formodentlig at franarre facebookbrugere deres personlige oplysninger

  • På Facebook tager Kontor Syd afstand fra fup-profilen

Modtager du en venneanmodning fra en facebookprofil ved navn Kontor Syd, er der god grund til at være varsom.

En falsk facebookprofil giver sig nemlig i øjeblikket ud for at være virksomheden Kontor Syd, der blandt andet forhandler kontorartikler og -inventar.

Profilen ligner til forveksling den rigtige virksomheds facebookside med tilsvarende profil- og coverbillede, og har den seneste tid kopieret en række konkurrencer, som den rigtige virksomhed har slået op. Her udloves blandt andet en Playstation 5 og en espressomaskine. 

This describes the image
Både profilbillede, coverbillede og konkurrencer er nøjagtig de samme på den falske profil som på den rigtige virksomheds facebookside. De to sider er derfor næsten identiske. Foto: Skærmbillede af Facebook

Ordlyden i den falske facebookprofils konkurrence-opslag er helt enslydende med de tilsvarende opslag fra den rigtige virksomhed. I de fleste tilfælde deler den falske profil sågar den rigtige facebooksides konkurrence-opslag sammen med sine egne, falske opslag. 

Og alt du skal gøre for at kunne blive den heldige vinder er at like og dele sidens opslag og følge siden på Facebook, lyder det i opslagene.

Men der er næppe mulighed for at vinde noget som helst, uanset hvor meget du liker og kommenterer profilens opslag.

Virksomhed tager afstand

Det mest populære af den falske sides konkurrencer er et opslag, hvor det angiveligt er muligt at vinde en Playstation 5. Her finder man et link, som leder til en side, hvor det meddeles, at den besøgende er den heldige vinder af konkurrencen. 

På siden bedes den besøgende registrere sig for at bekræfte sejren. Og klikker man sig videre for at gøre det, kommer man først til en side på finsk for så at lande på en hjemmeside, hvor man tilsyneladende kan streame film. Her skal man registrere sig med sin mail-adresse for at komme videre.

Det er ikke helt til at sige, hvad folkene bag den falske facebookprofil egentlig vil have ud af deres svindelnummer. Men efter de falske konkurrencer er dukket op på sociale medier, har Kontor Syd i et opslag på Facebook taget afstand fra dem. 

Virksomheden skriver, at den falske profil sender venneanmodninger og forsøger at phishe personlige oplysninger fra brugere på sociale medier - det vil sige at franarre dem oplysninger. Det fremgår ikke nærmere, hvilke oplysninger svindlerne er ude efter, men i fup-tilfælde som disse, er der ofte tale om kontooplysninger eller lignende. I opslaget beder Kontor Syd sine følgere undlade at interagere med profilen og anmelde den, så den kan blive fjernet fra platformen.

Opdateret 14. jul 2021